Д-р Манджукова

Плажът и необходимата козметика (5 задължителни продукта за нашата ваканция)

Настъпването на лятото отключва положителни емоции във всеки от нас, а предстоящите почивки на лазурния бряг вълнуват съзнанието ни седмици по-рано. Това е напълно нормално и разбираемо – безоблачното небе, студените коктейли на плажа и свободното време с близките хора ни карат да очакваме ваканцията с нетърпение. С приближаване на деня на отпътуване, съвсем очаквано изникват въпроси за необходимия багаж – дрехи, обувки, очила, шапки и разбира се, козметиката, без която не можем.

Знаете ли, че проучване на Beauty World News установява, че модерната жена използва 16 различни продукта за разкрасяване всеки ден, като в същото време притежава средно до 40 различни продукта за външния си вид, в това число и гримове. Да, но подготовката на багажа и затварянето на куфара не винаги оправдават нашите надежди. Сигурно е едно – няма как да вземем всичката налична козметика с нас! И точно тогава идва моментът, в който трябва да решим – кои са задължителните неща, които ще осигурят спокойствие, че кожата ни ще остане в отлична форма до завръщането ни вкъщи.

Овлажняващ слънцезащитен крем

Независимо дали на морския бряг, планината или на басейн в голям комплекс, слънцезащитният продукт е задължително средство за предпазване от вредните ултравиолетови лъчи. Силно препоръчително е купуването на крем или лосион със защитен фактор над 30, който да бъде нанесен върху всички открити части на тялото половин час преди излизане. Защитаващата от слънцето козметика  следва да се нанася и независимо от времето, тъй като 80% от лъчите проникват през облаците. Изборът на слънцезащитен продукт с овлажняващ ефект ще осигури не само необходимата сигурност срещу изгаряне, но ще успее да задържи влагата в кожата максимално дълго.

Многофункционален грим

Гримът е съществена част от режима за красота на повечето жени. И докато голяма част от представителките на нежния пол заявяват, че по време на ваканция го използват много по-рядко, това не значи, че не желаят да изглеждат добре и да се чувстват по-уверени. Мултифункционалните гримове често могат да се използват както върху лицето, така и върху тялото за подчертаване на красивите черти, скриване на несъвършенства и изравняване на тена.

Мицеларна вода

Независимо от избора на място за почивка, е необходимо да имаме под ръка  многофункционален продукт за почистване на кожата от наслоилите се през деня замърсявания. Мицеларната вода е идеалното средство и за почистване на кожата, и за премахване на грима, и за освежаване на лицето.  

Тонер

Хората с мазна, предразположена към акне кожа, е разумно да добавят тонер  към останалата козметика в багажа. Подходящо е нанасянето на продукта да се извършва след почистване на лицето. Мекият тонер възстановява рН баланса на кожата и внимателно пречиства порите, без да отнема допълнително влага.

Рехидратиращ продукт

Човешката кожа реагира на климатичните промени. Както горещите, така и студените метеорологични условия изсушават кожата и не рядко причиняват възпаления и зачервявания. Поради тази причина е от значение под ръка да се намират натурални овлажняващи средства, които да поддържат естествения ѝ хидробаланс и свой ред да предотвратят преждевременното образуване на бръчки и фини линии.

Преди дълъг път е необходимо да се приоритизират необходимите средства за всекидневна грижа за кожата. Не е нужно да опаковаме целия арссенал от козметични изделия, а само тези, които ще поддържат кожата ни защитена, почистена и хидратирана.