Д-р Манджукова

Подобрете вида на кожата си с микронидлинг

След една определена възраст, когато фините линии, хиперпигментациите и белезите от акне започнат да безспокоят вътрешния ни мир, следва да се запитаме какво можем да направим за нашето подмладяване. Изпробваме различни техники, домашноприготвени маски, дневни и нощни кремове, но видимите резултати закъсняват, а вложените средства се увеличават. В крайна сметка, незадоволителните резултати често ни отвеждат до най-новите методи и процедури, които обаче не всеки път се оказват по джоба ни.

Точно както звучи, микронидлинга представлява минимално инвазивно лечение, при което дерматолог или естетик прави малки пробиви в кожата, като използва микрофибърни игли (от 0,5 до 2 милиметра в диаметър), прикрепени към различни видове устройства – например, цилиндричен ролер (дермаролер) или подобен на писалка инструмент (дермапен). По този начин се задейства процеса на заздравяване на рани, стимулиращ производството на колаген и еластин. Процедурата е полезна за всеки един, който желае да подобри вида на кожата си, да намали размера на белезите от акне, да увеличи колагена и да възвърне своя млад и естествен вид.

Практиката на микронидлинг започва своето съществуване преди около половин век, но едва през последните години придобива по-силно значение, благодарение на новите технологии и YouTube. Известен още като колаген-индуцираща терапия, микронидлинга се явява терапевтична процедура (според Американския център за биотехнологична информация), тъй като иглите, използвани по време на лечението, практически са невидими.

Първоначалната стъпка при този метод е създаването на миниатюрни дупки в кожата, за да се стимулира произвеждането на нови колагенови клетки. Иглите проникват през първия слой на кожата, епидермиса, точно преди да стигнат до дермата и по този начин не правят дълбоки рани, а само премахват мъртвия и увреден слой кожа.

Преди започване на терапията дерматологът прилага анестетичен крем, който обезболява кожата. След това малкото преносимо устройство (дермапен или дермаролер) леко се плъзга по повърхността ѝ, създавайки малки повърхностни пробиви. Дупките, създадени от устройството, изглеждат невидими с невъоръжено око, което на практика гарантира бързо възстановяване. Самата сесия трае между 15 и 30 минути, в зависимост от третираните зони и дълбочината на проблема. Препоръчително е да се направят няколко серии, за да може да се прецени дали прилаганото лечение подпомага ефективно възстановяването на младия вид на кожата. В зависимост от лекуваната зона може да отнеме от три до шест терапии, за да се забележи подобрение. Естественият растеж на колаген се проявява в продължение на няколко седмици – следователно, изисква се търпение, за да се постигнат желаните резултати.

Микронидлинга позволява на кожата да преживее естествен лечебен процес. След първите няколко процедури, пациентите получат промяна в цвета на – зачервяване, подобно на слънчево изгаряне. С течение на времето този срещан страничен ефект намалява. Използването на нежни, антисептични кремове е чудесна стъпка към бързото възстановяване на кожата. Тук следва да се прибави и фактът, че хидратиращите и овлажняващи кремове след сесиите се абсорбират много по-лесно от кожата. Това е така, тъй като микронидлинга пробива епидермалния слой на кожата и позволява лесното достигане на подхранващите съставки до по-долните слоеве.

Имайте предвид, че макар и не от най-новите процедури за намаляване на белезите и фините линии, микронидлинга трябва да се извършва от квалифициран специалист. Подобрението на външния вид следва да се случва след препоръка и под контрола на специалист, който най-добре може да приложи изпитани естетични техники.