Д-р Манджукова

Подхранване на кожата с пчелен мед

Индустрията, посветена на грижата за красотата, здравето и младостта, непрекъснато се развива. На пазара постоянно се появява изобилие от опаковки, които примамват с обещания за невероятни и бързи резултати. Напълно възможно е, обаче, чиста, гладка и сияйна кожа да бъде постигната с продукт, който всяко домакинство има в кухненския шкаф – пчелният мед. Освен че е много вкусен и полезен за здравето, медът може да има изключително благоприятно въздействие върху кожата.

Твърди се, че медът е използват още в Древен Египет като основна съставка в подхранването и почистването на кожата. Супер силата му се крие в антимикробните му свойства. Доказателство за това е, че този хранителен продукт няма срок на годност и не е възможно да плесеняса. Ензимите в него освобождават натурални съставки – флавоноиди, водороден пероксид и фенолна киселина, които блокират бактерии, причиняващи акне. Затова е подходящ като допълнителна терапия в борбата с упоритото кожно състояние.

Медът е полезен и подходящ за всички видове кожа и състояния, тъй като освен антимикробни, притежава и антиоксидантни свойства, които засилват процеса  на заздравяване на кожата и забавят стареенето й, т.е. правилно би било да се каже, че има и анти-ейдж ефект. Доказано е, че медът подпомага имунитета на кожата, засилва защитните й способности срещу вреди и външни влияния, което би могло да бъде от особена полза при екзема и розацея, някои видове белези и за регенериране на клетките.

Има чудесен ефект и е мощно оръжие в стремежа за гладката и сияйна кожа –изглажда, успокоява и хидратира.  Медът може да бъде включен в рутинната грижа, но като маска за лице (чист или смесен с други полезни ингредиенти), ексфолиант и хидратант за устни, нощна грижа за лице заедно с алое вера, Отваря и почиства порите на лицето и може да се използва и за нежно почистване в комбинация с масло от жожоба, например. Не е крайно успешен при сваляне на очния грим, все пак ефектът му за останалата част на лицето е неоспорим. Въпреки че са малко вероятни, алергични реакции са възможни, затова е необходимо да се направи тест върху малък участък.

Освен за кожата, медът има прекрасно въздействие върху косата, прави я лъскава, мека и хидратирана. И ако идеята за много лепкав мед върху дългата коса не е от най-привлекателните, добри резултати може да има комбинацията от зехтин и мед като терапия преди измиване.

Важно е да се отбележи, че има различни видове мед, чиито съставки и ефект могат да варират. При всички случаи, изборът трябва да бъде върху суров, непреработен мед, добит от екологично чист район, без примеси като захар, сгъстители и ароматизатори. Кристализацията на меда е естествен процес, в следствие на който той от течен става твърд. Да, губи търговския си вид, но не и полезните си свойства и съставки. Ако искате течен мед, достатъчно е да сложите буркана в съд с гореща вода. Трябва да се има предвид, че при температура над 40 градуса медът губи ценните си свойства.  Бурканите с мед на рафта в магазина най-вероятно съдържат термично обработен на над 70 градуса (пастьоризиран), филтриран продукт с добавки като глюкоза или изосуит, за да остане течен – той със сигурност няма да има същите свойства, както медът от производител.