Д-р Манджукова

Поддържане на външния вид с медицинска козметика

В днешно време пазарът изобилства от продукти за рутинна грижа, всеки от които съдържа фантастични съставки и обещава да направи чудеса с кожата ни. А това е прекрасно, защото съвременният свят предлага огромно разнообразие от възможности за справяне с различни проблематични състояния, като съвсем естествено индустрията отдава водещо значение на продуктите, забавящи процеса на стареене. И някъде тук изниква едно от основните препятствия пред потребителите – изборът на подходящото средство, съответстващо на нуждите на кожата. За някои определяща е марката, за други цената, трети се вълнуват от аромата на продукта, но така или иначе средствата за поддържане и запазване на добрия вид могат да бъдат разграничени в два основни класа.

От една страна стоят изделията, които могат да бъдат намерени свободно дори и в кварталния магазин. Те са предназначени за обща употреба, тъй като концентрацията на активни съставки в тях е силно ограничена, за да се избегнат нежелани реакции в случай на непоносимост към някое от веществата. Този тип препарати са съставени от компоненти, които не навлизат в дълбоките нива на кожата, което, логично, води до по-бавни и недълготрайни резултати.

За разлика от тях, средствата, класифицирани като медицински, са предназначени да проникнат в дълбоките слоеве на кожата и да разрешат определени проблеми или състояния. Всичко това е възможно благодарение на високата концентрация на активно вещество, както и неговата чиста форма. Те не могат да бъдат срещнати във всеки козметичен магазин и е препоръчително закупуването им да се извършва след консултация и предписание от експерт. Разработени са с помощта на най-новите технологии и под постоянно наблюдение на регулаторни органи и съдържат 99,9% чисти съставки, с което се гарантират безопасност и ефективност. Класифицираните като медицински продукти за кожата излизат на пазара, след извършени множество научни изследвания, като същественото при тях е, че са специално формулирани за постигане на най-добри резултати. Поради този факт, потребителите, отдадени на грижата за кожата и онези от тях, които имат проблеми с неравномерния тен, акне и дълбоки бръчки, следва да се насочат към именно към тях за оптимален ефект.  

Голяма част от хората сами се убеждават в качествата на продуктите от медицински клас, защото откриват, че  в сравнение с обикновените козметични средства, те могат да осигурят бързи и трайни резултати. По този начин търсещите адекватно решение на своите проблеми могат да останат напълно удовлетворени и да постигнат така желаната сияйна, гладка и здрава  кожа.

Наред с това, медицинските козметични средства са формулирани с бионалични съставки, които могат да бъдат използвани веднага от тялото и са в състояние да имат активен ефект върху кожата. Казано по-простичко, грижата за кожата с такъв тип продукти осигурява дълготрайни естетически резултати. Това е особено важно, когато става дума за закупуване на средства с активна съставки като витамин Ц, защото в чистия си вид той е известен със своите множество анти-стареещи, антиоксидантни и изсветляващи кожата ефекти. Въпреки това не всички продукти с витамин Ц са създадени еднакво или имат способността да проникват толкова дълбоко в кожата, колкото биха желали потребителите. За най-добра бионаличност и следователно продължителен ефект, витаминът трябва да бъде в биодостъпна форма, L-аскорбинова киселина, в идеалния случай с 15% сила и в разтвор с рН по-малко от 3,5.

Има погрешно схващане, че медицинската грижа за кожата е скъпа за обикновения потребител. Реалността обаче е съвсем друга – инвестицията в такъв продукт е прекрасна инвестиция, която спестява пари в дългосрочен план. Въпреки че предполага инвестирането на малко повече финансови средства в началото, използването на грижа за кожата от медицински клас, която е съобразена специално с нуждите на кожата, увеличава значително шансовете за постиганетна търсените резултати. Освен това, тъй като съдържат силно концентрирана активна съставка, може да се нанася малко количество от продукта и това да удължи срока му използване. По този начин няма да се налага твърде често да се прибягва до закупуването на обикновени козметични средства, което е равносилно на спестяване на пари в дългосрочен план.