Д-р Манджукова

Перфектна рутина за предотвратяване и заличаване уврежданията от слънцето

Слънчевата светлина е благословия и наказание. Тя е най-добрият естествен източник на витамин Д – основно хранително вещество, което насърчава усвояването на калций в тялото. Ако се погледне обаче другата страна на монетата, прекомерното излагане на слънчеви лъчи се отразява негативно на кожата, като не са редки случаите, в които води до тежки неблагоприятни последици.

Настъпването на лятото и затоплянето на времето, в комбинация с ясното синьо небе, е неизбежно излагането на слънчева светлина. Дали ще е заради работния процес, която изисква часове престой навън, или разходка с приятели, а защо да не е и семейна почивка на парещия пясък – слънчевите лъчи са неизменен спътник на човека. И докато в по-ранната част на деня те не са така безпощадни към външната обвивка, то в обедните и следобедните часове могат да нанесат трайни увреждания и да застрашат сериозно здравето.

Освен че се увеличава рискът от рак на кожата (което е достатъчна причина да се обърне сериозно внимание на слънцезащитния фактор), твърде дългият престой под парещите лъчи оказва въздействие върху външния вид и води до преждевременно стареене на кожата. Ултравиолетовите лъчи проникват в най-дълбоките слоеве и причиняват промени в ДНК на клетъчно ниво. Видимите признаци и щети се проявяват под формата на бръчки, фини линии, промени в пигментацията, като неравномерен тен, слънчеви петна, лунички, изтъняване на кожата, груба, неравна текстура и спукани капиляри. И не винаги кожата би демонстрирала веднага всички тези признаци. Това не означава, че слънцето не нанася щети – възможно е да изминат години, преди увреждането от слънцето да стане видимо и да се забележи дълбочината, до която ултравиолетовата радиация е достигнала.

За щастие в наши дни потребителите живеят в свят, който предлага отлични алтернативи за превенция (и дори отмяна) на много от признаците на увреждане от слънцето. С правилната рутинна грижа за кожата, търпение и постоянство, уврежданията от слънцето могат да бъдат заличени или напълно предотвратени.

Озаряващ почистващ препарат

Увреждането от слънцето може да направи кожата да изглежда уморена, отпусната и изпълнена с неравномерни пигментни петна – ето защо употребата на озаряващ почистващ препарат, който насърчава обмяната на клетките, е идеалният начин за начало на рутинна грижа за кожата сутрин и вечер.

Озаряващото измиване на лицето с почистващи препарати, съдържащи AHA (алфа-хидрокси киселина) за ексфолиране на мъртвата кожа, и BHA (бета-хидрокси киселина) за почистване дълбоко в порите, може да освежи значително кожата и да възвърне позабравения ѝ блясък.  

Антиоксидантен серум, повишаващ колагена

Когато става въпрос за противодействие на щетите от слънцето, серумите с витамин Ц предлагат както защитни, така и коригиращи ползи.

Витамин Ц има способността да повишава колагена и да укрепва защитната бариера, като я прави устойчива срещу увреждащото действие на свободните радикали. Той също така озарява кожата, изсветлява тъмните петна и коригира неравномерния тен.

Овлажнител за поддържане на хидратирана кожа

Увреждането от слънцето със сигурност влияе на цялостния външен облик като променя вида на кожата. Освен това слънчевите лъчи влияят на начина, по който външната обвивка се чувства и функционира, особено когато става въпрос за хидратация.

С течение на времето уврежданията намаляват способността на кожата да задържа влага, като разгражда естествената хиалуронова киселина, която привлича и задържа водата в кожата. Поради тази причина нанасянето на овлажняващ продукт – за сутрешна и вечерна употреба – е абсолютно правило в рутинната грижа. Експертите препоръчват използването на масло от ший, което осигурява на необходимата хидратация и помага в борбата с видимите признаци на стареене.

Слънцезащитен крем за ежедневна защита

Предотвратяването на увреждания, причинявани от слънцето, е труден и изискваш изключително разбиране процес. Това означава нанасяне на слънцезащита абсолютно всеки ден от годината, независимо от сезона и времето навън. Поставянето на предпазващ фактор е правило, а не изключение, тъй като би могло да предотврати рак на кожата и да намали фотостареенето.

Специалистите препоръчват потребителите да търсят широкоспектърен защитен продукт, който да осигурява надеждна бариера от ултравиолетовите А и Б лъчи. Обикновено това ниво на защита извършват кремовете и лосионите със слънцезащитен фактор над 30.

Получаването на адекватна протекция изисква поставянето на продукта между 15-30 мин. преди излизане и периодично нанасяне на всеки 2 до 3 часа.  

Коригиращ нощен серум за изравняване на тена на кожата

Едни от най-честите признаци на увреждане от слънцето са тъмните петна и хиперпигментацията. Серумите, съдържащи млечна, коджикова или L-аскорбинова киселини, ексфолират, защитават и възстановяват кожата, като същевременно осигуряват равномерен тен.

Препоръчително е да се използват като терапия вечер след почистване и преди овлажняване и да се избягва употребата им в една и съща нощ с ретиноидно лечение (комбинирането на тези продукти може да причини дразнене).

Ретиноидно лечение за увеличаване на клетъчния обмен

Известно е, че нощта е частта от денонощието, през която кожата се възстановява по най-добрия възможен начин.  Разумно е вечерната рутина да съдържа съставки, които ще улеснят клетъчния обмен, за да придадат перфектен сутрешен блясък.

Ретиноидите са суперсила, която умело улеснява клетъчния обмен. Използвани като допълнение към множество подсилващи кожата съставки (включително хиалуронова киселина, ниацинамид, гликолова киселина и млечна киселина), ретиноидните формули съдействат за изсветляване на тъмните петна, минимизиране на порите и намаляване поява на фини линии и бръчки.