Д-р Манджукова

Поддържане здравословния баланс на кожния микробиом

Като най-големият човешки орган, кожата играе жизненоважно значение за поддържане на цялостното здраве и благополучие. Тя не само предпазва от вируси, бактерии и зловредни влияния от околната среда, които могат да допринесат за развитието на болести, но и най-ясно показва отношението към здравето на целия организъм.

В голяма част от потребителите разбирането за рутинна грижа към кожата винаги е опирало до най-новите висококачествени продукти. Ексфолианти, тонери, серуми, нощни кремове, маски – изделия, за които отдадените на външния си вид не жалят средства; обилно количество козметика, която не винаги достига до желаните резултати. 

През последните години експертите по красота все по-често застъпват тезата, че начинът на живот има решаващо значение за младата и лишена от проблеми кожа. Липсата на стрес, здравословният сън, избягването на цигари и алкохол запазват вида по-дълго време стегнат, гладък и сияен. Но освен това, специалистите са категорични, че за поддържането на младежкия облик е необходимо да се запази здравословният баланс на кожния микробиом. 

Подобно на стомаха, кожата също има своя уникална екосистема, състояща се от милиони бактерии, гъбички и вируси, които съставят кожната микробиома. Отдавна са доказани ползите за здравето от поддържането на баланса в чревния микробиом, но що се отнася до грижата за кожата, бактериите обикновено се възприемат като нещо, което трябва да бъде премахнато. Редица проведени изследвания обаче показват, че микробиомът на кожата е ключът към подобряването на външния вид – адресиране на причините за кожни състояния, а не само на симптомите.

Въпреки че не могат да бъдат забелязани с просто око, върху епидермалната обвивка живеят над 1000 вида бактерии и гъбички. Именно затова се счита, че кожният микробиом по същество представлява цяла екосистема, която контролира начина, по който кожата функционира – от цялостното ѝ здравословно състояние до това колко ефективно абсорбира любимите продукти за грижа за кожата.

Преди обаче да се пристъпи към най-новия, получил бляскави отзиви препарат, потребителите следва да се запитат дали с вредните бактерии, той няма да изчисти и онези от тях, които благоприятстват за изчистения вид на кожата. Не бива да се забравя, че подобно на червата, кожата всъщност се нуждае от някои от добрите бактерии, за да функционира оптимално.

В идеалния случай кожният микробиом е първата защитна линия, предпазвайки епидермиса от външни агресори, които могат да навредят на деликатния баланс. Когато микробиомът стане небалансиран, е твърде вероятно да започне размножаване на вредните бактерии, което води до често срещани проблеми като сухота, екзема, възпаление и дори акне.

Съществуват различни начини за изваждане извън равновесие на кожния микробиом – от климатичните промени или домашните любимци, до хранителния режим и продуктите за красота, които се използват. Прекомерното ексфолиране или използването на тежък почистващ препарат могат да навредят на бариерата и естественото рН, което също влияе негативно на микробиома.

Именно затова специалистите дерматолози съветват да се спазват няколко основни принципа:

Избягване на тежки почистващи препарати

Измиването на кожата твърде често или използването на тежки сапуни и душ-гелове може да премахне добрите бактерии. Препоръчително е кожата да се почиства само когато наистина е нужно – след прибиране за премахване на грима, след тренировка или особено в летните горещини при обилно потене –с избягване на антибактериалните сапуни.

Хидратиране – отвътре и отвън

Дехидратирането, както и липсата на достатъчно овлажняване в грижата за кожата, може да повлияе негативно на микробиома. Експертите препоръчват да се пие необходимото за организма количество на ден, около 2 литра, в зависимост от телосложението на човека. Освен това е разумно да се използва овлажняващ крем за балансиран микробиом. Отличните  варианти съдържат съставки като хиалуронова киселина или глицерин, овлажнители, които доставят и задържат вода в кожата, плюс серамиди или сквалан – мазнини, които възстановяват кожната бариера.

Носене на дрехи от естествени материи

Дерматолозите насърчават обличането на дрехи, създадени от естествени влакна. Те определено поддържат баланса на кожната флора в различните части на тялото, включително подмишниците и слабините. Винаги, когато е възможно, трябва да се носят дрехи, изработени от естествени влакна като памук, лен и бамбук. Това е препоръчително в случаите, когато тъканта ще бъде близо до кожата за дълго време, като бельо. Синтетичните влакна могат да раздразнят кожната бариера, променяйки съотношението между добри и лоши бактерии. Изкуствените влакна, като полиестер, също осигуряват по-приятна среда за бактериите, причиняващи миризми.

Приемане на пробиотици

Пробиотиците, които се приемат за здравето на стомаха, могат да съдействат за запазване баланса на микробиома на кожата. Проучвания показват, че биха могли да намалят възпалението, което се появява при състояния като акне и розацея. Пробиотичните форми с доказани ползи за кожата включват Lactobacillus и Bifidobacterium.

Изготвянето на подходящ хранителен режим с включване на храни, които съдържат както пребиотици (чесън, соево мляко, бобови растения), така и пробиотици (кисело мляко, кефир, кимчи), би стабилизирало цялостното здраве на стомашно-чревния тракт, което от своя страна ще повлияе и върху вида на кожата. 

Що се отнася до локалните пробиотици, те могат да регулират кожния микробиом и да възстановят оптималното функциониране на епидермалната бариера.

С риск да звучи като повторение, здравословният начин на живот, поддържането на кожата хидратирана и яденето на разнообразни храни може да направи чудеса при поддържане микробиома на кожата здрав.