Д-р Манджукова

Подходящо облекло за предпазване от слънчевите лъчи

Разгарът на лятото е точният момент, в който да се отдадем на дългоочакваната почивка и да изкараме време с нашите близки. Слънчевите дни и топлото време са прекрасна възможност за занимания на открито и отърсване от натрупаното напрежение. Заедно с удоволствието, което можем да изпитаме, трябва да имаме предвид, че жаркото слънце все пак може да ни поднесе и неприятни изненади. Ултравиолетовите лъчи могат да се превърнат в сериозна опасност, когато не са взети подходящите мерки. Точно поради тази причина слънцезащитният крем винаги трябва да има запазено място в нашата чанта, независимо дали отиваме на плаж, излет или вършим неотложни задачи навън, дори и в градска среда.

Кожата е най-големият човешки орган и една от основните ѝ функции е да предпазва организма от вредните ултравиолетови лъчи. Именно затова е от изключително значение нейното подсилване с адекватни средства, особено в големите горещини. Нанасянето на защитаващ кожата продукт може да предотврати тежки увреждания, включително изгаряния, образуване на пигментни петна и развиване на рак (меланома).

Въпреки това невинаги слънцезащитният крем осигурява пълна стопроцентова защита срещу парещото слънце, най-вече когато се налага да прекараме дълги часове навън. И преди да се впуснем в поредния изморителен ден е редно да се замислим за облеклото, с което ще се изправим пред това предизвикателство. Подходящите дрехи могат да осигурят допълнителна защита, докато участваме във дейности навън. Ето защо е необходимо платът да има UPF над 30 (ултравиолетов защитен фактор, който показва доколко материята защитава тялото от слънчевите лъчи), тъй като тази стойност предлага много добра защита.

Когато пазаруваме дрехи, които могат ефективно да ни предпазят от вредните лъчи, трябва да имаме предвид следното:

Цвят: Тъмните или ярки цветове пречат на лъчите да достигнат до кожата, като ги абсорбират, вместо да им позволят да проникнат. Противно на мита, че черното „привлича“ слънцето, е редно да знаем – тъмните нюанси предлагат по-добра защита в сравнение със светлите.

Материя: Плътно тъканите платове, като дънки, канава, вълна или синтетични влакна, предпазват по-добре от фината, тънката или отпусната материя. Можем да проверим пропускливостта, като вдигнем дрехата срещу светлината. Ако прозира, то тогава ултравиолетовото лъчение може лесно да проникне в тъканта и да достигне кожата.

Състав: Неизбеленият памук съдържа естествени лигнини, които абсорбират слънчевите лъчи. Лъскавите полиестери и дори леките сатенени коприни могат да бъдат силно защитни, защото отразяват лъчението. Високотехнологичните тъкани, обработени с химически ултравиолетови багрила, предотвратяват до известна степен проникването на слънцето.

Прилепване: Широкото облекло е за предпочитане. Тесните дрехи могат да се разтегнат и да намалят нивото на предлагана защита, тъй като влакната се отдръпват едно от друго и позволяват на светлината да премине между тях.

UPF: Някои от производителите на дрехи поставят знак за ултравиолетов защитен фактор върху етикетите. Така те подпомагат клиентите при избор на облекло, тъй като UPF измерва количеството ултравиолетово лъчение, което може да проникне в тъканта и да достигне кожата

Покритие: Колкото повече кожа покрива облеклото, толкова по-добра е защитата. Дерматолозите съветват, когато е възможно, да се избират ризи с дълги ръкави, дълги панталони или поли.

Наред с всички тези важни подробности за аутфита, можем да подобрим защитата на тялото си и като:

  • нанесем слънцезащитни продукти върху линията на косата, върховете на ушите и задната част на врата си. Носенето на шапка предпазва тези зони от увреждания. За предпочитане са артикулите с широка периферия за оптимална защита на главата.
  • използваме слънчеви очила. С течение на времето продължителното излагането на слънце може да причини сериозни увреждания на очите и кожата около тях. Неизползването на очила може да предизвика опасни състояния като катаракта, дегенерация на макулата на очите, рак на клепачите и дори загуба на зрение.
  • прилагаме антиоксидантен серум. Той ще помогне за неутрализиране на свободните радикали и ще предпази обвивката от увреждане.

В заключение, нека се върнем отново на темата за слънцезащитните средства. Не бива да забравяме, че нито една от тези опции не е адекватен заместител на редовното нанасяне на крем или лосион за изграждане на адекватна бариера срещу светлината. Задължително е да нанасяме средство с широк спектър защита всяка сутрин и да го прилагаме отново и отново през целия ден.