Д-р Манджукова

Подходящо ли е да се наслояват съставки в грижата за кожата

През последните няколко години на преден план в световен мащаб се наложиха нови тенденции за красота, разработени и разпространени от далечна Корея. Набралата със светкавични темпове популярност К-бюти практически показва нов начин на живот, превърнал се в глобален феномен, подкрепен от десетилетия научен напредък и основан на културната мания в Корея за здрава кожа. И тук не става дума за всички най-нови продукти, събрани в няколко шкафчета и около тоалетката. Този бранд има собствена философия, която следва правилото „подходящите продукти, които правят правилните неща и се използват в правилния ред“.

Наслояването и смесването на продукти в рутинната грижа за кожата винаги е предизвиквало спорове в областта на дерматологията. От една страна се взима предвид претоварването на кожата с различни активни съставки, докато от друга се разглежда възможността за „бустерна доза“, включваща най-добрите компоненти за външната обвивка. Неотдавна обаче K-Beauty успя да изведе теорията за наслояването на съставки на съвсем ново ниво.

Понякога може да се срещне и с термина „коктейл“, но в крайна сметка този процес разглежда комбинирането на два третиращи продукта заедно, за да се постигнат максимални резултати. Основната идея е изведена до нанасянето на изделия с подобна текстура, за търсене на максимален ефект при третирането на различни проблеми (бръчки, фини линии, отпуснатост на кожата, обезцветяване и др.). Разбира се, че продуктите не могат да се комбинират безразборно, защото могат да донесат изключителни вреди и да задълбочат лекувания проблем.

Потребителите трябва да са наясно, че смесването на определени активни съставки може да компрометира кожната бариера и да ги отведе към ужасяващите резултати на възпаление, дразнене и дехидратация. Именно за това тайната на успеха трябва да бъде разучена внимателно и с бавни стъпки. Не винаги „коктейлът“ от съставки означава успех, но съществуват комбинации, които определено могат да дарят кожата с необходимата свежест и блясък.

Една от отличителните черти на корейската красота са серумите с лека текстура, които се отличават от много от по-тежките и изсушаващи изделия на „западните компании“. Тези нежни средства позволяват смесване по време на ежедневната рутина, тъй като се абсорбират лесно и не причиняват странични ефекти. Тази възможност е особено подходяща за потребители, които искат да съкратят многоетапната си грижа, в която присъстват безброй препарати и действия.

Експертите от К-бюти съветват да се подберат подходящите за даден проблем серуми – срещу белези от акне, за ексфолиране или за хидратация. Нормално е да се заложи на по-меки формули с по-чисти, естествени съставки, което ще улесни смесването и съчетаването и ще намали опасенията за дразнене на кожата.

Някои серуми притежават по-мощно действие от други, поради което трябва да се подхожда с изключително внимание при избора на тези верни помощници в грижата за кожата. Например, смесването на ретинол с всякакъв вид серум може да се отрази лошо на бариерата, тъй като производното на Витамина А – ретинолът – е наистина силно активно вещество.

Освен това не се препоръчва смесването на серуми на водна основа (като хиалуронова киселина, витамин С) със серуми на маслена основа (например средства срещу стареене), тъй като във водата и маслото не действат ползотворно в комбинация.

Специалистите препоръчват коктейли и прилагане заедно на следните комбинации:

  • ниацинамид със салицилова киселина,
  • успокояващ серум с хиалуронова киселина,
  • муцин от охлюви с успокояващите ниацинамид и аденозин или
  • ниацинамид с гликолова киселина.

След като се смесят заедно, серумите трябва да се нанесат върху кожата, за да помогнат в разрешаването на даден проблем или да подобрят нейния вид.  Идеята е да се започне с малко количество на предварително определена прикрита зона, за да се разбере дали действат положително или дразнят обвивката.

Ако все пак се установи, че кожата не приема така направените нови „коктейли“, то в такъв случай е по-добре да се завъртят съставките. Разумно е да се ползват видовете серуми в различните дни от седмицата, като по този начин е гарантирано увеличаването на ползите и справянето с различни проблеми като акне, стареене или хиперпигментация. А и по този начин ще се гарантира, че всеки серум има свой собствен момент и няма да загуби ефикасност, когато е смесен с други подобни на него препарати.

Постоянно разрастващият се свят на К-бюти вече достига до всеки дом, благодарение на интернет и дигиталните технологии. Все пак, е задължително, при промяна на някоя от стъпките в рутинната грижа, да се следват съветите на доказани експерти в областта и да се потърси компетентно мнение преди смесването на два вида серуми/продукта.