Д-р Манджукова

Съставки за постигане на равномерен тен (натурални съставки vs. хидрохинон)

Стремежът към безупречна кожа и неотразим външен вид се е превърнал в основен принцип за съвременната жена. Гладката, изчистена от проблеми кожа, заличаването на фините линии и бръчки, както и изсветляването на кожата (при наличието на пигментни петна), са всекидневна грижа, за която отдадените на грижата за своята външност полагат усилия и не жалят средства. Сега, когато лятото е вече на хоризонта и предстои сезон, изпълнен с преживявания на открито, мислите са насочени към заличаване на някои проблеми, които по-рано можеха да бъдат прикрити с дългите ръкави или панталони.

Пигментните петна са упорит проблем, който създава дискомфорт, особено когато настъпи време за приготвяне за плаж. Провокирани от ултравиолетовата светлина, стресът, хормоните или просто от естественото стареене на кожата, хиперпигментационните петна  са често срещан проблем, който е естествен отговор на организма и начин той да се предпазва от ежедневния стрес от околната среда.

Години наред дерматологията предлага на потребителите, страдащи от тъмни петна, хидрохинон – химическо съединение с доказани свойства за изсветляване на кожатата. Формулата, открита още в началото на XIX век, по-късно е използвана в различни направления – от дерматологичната медицина до проявяване на фотографски снимки (късните години на 1880-те). В днешно време хидрохинонът се използва за кожни състояния, свързани с хиперпигментация, включително белези от акне, тъмни петна, мелазма и след възпалителни белези. Неговите свойства се изразяват в инхибиране функцията на тирозиназата и намаляване броя на меланоцитите. Контролирайки тези клетки, той ограничава производството на меланин и спомага за избледняване на хиперпигментацията. Специалистите обаче считат, че ефектът е временен, а преустановената употреба и излагането на слънце могат да доведат до подновено производство на пигмент и повторно връщане на тъмните петна. 

В този контекст е необходимо да се каже, че през 1982 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) признава хидрохинона за безопасен и ефективен. Двадесет и четири години по-късно, през 2006 г., обаче тя оттегли решението си поради опасения за потребителите и заявява, че „хидрохинонът има потенциал да бъде канцерогенен“. Позовавайки се на проучвания от Агенцията за опазване на околната среда и Националната програма по токсикология, FDA установява, че съществуват доказателства за канцерогенно действие.

Благодарение на бързо развиващата се дерматологична медицина, както и на козметичната индустрия, в наши дни са известни голям брой естествени алтернативи, които могат да изсветлят тъмните петна и хиперпигментацията и да постигнат резултати, които съперничат с тези на по-тежките лечения, но без вредните ефекти.

1. Коджикова киселина

Коджиковата киселина е вещество, извличано от ферментирали гъбички, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и инхибират тирозиназата – ензимът, участващ в производството на меланин. Киселината е предпочитано средство за избледняване на хиперпигментация и премахване на тъмни петна, заради способността си да намалява синтеза на меланин.

В допълнение, в гъбичките могат да бъдат открити и съставки като витамин Д и антиоксиданти, които предпазват кожата от признаци на стареене и възпаления, каквото е образуването на пъпки при акне.

Коджиковата киселина може да бъде открита в различни по вид козметични продукти, включително прахове, серуми, кремове, почистващи препарати и сапуни.

2. Ниацинамид

Ниацинамидът (известен и като витамин В3) е нежна, но мощна съставка, използвана в грижата за кожата, която предлага изключително големи предимства, включително и изсветляване на тъмните петна.

По време на процеса на пигментация на кожата, меланинът се синтезира от кожни клетки, наречени меланоцити. Произведеният меланин се прехвърля към кератиноцитите (вид кожни клетки) чрез частици, наречени меланозоми. Кератиноцитите съхраняват меланина и го използват като защитен щит за клетъчната ДНК срещу ултравиолетовите лъчи. Ниацинамидът има способността да изсветлява кожата чрез инхибиране трансфера на меланозоми от меланоцитите към кератиноцитите и по този начин помага за намаляване на хиперпигментацията.

