Д-р Манджукова

Поддържане на кожата в безупречен вид с Витамин Ц

В изграждането на рутина за естествена грижа за кожата повечето хора се фокусират върху козметични продукти – овлажнители, кремове, серуми и тонери. И макар тези стъпки да са от значение, тайната за здравето на кожата се простира много над средствата за красота. Приемът и усвояването на разнообразие от витамини – и като част от хранителния режим, и като добавки – е също толкова важно за външния вид, колкото и изделията, които се използват за поддържане на здрав младежки вид.

Витамините представляват органични съединения, които са необходими за растежа и развитието на организма, но наред с това са от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве и засилване на имунитета. През последните години все повече изследвания показват, че те играят основна роля за възстановяването и подсилването на кожата. Някои от тях участват в клетъчната регенерация, производството на колаген, защитата срещу слънчевите лъчи и други фактори, които са от съществено значение за поддържането на здрава кожа.

Един от жизнено необходимите витамини, който има основна заслуга за засилване на имунитета и поддържането на кожата в блестящ и гладък вид, е Витамин Ц. Няма да е пресилено, ако се каже, че нито една съставка не заслужава толкова внимание, колкото този природен дар. Известен като L-аскорбинова киселина, Витамин Ц е водоразтворим витамин, който естествено присъства в някои хранителни продукти, като за разлика от повечето представители на животинския свят, хората не могат да го синтезират – затова той се превръща в незаменим хранителен компонент.

Витамин Ц има и своята незаменима роля в грижата за кожата благодарение на антиоксидантните си свойства, помага за регенериране на други антиоксиданти в организма, забавя вредното въздействие на свободните радикали върху кожата и тялото. Наред с това подобрява абсорбцията на не-хем желязото (усвоявано по-трудно от организма) и е жизненоважен елемент в изграждането на съединителната тъкан и заздравяването на рани. По този начин Витамин Ц заема съществено място в схемите за поддържане на външния вид и участва в различни формули на световноизвестните козметични компании. Широко разпространените му свойства и способността му за регенериране на кожата го превръщат в активна съставка на различни козметични продукти – от почистващи препарати до серуми, овлажнители и маски за лице.

Именно заради своите силни страни Витамин Ц е подходящ за предпазване, лечение и възстановяване от различни състояния, които спохождат в един или друг период човешката кожа.

Предотвратява увреждания, причинени от слънцето

Когато кожата е изложена на ултравиолетова светлина, увреждащи молекули, наречени свободни радикали атакуват клетките и поддържащата структура на кожата – колагена. В тези случаи често се стига до възпаления, увреждания на кожата, а в дългосрочен план до поява на фини линии и бръчки. Като активен антиоксидант Витамин Ц укрепва бариерната функция на кожата и  неутрализира действието на свободните радикали, свеждайки до минимум техните негативни ефекти. Изследванията показват, че хората с висок хранителен прием на Витамин Ц имат по-млада, здрава и гладка кожа.

Поддържа кожата силна и стегната

Наред с намаляване появата на фини линии и бръчки, Витамин Ц допринася за гладката и стегната повърхност на кожата чрез активиране на фибробластите – клетките, които синтезират производството на колаген. Витаминът може да спомогне и за образуването на кератиноцити, необходими за затваряне на повърхностни рани.

Предотвратява ранните признаци на стареене

Както вече беше споменато, Витамин Ц предизвиква производство на колаген, което спомага за подобряване на външния вид и предотвратява ранната поява на фини линии. Наличието му в продукти за всекидневна грижа спомага за поддържа на кожата млада и стегната.

Изравнява неравномерния тен

Доказано е, че формата на Витамин С – L-аскорбиновата киселина – прекъсва свръхпроизводството на меланин. При редовна употреба и с течение на времето, витаминът помага за облекчаване на кафяви петна (хиперпигментация).

При избор на продукти за външния вид с Витамин Ц следва да се провери дали на етикета фигурира наименованието L-аскорбинова киселина. И тъй като Витамин Ц има много по-ефективно действие, когато е съчетан с Витамин Е, може да се потърсят изделия, които съдържат и активната форма на Витамин Е, например алфа-токоферол.

Не бива да се забравя, че колкото по-близо е една от съставките до началото на списъка на етикета, толкова по-висока е концентрацията ѝ в продукта. Независимо дали е серум, лосион или крем, аскорбиновата киселина може да се разгради бързо, когато е изложена на слънчева светлина, затова е добре да се избират продукти в тъмни или непрозрачни буркани и да се съхраняват на безопасно място далеч от пряка слънчева светлина.