Д-р Манджукова

Перфектната усмивка с ботулинов токсин

При споменаването на термина „ботулинов токсин“, реакцията на повечето хора е свързана със стереотипното разбиране за стегнати усмивки, опънати лица и липса на всякакви мимики при израз на емоции. Да, това схващане за синтезирания от бактерията Clostridium Botulinum протеин, се базира на недотам успешни практики. Например, използването му до краен предел от позастаряващи знаменитости, които отчаяно искат да възвърнат своя предишен младежки вид. Достига се до съвсем различни от очакваното резултати, като нова форма на лицето, безизразност и неестественост, дори деформация. Като всичко това съставя и натрупва негативно мнение за иначе неоспоримите свойства на токсина. А той може да има толкова широко приложение.

Бръчките не са единственото нещо, което може да бъде коригирано с този протеин. Редица направления в медицината използват свойствата на този дар от природата. Използван е в спорта срещу мускулни схващания, в офталмологията – за лечение на кривогледство при деца. Съпътства леченията на хиперхидроза (обилно изпотяване), на често появяващи се мигренозни състояния. Ботулиновият токсин е мултифункционално средство за разрешаване на редица проблеми. Смело може да се заяви, че в наши дни най-широкото приложение на невротоксичния протеин е съсредоточено в естетичната медицина, като неговите паралитични свойства се прилагат за лечение на смущения, включващи свърхактивни мускули и мускулни спазми.

Правилното и дозирано използване на ботулиновия токсин може да доведе до забележителни резултати при корекция на силно изразени мимически бръчки. Но едно от многото му приложения, за които следва да бъде използван, е постигането на перфектна усмивка.

Всеки човек се стреми към изящна и ослепителна усмивка, която ни помага в комуникацията, в работата и в общуването с любимия човек. Възрастта, здравината и гъвкавостта на мускулите, както и структурата на челюстта имат най-силно отношение за външния вид, когато устните се разтягат встрани. И всяко съществуващо несъвършенство при тези гримаси има вариант да бъде отстранено посредством инжектиране на ботулинов токсин.

Може да намали линиите на усмивката

Линиите на усмивката представляват гънки, които се образуват върху кожата, и имат отношение върху начина и изражението на лицето по време на смях или изразяване на радост. Тези линии се дължат на възрастта, екстензивното излагане на ултравиолетова светлина, тютюнопушенето, липсата на сън, необичайните места за спане и стреса. Разделени в два подвида, те биват назолабиални и марионетни. Назолабиалните линии се простират от носа до външния ъгъл на устата, докато марионетните се появяват в ъгъла на устата. Терапията с ботулинов токсин спомага за подобряване и на двата вида гънки, като възстановява първоначалната издръжливост на кожата в тази област. Лекарството облекчава мускулите, участващи в процеса на усмивка, не им позволява да се свиват, което води до безупречно красив вид при смях и изразяване на щастие.

Коригиране на гингивални усмивки.

Усмивките с оголени венци се наричат гингивални. Те могат да бъдат резултат от прекалено големи венци, съчетани с малки зъби или по-къса горна устна, съчетана с по-дебела дъвкална линия. Инжекции с ботулинов токсин са един от вариантите за лечение на оголващите венци усмивки. Те стягат лицевите мускули, които контролират издигането на горните устни и по този начин показването на венците се намалява. Първите видими ефекти се наблюдават около 3 месеца след процедурата като продължават до шест месеца след нея.

Коригира линните, образувани от пушене

Линиите, образувани от пушене, се появяват около горната и долната устна при усмивка. Както подсказва името, те се дължат основно на тютюнопушене. Съществуват и други фактори, които оказват влияние за образуването и задълбочаването им като възрастта, изкривяването на устните и излагането на слънце. Лечението с ботулинов токсин за фиксиране на този тип линии включва инжектиране на лекарството в орбикуларния мускул на устата. Резултатът от сесията се изразява в меки и плътни устни, отпуснати мускули и усмивка без бръчки.  Лечението показва своите ефекти в продължение на почти три месеца.