Д-р Манджукова

Пасифлора и ползите за здравето на кожата

Цветята са едни от най-омайните творения на майката природа, които освен със своята красота, чар и аромат, ни даряват с изцерителни способности и помагат за подобряването на цялостното здравословно състояние. Тези прекрасни цветни растения се използват векове наред в традиционната медицина за лечението на различни проблеми, а в последните десетилетия все по-често се говори за тяхната значима роля в света на козметиката. Една от най-известните и древни системи за терапия на цялото тяло Аюрведа извежда вярването, че цветята помагат за облекчаване на редица проблеми с кожата, тъй като те имат високо съдържание на витамини и антиоксиданти. А в допълнение, богатството на различни активни вещества с успокояващ ефект спомага за овладяването на различни състояния като акне, екзема, раздразнения и зачервявания.

Един от най-добрите примери за растение, чиито магични качества се използват стотици години наред, а в наши дни намира широко приложение в медицината, е пасифлората. Тя може да бъде разглеждана и като билкова добавка, която има своето историческо предназначение при лечението на тревожност, безсъние, гърчове и истерия. Многогодишният растителен вид, който върви с ботаническото име Passiflora incarnarta, принадлежи към семейство Passifloraceae и представлява катереща лоза, родом от югоизточна Северна Америка. В наши дни този фантастичен ботанически екземпляр може да бъде срещнат в районите с тропически климат и слънчева среда. Пасифлората цъфти в нюанси на бяло, лилаво, розово и синьо, а цветовете имат формата на чинийка, понякога с цилиндрична или тръбовидна форма. Може би много от хората не знаят, но от същото растение идва сочната и невероятна маракуя.

Връщайки се назад, през погледа на историческите източници, може да се твърди, че растението получава своето име през 15-ти век от християнските мисионери, които приемат физическите структури на цветето като символи на последните дни на Исус. По-късно испански изследователи откриват ползите от този красив вид, пренесен в Европа, култивиран и използван за медицински цели.

С над 500 известни вида на растението, пасифлората предлага различни ползи за здравето и кожата. Състояща се от мощни съставки, включително флавоноиди, малтол, индолови алкалоиди и хризин, тя е широко използвана като билково успокоително средство поради анксиолитичния и успокояващ ефект. Освен за посочените вече тревожност, безсъние, гърчове и истерия, пасифлората се препоръчва горещо за проблеми със сърдечния ритъм, симптоми на менопауза и хиперактивност с дефицит на вниманието.

Когато се отправи поглед към влиянието, което растението оказва върху кожата, на преден план излизат три изключително важни за подобряването на външния вид ползи:

Овлажнява и съдейства за намаляване признаците на стареене

Екстрактът от пасифлора е богат на мастни киселини (най-вече линолова киселина), която е омега-6 мастна киселина и е от съществено значение за функциите на цялото човешко тяло. Въпреки, че индивидите получават по-голяма част от тази киселина чрез хранителния си режим, те могат да добавят съставката като локално средство в ежедневната грижа за кожата. Линоловата киселина помага за възстановяване и поддържане на естествената бариера на кожата, задържа и запечатва влагата в кожата и съдейства за намаляване размера на фините линии и бръчки.   

Успокоява и премахва раздразненията

В екстракта от пасифлора се съдържат някои основни противовъзпалителни съединения, включително линолова киселина, витамин А (под формата на ликопен) и витамин Ц. Възпалението върху кожата се появява често под формата на акне и зачервяване, а страхотните съставки в пасифлората успяват да успокоят раздразненията и да нормализират състоянието на обвивката.

Защита на кожата

Пасифлората съдържа изключителен брой антиоксиданти, включително витамин Ц,  ликопен, витексин, изовитексин, кемпферол, кверцетин, рутин, апигенин и лутеолинови гликозиди, които неутрализират вредните свободни радикали от ултравиолетовите лъчи и замърсяването. С други думи, веществата в цветето предпазват кожата и нейното ДНК от въздействието на слънцето върху процеса на стареенето.

Като се има предвид, че пасифлората има противовъзпалителни свойства и предпазва от увреждащото кожата действие на слънцето, тя е чудесен компонент на различни продукти поддържане и възстановяване на външния вид. Доказано е, че е подходяща за всички типове кожа, а благодарение на своите противовъзпалителни свойства козметичните компании най-често я включват в състава на кремове за очи и лечение на препарати за лечение на акне.