Д-р Манджукова

Подхранване на кожата със спрей за лице

Като се има предвид, че човешкото тяло е съставено от над 50 % вода, няма да бъде изненадващо да се каже, че тя е един от най-важните енергийни източници за организма. Всеки индивид ежедневно изразходва около 2,5 литра от животворната течност, като за нормалното функциониране на неговите органи е необходимо да се заменят изгубените количества. Но не винаги пиенето на вода означава правилно захранване на целия организъм. В повечето случаи поетата течност не достига до кожата, което от своя страна влияе върху нейния вид, оставяйки я суха и раздразнена. Ето защо от изключително значение се оказва директната хидратация на външната обвивка – главно чрез богат набор от козметични средства. Непрекъснатото овлажняване е от ключово значение за красиво изглеждащата кожа, поради което използването на овлажнител трябва да е основен приоритет в грижата за кожата.

Подобно на есенциите за лице, маслата за кожа и мицеларната вода, спреят за лице е един доста недооценен продукт в света козметиката, който обаче заслужава своето място на всеки рафт с козметика. Този универсален продукт се вписва по чудесен начин заедно с останалите средства за поддържане на външния вид. Подходящ за всеки тип кожа, спреят за лице е необходимост в борбата със сухотата (особено през зимните месеци или за онези, които пътуват често), като наред с това той изсветлява натрупалия се тъмен тен и съживява отпусната уморена кожа.

В търсене на най-добрият спрей за лице следва да се спазва основното правило в грижата за кожата – продукт, подходящ за съответния тип кожа. Известно е, че разнообразният пазар на козметични продукти предлага специални формули, предназначени за различни цели и проблеми. В наши дни големите компании разработват изделия за впръскване върху лицето, които не съдържат само вода, но и съставки за насърчаване на хидратацията и задържането на вода.

За суха кожа е добре да се използват спрейове за лице, които съдържат съставки като хиалуронова киселина и сквалан. Прилагането им засилва хидратацията, помага за задържане на влагата и за заздравяване на увредената кожна бариера.

За нормална или комбинирана кожа могат да се използват много по-разнообразни съставки в спрея за лице – хиалурнова киселина, розова вода и етерични масла. Спрейовете с антиоксиданти помагат на кожата в борбата с ефектите от свободните радикали и ежедневното излагане на замърсители.

За мазна или склонна към акне кожа е подходящо да се употребяват спрейовете за лице, които не съдържат масло и силикон – съставки, които запушват порите и провокират появата на акне.  Розовата вода и спрейовете на базата на алое или зелен чай са ефективни средства за намаляване на възпалението и за успокояване на склонната към акне кожа.

За чувствителна кожа съдействат впръскватели с леки и щадящи епидермиса съставки, с хидратираща формула. Тук отново алое вера може да бъде верен помощник за допълнителното овлажняване.

За свеж и естествен вид при поставен грим следва да се използва спрей, в който не са налични алкохоли, тъй като те могат да изсушат повърхността на кожата и да предизвикат дразнене.  Продукти с добавена хиалуронова киселина са добър вариант, тъй като създават приятен и естествен вид на лицето.

За борба с признаците на стареене могат да се потърсят изделия, съдържащи  екстракт от перли, тъй като той помага за намаляване появата на възрастови петна. Спрейовете за лице, които имат в състава си екстракт от чай, витамини С и Е, екстракт от нар, алфа и бета хидрокси киселини и екстракт от гроздови семки са чудесни възможности за подхранване на кожата, което ще рефлектира с намаляване на размера и дълбочината на бръчките.

В идеалния случай спреят за лице трябва да се използва два пъти дневно, като в определени случаи – в райони със сух климат, през зимата или при чести пътувания на големи разстояния – може да се използва до 3-4 пъти дневно. Ефективността и постигането на положителни резултати от употребата на този тип продукти зависи от правилното им прилагане. То е толкова важно, колкото и избирането на правилното изделие за съответния тип кожа. Нанасянето им по неправилен начин всъщност може да доведе до нежелани реакции.

За това правило номер едно е да не се прекалява с броя на пръсканията!

Второ, при суха кожа е препоръчително да се нанесе овлажнител или серум на маслена основа веднага след впръскване от спрея, тъй като това ще „запечата“ влагата върху лицето за дълъг период от време.

Трето, въпреки че спреят за лице може да се използва върху грим, най-добрите резултати идват върху прясно почистена кожа. Тя позволява пълното абсорбиране на съставките за подхранване.

И накрая, ако се установи, че спреят за лице дразни кожата и я изсушава, най-добре е да се премине към обикновено средство, което съдържа успокояващи, хидратиращи съставки като минерална вода, хиалуронова киселина и розова или друга флорална вода.