Д-р Манджукова

Поддържане на естествен pH баланс

Често пренебрегван аспект на правилната грижа за кожата е степента на рН в козметичните продукти. Всъщност, нивото на рН на кожата е толкова важно за нормалното ѝ функциониране, че дори средствата, предназначени за възстановяване или ревитализиране, могат да бъдат по-малко ефективни, ако е нарушен основният pH баланс.

Една от основните мисии на кожата е нейното действие като преграда, която защитава организма от ултравиолетови лъчи, климатични особености, околна среда и химически замърсители. За оптимално извършване на тази своя функция тя следва да подържа леко киселинно pH. Какво означава това?

Човешката кожа има тънък слой върху повърхността си, наричан „киселинна мембрана“ (или „киселинна мантия“). Тя се състои от свободни мастни киселини (себум), отделяни от мастните жлези, които се смесват с лакто и амино киселините, отделяни от потта. Киселинната мантия има огромно значение за изграждането на здрава, стегната, еластична кожа, като нейната основна задача е защита на организма от навлизане на болестотворни микроби, както и изграждането на стабилен имунитет на кожата. Нарушенията в състава ѝ могат да доведат до състояния като акне, инфекции, бръчки и различни кожни проблеми. Съществуват множество много външни и вътрешни фактори, които могат да доведат до смущения в мембраната, в т.ч. околна среда, стрес, токсини, замърсители, продължително излагане на слънчеви лъчи, неправилен диетичен режим. В медицината е прието равнището на киселинност в киселинната мантия да се обозначава с термина “pH”.

Когато става въпрос за избор на правилните продукти за грижа за кожата, едно от най-важните съопбражения са рН нивата на субстанциите. Те може да повлияят на всичко – от срока на годност до растежа на бактериите и в крайна сметка до ефективността на продукта.

Състоянието на рН съставките се отнася до концентрацията на водородни йони в тях. Колкото то е по-високо, толкова по-слаба е концентрацията на водородните йони. Скалата на рН варира от 0 до 14, където 0 показва най-ниското и следователно изключително киселинно рН, а 14 е най-високото или най-алкалното рН. Киселината за батерии е пример за вещество с много ниско рН, за разлика например от белината, която има много високо рН. Точната среда на скалата, при 7, е напълно неутрална.

Средното рН на човешката кожа е 4.7, което означава, че тя всъщност е леко киселинна, тъй като е под 7 по скалата. Следователно, когато се използват  продукти за грижа на кожата, трябва да се внимава да не се наруши естественият баланс.  Използването на продукти, които са твърде алкални, като сода за хляб, може да направят кожата прекалено суха и люспеста. От друга страна, може да се получат и неблагоприятни ефекти, когато се използват продукти с много ниски стойности на рН.

В допълнение, за поддържането балансирано рН на кожата, трябва да се обърне внимание на продуктите, които поставяме върху нея, като по този начин могат да се изберат най-ефективните формули. Серумът на витамин С е чудесен пример за продукт, който може да варира значително по ефективност, в зависимост от нивата на pH, които съдържа. Част от ползващите го биха извлекли значителни ползи, когато pH нивата на съставката (витамин С) са 2 или 2.5. В други случаи обаче, при хората с чувствителна и склонна към реакции кожа, след нанасяне такъв продукт, може да се забележи дразнене и парене. Това се дължи на факта, че то е твърде киселинно за техния тип кожа. Поради тази причина е от значение да се избере серум от витамин С, който отговаря на специфичните индивидуални нужди.

Повечето сапуни и почистващи препарати са твърде алкални, което води до сухота и раздразнителност. Те отнемат етеричните масла, чрез които кожата функционира правилно, правят я уязвима и не рядко водят до акне. Твърде високите нива на pH предразполагат кожата към образуване на пъпки, тъй като липсват необходимите нива на киселинност, които могат да унищожат бактериите. Кожата, която е твърде алкална, е предразположена към акне, защото е необходимо определено ниво на киселинност, за да се пребори с бактериите. По аналогичен начин стоят нещата и с твърде киселинните продукти, които могат също да причинят раздразнение и възпаление. Въпреки че определени козметични средства претендират за съвършенство в почистването, хидратирането и борбата с акне, те могат да окажат негативно въздействие върху външната бариера и да причинят допълнителни проблеми.

рН обозначението върху козметичните продукти има важно значение и може да подскаже колко добре ще си взаимодействат с определения тип кожа. В случай на колебание и неяснота относно нивата на рН в даден продукт и дали той е подходящ за Вас, можете да се консултирате с дерматолог. Той може да предостави точна оценка на Вашата кожа и да препоръча най-подходящите продукти, за да се постигне желаният външен вид.