Д-р Манджукова

Пигментни петна (хиперпигментация) и начини за отстраняването им

Човешката кожа е сложен орган и  външният й вид има силата да предава много информация за цялостното здраве на индивида. Всъщност, кожата е най-големият и най-тежък орган на цялото тяло, който осигурява защитата и структурата на кръвоносните съдове, тъканите, костите. В определени случаи, може да забележим симптомите на някои заболявания като проявления върху нашата кожа. Никой от нас не е застрахован от появата им, включително и онези „късметлии”, които имат добри гени, а кожата им наглед е гладка и, независимо от напредналата възраст, млада на вид.

Начинът на живот и хранителните навици оказват огромно влияние върху здравето и външния вид на кожата. Условности като натрупване на много слънчеви изгаряния или прекарване на твърде много време директно на слънце; консумиране на прекомерно количество преработени храни; хормонални дисбаланси; затлъстяване; тютюнопушене могат да ускорят значително стареенето на кожата. Недостатъчната грижа за външния вид и пренебрегването на основни правила за защита на кожата се проявяват в образуването на тъмни петна, известни като хиперпигментация.

Естественият цвят на кожата, този, с който сме родени, се определя от кожните клетки, наречени меланоцити. Те са отговорни за производството на пигменти или казано по друг начин – на меланин. Той осигурява естествената защита на кожата от ултравиолетовите лъчи. Прекомерното излагане на силните слънчеви лъчи, липсата на защита на кожата и неизползването на слънцезащитни масла могат да доведат до свръхпроизводство на меланин и образуване на отлагания по места върху кожата. Това проявление на значително количество пигмент в определени зони се нарича хиперпигментация.

Хиперпигментацията е често срещано, обикновено безобидно състояние, при което петна от кожата стават по-тъмни на цвят от нормалната околна кожа. Състоянието е характерно за хора с по-тъмен цвят на кожата, но не е изключено да засегне цвета на кожата на хора от всяка раса.

Както споменахме по-горе, основна причина за появяването на хиперпигментация може да бъде честото излагане на открити части на тялото  (лице, ръце, крака) на слънчева светлина. В тези случаи се освобождават големи количества меланин, който се произвежда, за да предпази кожата от прекалено много ултравиолетови лъчи, и също е и причината, поради която изложената кожа става по-тъмна. Работещите в градини, на полето, строителни работници са сред най-рисковите групи от появата на тъмни петна по кожата. Съществуват и редица други фактори, влияещи върху завишеното производство на пигмент от меланоцитите:

 • Акне, което може да остави кафяви, лилави или червени петна и / или белези;
 • Нарушена цялост на кожата, причинена от кожни състояния, включително екземи, псориазис или дерматит;
 • Хормонални дисбаланси или промени – по време на бременност или менопауза;
 • Болести, включващи автоимунни заболявания, стомашно-чревни заболявания, метаболитни нарушения и недостиг на витамини, които повишават възпалението, особено на кръвоносните съдове в кожата;
 • Пушене на цигари или използването на тютюн / никотин;
 • Приемане на някои лекарствени медикаменти, които причиняват повишена фоточувствителност или излагане на химикали / токсини;
 • Нездравословни храни, богати на захар, рафинирани зърна, натриеви и химически добавки;
 • Кожни увреждания, причинени от бръснене, кола маска, татуиране, изгаряния, алергични реакции и др;
 • Възрастов фактор – хората, навършили 40 години, са податливи на образуване на тъмни петна по кожата;
 • Наследствен фактор – по-склонни към хиперпигментации са онези от нас, чиито родители имат тъмни пигментни белези по части от тялото.

В зависимост от влиянието, което оказват върху нашия организъм (и кожата, в частност), както и зоните, в които се образуват, хиперпигментациите биват няколко вида:

 • Възрастовите петна са често срещана форма на хиперпигментация. Те се дължат на увреждане от слънцето и се посочват от лекарите като слънчево лентиго. Тези малки, затъмнени пластири обикновено се срещат на ръцете и лицето или на други места, често изложени на слънце.
 • Мелазмите или хлоазмите петна са подобни по вид с възрастовите петна, но обхващат по-големи области на потъмняла кожа. Появяват се най-често в резултат на хормонални промени – бременност, например, може да предизвика свръхпроизводство на меланин. Мелазмите и хлоазмите засягат най-често жените, като едва 10 % от мъжете са изложени на този вид хиперпигментация. Хлоазмите са известни като „Маска на бременността” и се появяват на лицето, кожата на корема и други области при бременните жени. Жените, приемащи хапчета за контрол на раждаемостта, също могат да развият хиперпигментация, защото телата им претърпяват подобен вид хормонални промени, които се появяват по време на бременност.
 • Луничките са малки кафяви петна, които могат да се появяват навсякъде по тялото, но са най-често срещани на лицето и ръцете – там, където кожата най-често е излагана на слънце. Статистически по-често се срещат при хора с по-светла кожа, рус или червен цвят на косата. Слънцето играе съществена роля за изникването им, но не бива да се пренебрегва и наследственият фактор.

От изключително важно значение за предпазване от образуването на пигментни петна по кожата имат слънцезащитните лосиони с висок фактор и прикриването на частите на тялото от проникването на ултравиолетови лъчи. Но в случаите, когато появяването им е факт, а Вие изпитвате психологически дискомфорт, в естичната медицина са налице няколко процедури, възстановяващи естествения и свеж цвят на кожата:

Химическият пилинг – метод, който цели отстраняване на повърхностните слоеве на кожата и регенериране на нов епидермис чрез нанасяне на органични киселини в повърхностните или дълбоките слоеве на кожата. При химическия пилинг пигментните петна намаляват, отстъпвайки място на нова, гладка, колагенно обогатена кожа.

Микродермабразио – неинвазивен метод за премахване на мъртви клетки от най-горния слой на кожата. Посредством уред с диамантен накрайник се ексфолиират и излющват старите клетки, стимулирайки израстването на изцяло нови, увеличават производството на колаген и въздействат за младежкия, здрав и стегнат вид на кожата.

Лазерните терапии – и те, както химическият пилинг, третират поразените от завишено производство на меланин части на кожата. Целите при тази процедура са сходни на пилигна с органични киселини – премахване на увредените слоеве на кожата и възстановяване на естествения цвят. Счита се, че лазерната терапия постига по-добри и по-бързи резултати, като същевременно е по-щадяща за организма. При този метод чрез контролирано насочване на високоенергийна светлина се премахват засегнатите слоеве, като могат да се третират и по-силно засегнати зони.