Д-р Манджукова

Подгответе кожата си за лятото

След студените, сухи зимни месеци и преминаването през преходния сезон – пролетта, която редува слънчеви и топли с по-хладни и дъждовни (и дори снежни) дни, кожата е подложена на стрес, изгубила от своята свежест и се нуждае от сериозна хидратация. Освен възстановяване, тя се нуждае и от сериозна подготовка за летните месеци и топлото време, силните слънчеви лъчи и солената морска вода. Поставянето на слънцезащитен крем (макар и със сериозен предпазващ фактор) не е единствения начин за съхранението на здрава и блестяща кожа.

С настъпването на лятото идва съвсем нов набор от предизвикателства и опасности за кожата. Ултарвиолетовите лъчи нанасят сериозни поражения, топлото време предизвиква изпотяване по цялото тяло, косата и скалпа.  Слънчевите месеци поставят и сериозно предизвикателство за отключване на хронични кожни проблеми, както и за пренасянето на инфекции.

За да се подготви кожата за особеностите на летния сезон, е необходимо да се знаят няколко важни стъпки от значение за оптималната защита на цялото тяло, допринасящи за правилното подхранване и процесите по хидратиране (осигуряване на достатъчно колаген).

  1. Ексфолиране за по-здрава, по-гладка и тонизирана кожа

Ексолирането е повече от стъпка в подготовката на кожата за слънчевите лъчи и придобиването на тен. Нежното почистване отстранява мъртвата, наслоила се от зимните месеци кожа от лицето и тялото, като по този начин се дава нов път за здрав и свеж външен вид. Нежният ексфолиант по време на сутрешната рутинна грижа е идеален за почистване на кожата преди поставянето на овлажнител и грим. Редовното ексфолиране е важно не само за премахването на мъртвите клетки на кожата, но и за разкриването на гладка, блестяща кожа, особено през лятото, когато се прекарва повече време навън с леки, къси дрехи или бански костюм. Повечето експерти препоръчват ексфолиране около два пъти седмично, като съществуват множество методи, включително сухи четки или ексфолиращи ръкавици, почистващи препарати с ексфолиращи съставки и електрически четки за лице. Следва да се знае, че отделните видове кожа реагират по различен начин, затова е важно да се разбере кой е най-подходящият метод. Независимо от избрания начин, освободената от мъртвия слой клетки кожа следва да бъде предпазвана със слънцезащитни продукти и да не се ексфолира кожа, увредена от слънчево изгаряне.

  1. Поддържане на хидратирана кожа

След ексфолирането на кожата от решаващо значение е възстановяването на изгубените хранителни вещества. Използването на естествено масло за тяло или овлажняващ крем дават на тялото здравословни хранителни вещества, като по отличен начин заместват парфюмираните лосиони, които не подхранват и не осигуряват достатъчно овлажняване. Препоръчвам използването на естествени маски, които помагат за възстановяване на хидратацията особено през лятото и предотвратяват ефектите от топлината, която разрушава колагена в кожата.

  1. Големи количества вода

Потта е начинът на тялото естествено да се охлажда. Така че докато температурите се повишават, трябва да има осигурени големи количества вода, която поддържа организма (в това число и кожата) хидратиран. Пиенето на много вода подобрява еластичността на кожата и дава младежки, хидратиран вид.

  1. Слънцезащитни продукти … и още слънцезащитни продукти

За да се поддържа кожата здрава, всекидневно трябва да се прилага голямо количество слънцепредпазващ крем. От главата до пръстите на краката, слънцезащитата е жизненоважна част за предпазване от нараняващите и увреждащите кожата слънчеви лъчи. Слънчевото изгаряне, дори веднъж на година, увеличава рискът от образуване на рак на кожата. Слънцезащитните кремове са отговорност към тялото и трябва да се поставят на всеки 2 часа на плажа през целия ден. Дори когато предстои пътуване или просто релакс сред природата, ултравиолетовите лъчи на слънцето нанасят съществени поражения, ако кожата е незащитена.

  1. Нежен, естествен почистващ препарат

След ден на слънце или в офиса, кожата трябва да бъде почистена с лек козметичен продукт. Препаратите за почистване на базата на естествени масла ефективно премахват мръсотията, слънцезащитните масла и грима, оставяйки кожата освежена и готова за нанасянето на нощен хидратиращ продукт.

  1. Грижа за кожата по време на почивка

Дните са дълги, нощите са горещи и изпълнени със спонтанни решения. Независимо дали това е дълъг уикенд извън големия град или удължена почивка извън страната, препоръчвам да бъдете подготвени и да носите продукти за кожа, където и да отидете. Пътуването не е моментът да се вземе произволен продукт от рафта на магазина, защото имате нужда от него само за една нощ. Поддържането на кожата е отговорност – без значение разстоянието от дома – за да се предотврати увреждане, замърсяване, даже да се зачеркнат с лека ръка постигнатите до този момент резултати за здрава и гладка кожа.

Лятото е идеалното време, за да се освободиме от грима, за хидратиране и почистване на кожата, за събиране на необходимите количества витамин Д от слънчевите лъчи, без да се прекалява с това. Съветвам да поддържате кожата си овлажнена и не позволявайте на сезона на пътуване да отменя рутинната грижа за кожата.