Д-р Манджукова

По-млади и свежи с гликолов пилинг

За да запази своя свеж, млад и бляскав вид, нашата кожа се нуждае от постоянна грижа. Това не е сложен процес, който отнема часове от забързаното ни всекидневие. Когато имаме желание да запазим свежия външен вид, трябва просто да се научим на няколко поддържащи кожата практики, които включват почистване на повърхностния слой мъртви клетки, почистване на порите и подхранване на кожата с подходящи продукти.

Понякога обаче, предвид нездравословната среда, в която живеем, стресовите ситуации и обичайните промени, които настъпват в организма ни с напредване на възрастта, правят мисията ни за рутинна грижа за кожата недостатъчна. Необходимо е да вложим малко повече усилия в стремежа си да имаме по-гладка и красива кожа.

Една малка крачка към този успех е гликоловият пилинг, който се препоръчва за намаляване на порите и подобряване на цялостния външен вид на кожата на лицето и шията. Извлечена като екстракт от захарна тръстика, терапията с гликолова киселина представлява средна форма на химически пилинг, което означава, че се насочва в горния слой – епидермиса и не прониква надолу към по-дълбоките слоеве. Смята се за лек химически пилинг, защото буквално може да се направи в обедната почивка, например, след което е възможно да се продължи с работните задължения. Гликоловата киселина е най-малката от алфа хидрокси киселините, използвани за пилинг на лице – например, за лечение на фини линии, сухота, акне, неравномерно пигментиране и увреждане от слънцето.

Този тип киселина има пилинг действие върху епидермалния слой, което създава предпоставки за падане на мъртвата кожа и отваряне на пътя за нова, регенерирана и свежа външна обвивка. Освен това, киселината активизира процесите в организма за създаване на нов еластин и колаген, които са най-важните компоненти за младостта на кожата.

Предимствата на този тип пилинг:

Избледняване на пигментните петна

Едно от свойствата на гликоловата киселина е да коригира засегнатите от ултравиолетовите лъчи пигментирани области, включително лунички и мелазма (тъмни молекулярни петна по кожата, често срещани при по-тъмни индивиди).

Подмладяване на кожата

Гликоловият пилинг подобрява външния вид на фините линии и бръчки. По-дълбоките бръчки могат да бъдат намалени с повърхностната коричка, която се образува след този вид терапия. Киселината съдейства и за укрепване на дълбоките слоеве на кожата, но няма необходимия дълготраен ефект и може да се наложи процедурата да бъде повтаряна на всеки три до четири месеца.

Намаляване на порите

Пилингът с гликоловата киселина съдейства за намаляване на порите. Порите изглеждат увеличени, когато са запушени с мръсотия и бактерии, което води до образуване на черни точки (комедони). По време на процедурата химикалите проникват в епидермиса и отстраняват мъртвите кожни клетки на повърхността. Мръсотията и бактериите, които могат да запушат порите, са отстранени, което прави порите по-незабележими.

Предпазване от меланома

Определени количества гликолова киселина могат да се използват и в зони, засегнати от слънцето, които е възможно да съдържат предракови кератози.

Третиране на белези от акне

В зависимост от дълбочината и тежестта на белезите от акне, гликоловата киселина може да бъде използвана за намаляването им. Силата ѝ, в сравнение с много терапии за белези от акне, е насочена към проблемните области и премахва слоевете, причиняващи натрупване на мръсотия, бактерии и мъртви кожни клетки от лицето и шията. Резултатът е по-светла и по-гладка на допир кожа.

Този тип пилинг е популярен, ефективен и добър начин за забавяне на процеса на стареене. Препоръчителното обаче е да се осъществява от дерматолог или естетик, в противен случай се поема риск от увреждания на кожата. Опитен лекар е най-важният компонент за успешните резултати от лечението с гликолова киселина. Лекарите трябва да извършат няколко сесии като се започне с ниска концентрация на гликолова киселина, за да се определи колко чувствителна и реактивна е кожата. Във всеки случай, този метод е един от гарантиращите бързи и видими резултати, спомагащи за поддържане и възстановяване на желания от всички нас свеж и сияен външен вид.