Нещо повече, ниацинамидът е изключително стабилен и не се влияе от топлина или светлина като други химически съставки. Той най-често може да бъде срещнат в серуми и бустери, които са считани за безопасни при ежедневна употреба.

3. Витамин Ц

Витамин Ц е друга популярна съставка за изсветляване на кожата, която може да бъде открита естествено в плодовете и зеленчуците и се произвежда синтетично в продуктите за рутинна грижа. Витаминът се предлага в много различни форми, като най-известната от тях – L-аскорбиновата киселина – се използва в чист вид; други производни на витамин Ц са натриев аскорбил фосфат, аскорбил палмитат, ретинил аскорбат, тетрахексилдецил аскорбат и магнезиев аскорбил фосфат, но те не са чисти формули и обикновено се смесват с други съставки.  

Известно е, че качествата на витамин Ц способстват за изсветляването на кожата. Той инхибира количеството меланин, генериран от пигментните кожни клетки, като забавя реакциите на тирозиназата. Освен това витаминът е мощен антиоксидант, чудесно средство за защита на кожата от уврежданията, причинявани от свободните радикали.

Витамин Ц най-често може да бъде намерен като съставка в серуми и продукти за всекидневна грижа за кожата като маски и кремове.

4. Арбутин

Арбутинът е естествена форма на хидрохинона, като естественият му произход идва от мечо грозде и боровинки – по-безопасна и ефективна алтернатива, която е и по-малко цитотоксична за меланоцитите.

Арбутинът действа подобно на коджиковата киселина, като пречи на тирозиназната активност за потискане производството на меланин. Той не унищожава меланина, а просто нарушава/забавя производството му, заради което не е считан за постоянно решение за изсветляване на кожата.

5. Екстракт от кора на върба

Екстрактът от кората на върба е вид бета хидрокси киселина, която помага за ексфолирането на кожата и насърчава клетъчния оборот. Извлекът се  състои от салицин, естествената форма на салицилова киселина, която помага за отделянето на мъртвите кожни клетки от кожата и позволява на новите и здрави клетки да заемат тяхното място.

Екстрактът от кора на върба може да бъде срещнат в точкови процедури, серуми и ексфолиращи пилинги. Продукти като точковите процедури могат да се използват ежедневно, докато ексфолиращите пилинги трябва да се използват само веднъж или два пъти седмично.

6. Женско биле

Коренът на женското биле съдържа две съставки, които помагат срещу тъмните петна: глабридин и ликвиритин. Глабридинът съдейства за преквалификацията на тирозиназата, а ликвиритинът – за разграждането и премахването на меланина.

В допълнение, женското биле може да бъде използвано и като успокояващо средство, с антиоксидантни свойства, което да бъде включено в ежедневната рутина под формата на серум. 

7. Екстракт от черница

Екстрактът от черница е естествен, мощен изсветляващ агент, извлечен от дървото с прекрасни и сладки плодове. Някои проучвания показват, че екстрактът от черница е мощен, колкото коджиковата киселина и поради това той умело участва в блокирането на тирозиназата.

8. Млечна киселина

Млечната киселина се извлича от кисело мляко и е алфа-хидрокси киселина, така че тя може да бъде разгледана като една от най-меките съставки, които потребителите могат да използват за изсветляване на кожата. Достатъчно нежна за чувствителната кожа, тя прониква под повърхността, причинявайки леко ексфолиране.

Както при всички продукти за грижа за кожата, съществува риск от алергична реакция към съставките, използвани в изсветляващите продукти (поради което тестът за реакция е абсолютно наложителен). Някои от активните вещества могат да направят кожата по-чувствителна към слънцето и да раздразнят кожата. Но все пак при повечето хора правилното използване на продуктите определено ще окаже положително влияние, ще намали рисковете от появяването на пигментни петна и ще направи възможно извличането на много ползи.