Д-р Манджукова

Питириазис алба – симптоми и лечение

Както знаем вече кожата е най-големият орган в човешкото тяло, който изпълнява жизненоважни функции да предпазва организма от навлизането на зловредни микроорганизми, вируси и вредните слънчеви лъчи. Още от най-ранна детска възраст външната обвивка е поставена на изпитание заради влиянието на различни външни агресори. И въпреки своята устойчивост, не винаги тя успява да изпълнява адекватно своите задачи – на преден план се появяват различни проблемни състояния, някои от тях характерни за първите няколко години от развитието на човек.

В своята практика дерматолозите срещат разнообразие от кожни заболявания – някои по-често срещани от други, едни нуждаещи от спешна терапия, а други – отшумяващи сами и без лечение. Известно е, че 70 % от пациентите с кожни заболявания са деца от 0 до 5 години. Точно това е периодът, в който външната бариера има нужда от адекватно внимание и превенция, предпазваща от дебнещите опасности. Независимо от полаганите грижи, хората невинаги успяват да предпазят подрастващите от вредните външни фактори – ултравиолетови лъчи, околна среда, климатични изменения и др. Именно в тази крехка възраст децата могат да бъдат засегнати от някои характерни заболявания, които в някои случаи  изискват намесата на опитен експерт.

Питириазис алба е често срещано незаразно състояние на кожата, което означава, че не може да се разпространи чрез общуване и допир. Проблемът се среща при деца и юноши на възраст 3–16 години, като по данни на здравните организации около 90% от случаите на питириазис алба засягат деца на възраст под 12 години. Проведени проучвания сочат, че състоянието може да засегне около 5% от децата в световен мащаб.

Симптомите на питириазис се проявяват чрез образуването на бледи или светли плаки по кожата, които лекарите описват като хипопигментирани, което означава, че засегнатата кожа няма толкова меланин, в сравнение с околната кожа. Специфично за заболяването е, че образувалите се петна на брой са между четири и двадесет, обикновено с диаметър около 0,5–5 сантиметра. Хипопигментираните плаки се развиват върху лицето, особено бузите, ръцете, гърбът и гърдите. Светлите петна обикновено са по-забележими при хора с тъмен тон на кожата, докато при тези със светъл тон, петната са видими, когато по тялото и лицето има слънчев загар.

В много случаи питириазис алба започва с обезцветени, люспести лезии, които в даден момент причиняват силен сърбеж. В последствие тези симптоми изчезват, но оставят след себе си хипопигментирани петна. През повечето време кожата постепенно се връща към обичайния си вид, но този процес може да отнеме от няколко месеца до години.

Причината за появяването на питириазис алба все още остава неизвестна за дерматологията, но учените правят връзка между развиването на състоянието и наличието на суха кожа и атопичен дерматит. Няколко изследвания установяват свързаност между образуването на специфичните за болестта лезии и наличието на атрофични мастни жлези, желязодефицитна анемия и ниски нива на серумна мед.

Пациентите и техните родители могат да бъдат спокойни относно доброкачествения и самоограничаващ се характер на пиририазис алба. Те обаче трябва да знаят, че отшумяването на състоянието може да отнеме дълго време. Засегнатите зони трябва да се предпазват от излагане на слънце, тъй като потъмняването на околната кожа може да влоши естетичния вид. Локални стероиди с ниска активност, като 1% хидрокортизон крем или мехлем, могат да намалят големината на плаките, да успокоят сърбежа и да ускорят репигментацията. Леките емолиенти, като вазелин и кремове, могат да редуцират мащаба на лезиите, а слънцезащитният помага за предотвратяване на слънчево изгаряне на характерните образувания и предпазват потъмняването на околната кожа. Лечението с локални инхибитори на калциневрин, като 0,1% такролимус маз и 1% пимекролимус крем, също могат да бъдат полезни. Други възможности за лечение, обикновено запазени за по-тежките случаи, включват фотохимиотерапия с ултравиолетова А (PUVA) светлина и насочена фототерапия с 308-nm ексимерен лазер. Фототерапията използва способността на ултравиолетовата светлина да намали възпалението на кожата, а в случая на питириазис алба, тя следва да насърчава производството на пигмент от меланоцитите, които да намалят вида и размера на образувалите се плаки.