Д-р Манджукова

Поддържане и възстановяване на баланса в организма с адаптогени.

Бързо развиващото се поле на психодерматологията показва неразривната връзка между разум и кожа. Този дял от науката за кожата описва зависимостта между емоционалното състояние на индивида, физиологичната реакция на тялото към това емоционално състояние и резултата от този отговор върху кожата, тялото, здравето и благосъстоянието.

Хормоните на стрес могат да предизвикат хаос върху цялостното здравословно състояние и да дадат отражение върху кожата – от акне, тъмни кръгове, възпаление, зачервяване, обостряне на псориазис до суха кожа, фини линии и бръчки. Проведени са изследвания, които свързват хроничните изблици на кортизол с повишена кръвна захар. В резултат на това се стига до увреждане на колагена и еластина, които поддържат кожата гладка, чиста и еластична. Освен това е доказано, че кортизолът увеличава производството на себум, което предразполага кожата към образуване на черни точки и пъпки с бял връх.

Известно е, че човешкото тяло реагира на тревога, депресия или шок чрез надбъбречните жлези, които произвеждат хормони на стреса, какъвто е кортизолът. Изтощаването на надбъбречната жлеза се причинява от надбъбречна недостатъчност, която се проявява, когато жлезата не може да отговори адекватно на нуждите на хроничен стрес. В резултат стресът води както до умствена, така и до физическа умора. Организмът работи извънредно, за да поддържа изтощената надбъбречна жлеза. В крайна сметка, заедно с целия организъм, кожата също е подложена на това натоварване и не винаги успява да се подхрани по подходящия начин. Независимо от скъпата козметика, която се използва, независимо от вниманието, което се отделя, кожата има своите нужди и те са свързани с цялостна почивка на тялото.

За щастие, на помощ се появяват адаптогените – специална група билки, които помагат на организма да се адаптира към създадената и променлива среда. В стресова ситуация те поддържат и възстановяват баланса в организма, нормализират физиологичната реакция и не позволят претоварване на тялото и мозъка. Наред с тези свои функции, адаптогените защитават кожата и тялото от уврежданията, които причинява кортизолът.

Адаптогените ефективно помагат на тялото да се адаптира към стреса от различен тип – работа, промяна на сезоните (което може да повлияе на имунната система) или емоции, климат. Те също подхранват надбъбречните жлези, стабилизират кръвната захар, подпомагат регулирането на имунната система и възстановяването на кръвното налягане до здравословно ниво.

Ето кои са десет от най-добрите адаптогени, използвани за намаляване нивата на стрес и подобряване здравословното състояние на организма/кожата:

Женшен – с китайската хербология женшенът е синоним на „чи“ (жизнена сила). Той отдавна е известен със своите качества, които даряват организма с енергия. Женшенът компенсира въздействието на стреса върху организма и подсилва имунната система.

Кордицепс – с високо съдържание на антиоксиданти, кордицепс се използва от хиляди години в Китай, където е почитан заради имунните си свойства и способността да повишава енергията и виталността. Последните изследвания показват, че кордицепсът забавя естествения процес на стареене.  

Родиола – широко използвана от руските спортисти и космонавти за подобряване на производителността, родиолата помага на тялото за справяне със стреса. Успокоява и играе роля за нормализиране на сърдечната честота след психологически шок или физически упражнения.

Ашваганда – поради богатото си съдържание на антиоксиданти намира приложение в аюрведическата медицина при борба с инфекциите. Ашваганда също се използва за справяне с депресия и намаляване на увреждания, причинени от стрес.

Свещен босилек (Тулси) – свещеният босилек поддържа сърдечно-съдовата система, балансира инсулина и дори подобрява нивата на влага в кожата. Подпомага намаляването на стрес чрез понижаване нивата на кортизол.

Куркума – използвана е както в китайската, така и в аюрведичната медицина. Доказано е, че куркумата защитава от Алцхаймер, когато е сдвоена с витамин D. Освен това насърчава кръвообращението, облекчава болките, намалява възпалението и предпазва черния дроб.

Фо-ти – Тази китайска билка е известна още като Хи шоу ву, което се превежда като „чернокосият г-н Хи“. Легендата разказва за човек, наречен господин Хи който с редовен прием на фо-ти, възстановява своя младежки вид, черна коса и жизненост. Фо-ти се използва за умора, имунна дисфункция и за лечение на преждевременно стареене.

Гинко Билоба – Подобно на куркума, тя подобрява циркулацията и може да се използва за защита от Алцхаймер и други състояния, които влияят на паметта и знанието. Употребява се и за предотвратяване на сърдечни заболявания и макулна дегенерация.

Пчелно млечице – кремообразното вещество, произведено от пчелите-работнички, се използва като храна, богата на хранителни вещества за пчелата- майка. Именно полезните хранителни вещества му дават репутацията на тоник за дълголетие. Пчелното млечице е с високо съдържание на антиоксиданти и се използва за укрепване на имунната система, както и за намаляване на възпаления и инфекции.

Зелен чай – Проучванията показват, че чайните полифеноли имат защитен ефект срещу свободните радикали, сърдечно-съдовите увреждания, някои видове рак и инфекции. Изследвания показват, че приемът на зелен чай засилва защитната функция на кожата и предпазва от увреждания на слънцето, както и от преждевременно стареене и поява на бръчки.  

От изключително значение е да се направи консултация със специалист, преди да започне приемът на билки. Всяка натурална съставка – дар от природата – има своя история, противопоказания и недотам полезно взаимодействие, когато се комбинира с други билки. Всеки детайл трябва да бъде внимателно обмислен, преди да се пристъпи към използването на някое от чудотворните билета. Така например фо-ти има леки естрогенни свойства и затова трябва да се избягва от жени с анамнеза за рак на гърдата. Куркумата е прекрасна за кръвната циркулация, но има свойства за разреждане на кръвта и затова не трябва да се комбинира с лекарства за разреждане на кръвта като варфарин. Има много различни видове женшен и някои са по-подходящи за определени условия от други.