Д-р Манджукова

Подмладяване vs. Възобновяване

В настоящето, благодарение на технологичния прогрес, съществуват множество различни козметични лечения, които могат да помогнат за подобряване на цялостния вид и усещане на кожата. Ултравиолетовите лъчи, кожните заболявания, стареенето и дори наследствената обремененост може да са причина за различни увреждания на кожата, но независимо дали става дума за бръчки, акне, възрастови петна или други несъвършенства, медицината предлага възможности и решения за възникващите козметични проблеми.

За щастие са налице алтернативни методи за лечение на различни аспекти на увреждането на кожата. Лазерното възстановяване на повърхностния слой, химическият пилинг, дермалните усилватели подобряват появилите се фини линии и бръчки  в определени зони на лицето. Този тип терапии могат да се използват и за лечение при нарушена пигментация, както и за намаляване на белези от акне или други кожни състояния. При избора на правилния тип лечение, често нуждаещите се натъкват на два термина – „подмладяване на кожата“ и „възобновяване на кожата“. Въпреки че тези термини често се използват взаимнозаменяемо, между тях има ключова разлика.

Подмладяването на кожата се отнася до полаганите грижи, които спомагат за подобряване на цялостния външен вид. Подмладяването може да се осъществи и чрез добавяне на здравословни храни, напитки или добавки, и с използването на продукти за локално приложение и козметични процедури. Локалните средства, които подмладяват кожата, може да включват, например, ретинол и витамин С серум, докато последните продуктови иновации съдържат  ултрахидратиращи съставки като хиалуронова киселина, активни съставки на основата на охлюви или алое. По този начин те допълнително променят възгледите на потребителите за овлажняването и неговата роля в подмладяващата грижа за кожата.

В същото време козметичните процедури със сигурност могат да помогнат за премахване на увреждания, като слънчеви петна и преждевременни бръчки. Използването на колагенова индукционна терапия, която стимулира растежа на нов колаген, за да помогне на кожата да се подмлади; мезотерапията, която вкарва коктейл от активни съставки (витамини, минерали, лечебни медикаменти, хиалуронова киселина) за премахване на видимите признаци на стареене; високоинтензивният фокусиран ултразвук (HIFU терапия), който отстранява мастните натрупвания и възвръща младежкият здравословен блясък на кожата са само част от огромния набор лечения, с които естетичната медицина разполага за постигане на желания външен вид.

Важен компонент на подмладяване на кожата може да бъде и установяването на навици за здравословен начин на живот и подобряване на външния вид на кожата. Докато козметичните процедури със сигурност могат да помогнат за изтриване на признаци на предишни увреждания, създаването на здравословен режим  помага за забавяне хода на стареене на кожата и развиването на пигментационни петна. Една от най-важните промени може да бъде ограничаване излагането на ултравиолетова светлина. Редица проучвания показват, че дори използването на висок слънцезащитен фактор намалява значително рисковете от увреждания на кожата с до 50 %.  Изготвянето на здравословен хранителен режим и включването на спорт във всекидневните дейности ще помогнат не само за постигането на изящна и стегната кожа, но и ще повлияят на цялостното здраве на организма.

Възобновяването на кожата е специфичен вид подмладяване, което включва премахване на натрупани мъртви клетки в горния слой, ускорявайки естественият процес на регенериране. Например, козметичната процедура химически пилинг изчиства епидермалния слой от натрупаните токсини и мръсотия и позволява на кожата да разкрие по-свеж и по-гладък слой отдолу. Микродермабразиото използва малки абразивни кристали за ексфолиране на мъртви кожни клетки, което от своя страна позволява на кожата да се самолекува и да придобие по-ярък и гладък вид. Дълбочината на пилинга определя възможностите за лечение на различни състояния, резултатите и възстановителния период. Процедурите, които премахват само епидермалните клетки, като повърхностен химически пилинг или микродермабразио, могат да се използват за състояния като белези от акне, пигментационни промени (възрастови петна) и недотам сериозни проблеми, които не са засегнали по-дълбоките слоеве. Постигнатите резултати са видими до седмица след лечението, заради краткия възстановителен период. За премахване на фини линии и бръчки, както и по-дълбоки белези е необходимо повторно провеждане на метода, който следва да проникне по-дълбоко, в дермалния слой. Резултатите изискват повече време, заради по-дългия престой за възобновяване на кожата. Лазерното възстановяване използва импулси от светлина, за да премахне предварително набелязаните слоеве на кожата. Точността и прецизността на технологиите, които са и основните предимства на тази процедура, дават възможност на лекаря да регулира дълбочината на третиране на всеки пациент.

Подмладяването на кожата или нейното възобновяване изцяло зависят от индивидуалните ѝ особености при всеки един индивид. Най-ефективният метод (а защо не и комбинация от методи) следва да се съгласува на консултация с дерматолог, който може да диагностицира типа кожа и да предложи професионални съвети и препоръки за лечение. Belle Femme e дермато-козметичен център, който предлага на своите клиенти богат избор от процедури както за подмладяване, така и за възобновяване на кожата.