Д-р Манджукова

Подобряване на външния вид с ниацинамид

Козметичната индустрия днес предлага огромно разнообразие от продукти за всеки етап и аспект от грижата за здравето и красотата. Съвсем в реда на нещата е човек да се чувства объркан при наличието на толкова много продукти. Към кой от всички тях ще протегне ръка, за да допълни своята грижа за кожата? Разбира се, всеки трябва да следва златното правило за индивидуалните потребности на кожата. И колкото по-рано то бъде разбрано, толкова по-лесно ще е ориентирането към правилните и доставящи ползи средства.

Тайната на верния избор се крие в знанието на съставките и формулите, които се предлагат на пазара. И независимо от това, че всяка една марка иска потребителите да повярват в уникалността и способностите ѝ, нека не забравяме, че съставките, които действително помагат за кожата, не са чак толкова много. Ползите на ретинола са известни и доказани десетилетия по-рано, но той не е подходящ за всеки потребител; алфа-хидрокси киселините са фантастични, когато става дума за ексфолиация, но намирането на правилната от тях може да отнеме прекалено дълго време. Благодарение на наскоро проведени проучвания, на преден план излиза една от най-вълнуващите съставки – ниацинамид.

Ниацинамидът спокойно може да заеме челни позиции в един своеобразен Топ 10 на съставките, които помагат най-много за възстановяване и поддържане на външния вид. Нареден до други невероятни вещества за рутина, като ретинол и витамин С, той се отличава със своята гъвкавост, която го прави подходящ за почти всеки тип кожа. Нещо повече, не са необходими специални знания за правилната му употреба.

Известен също като витамин В3 и никотинамид, ниацинамидът е водоразтворим витамин, който работи с естествените вещества в кожата и помага за постигането на бленувания сияен изглед. Учените теоретизират, че той може да бъде ефективен, тъй като е предшественик на два изключително важни биохимични кофактора: никотинамид аденин динуклеотид (NAD + / NADH) и никотинамид аденин динуклеотид фосфат (NADP +). И двете молекули са основни за химичните реакции, от които клетките на кожата, се нуждаят, за да въздействат на уврежданията, както и да се размножават и да функционират нормално. Много от тези съществени реакции изобщо не могат да възникнат без NAD +, който клетките не могат да направят без ниацинамид.

По същество свободните радикали са молекули, които са загубили или са получили допълнителен електрон, което ги прави нестабилни и силно реактивни. При достатъчно високи дози те могат да повредят здравите клетки. Но NAD + – със съдействието на ниацинамид – допринася за допълнителен електрон на онези несдвоени свободни радикали и по този начин неутрализира тяхното вредно въздействие.

Ако ниацинамид участва в най-важните функции на клетките, тогава няма нищо, което не може да излекува, нали? Е, не е точно така – ако всеки клетъчен процес в нашите тела би могъл да бъде усъвършенстван с витаминни добавки, нямаше да ни трябват антибиотици или лъчева терапия. Въпреки това, пероралният и локален ниацинамид има някои реални ползи за здравето на кожата:

# 1 Подсилва имунитета на кожата

# 2 Подобрява ефективността на епидермалната бариера

# 3 Подобрява зачервяванията и намалява петната по кожата

# 4 Регулира производството на себум

# 5 Защитава кожата от инфрачервена светлина

# 6 Помага за предотвратяване на хипер-пигментация

# 7 Минимизира линиите и бръчките

# 8 Подобрява грубата и изтощена кожа чрез намаляване на отрицателното въздействие на оксидативния стрес

Използването на ниацинамид е лесно и не изисква специални инструкции за употреба. За оптимални резултати е препоръчително да се използват отпускащи продукти, които се прилагат върху добре почистена кожа два пъти дневно. Това означава, че следва да се прилага тоник с ниацинамид веднага след почистване, за рехидратиране и възстановяване. Разумно е да се опита и серум с ниацинамид като част от сутрешната рутина, преди нанасянето на слънцезащитен крем. Използването на продукти, съдържащи това магично вещество, оказва силно влияние и води до отличен ефект при подобряване на кожата около очите. Витамин B3 запазва влагата в тези зони, което помага за  подобряване на тъмните кръговете и намаляването на бръчките „пачи крак“.

Както при всяка страхотна съставка за грижа за кожата, така и употребата на ниацинамид е важно да върви с нанасянето на широкоспектърен слънцезащитен крем със защитен фактор над +30. Това позволява извличането на максимална полза от съставката.