Д-р Манджукова

Отново на училище – 6 съвета към тинейджърите

Лятото и ваканцията свършиха, а първият звънец на новата учебна година вече би. Може би сега е идеалният момент освен към график, изпълнен с уроци и извънкласни занимания, да се подходи с внимание към изтощената от летните горещини кожа. Началото на есента е точното време за съставяне на режим за рутинна грижа и подготовка за предстоящите студени дни.

Несъмнено, спазването на няколко опростени стъпки за поддържане на външния вид е едно от най-важните неща, които всеки тийнейджър може да направи за себе си. За съжаление, много от подрастващите чакат прекалено дълго, за да започнат да се грижат за кожата си или не проучват продуктите достатъчно, за да ги използват правилно. С настъпването на пубертета започват изменения в целия организъм при хората, като тези промени имат своето отражение и в най-големия човешки орган – кожата. Гимназиалният период е препоръчителен за започване на рутинни занимания с кожата, разбира се след спазването на изготвена програма от опитен дерматолог.  

Поддържането на перфектен вид, изчистен от пъпки и други проблеми, и предразполагането на кожата да се чувства по най-добрия начин, не изисква много време или пари. Ето една лека и проста за спазване програма за учениците – и някои екстри, които да добавят според нуждите или желанието – не отнема повече от 10 минути, а резултатите ще ги възнаградят през целия ден.

1. Измиване на лицето всяка вечер

Основен принцип в грижата за кожата „Не си лягайте с мръсно лице!“. Без  значение дали върху кожата е бил поставян грим или не, тя трябва да бъде почистена от всички замърсявания, с които се е сблъсквала през отминалия ден. В противен случай мръсотията и бактериите, заедно с излишната мазнина, могат да причинят образуването на пъпки.         

Намирането на правилния почистващ препарат може да се превърне в процес на проба и грешка в началото. Разумно е при суха кожа да се търси продукт  без алкохол или аромат в състава си; докато при мазна кожа да се търси опция с ниацинамид или салицилова киселина, която е вариант за склонна към акне кожа, тъй като поддържа порите чисти.

Впоследствие в грижата може да бъде включен  тонер (без алкохоли и аромати), който се нанася след измиване на лицето и може да изглади, омекоти и успокои кожата. Тонерите често съдържат съставки, които допълват и възстановяват хранителните вещества в кожата.

2. Овлажнителят е важен дори и за мазна и склонна към акне кожа.

Подрастващите трябва да знаят, че колкото повече влага поставят върху своята кожа, толкова по-малко количество излишен себум ще произвежда тя. Овлажняването дори помага на мазната кожа да се саморегулира. Специалистите препоръчват да се подходи внимателно в избора и да се търсят безмаслени, некомедогенни лосиони или кремове, формулирани със съставки, които укрепват или възстановяват бариерната функция на кожата – а именно хиалуронова киселина, серамиди и ниацинамид.

3. Използване на съставките срещу акне

Има много различни съставки, които ефективно изчистват и предотвратяват появата на пъпки. Тези алтернативи за предпазването от акне обаче понякога са твърде силни и груби към външната бариера. Трябва да се използват според предписанието на дерматолога, в противен случай могат да донесат вреди вместо ползи и да оставят кожата още по-зачервена и раздразнена.

Експертите препоръчват да се започне с овлажнител, възстановяващ бариерата, преди да се нанася предписано лечение за акне. Колкото по-силна е бариерната функция на кожата, толкова по-малка е вероятността тя да бъде раздразнена от по-силни съставки.

Една от възможностите е ретинол (без рецепта) за леко акне, тъй като е противовъзпалителен (и следователно намалява зачервяването на пъпките), намалява производството на мазнини, помага за стесняване на порите и премахва черните и белите точки.

Бензоил пероксид е друг вариант, който предписват лекарите. Той е твърде мощен в борбата срещу акне (буквално – убива бактериите, които причиняват пъпки), но за сметка на това може допълнително да изсуши кожата и в допълнение да избели дрехите.

Разбира се, пъпките не се пипат с мръсни ръце и не се чоплят, тъй като това определено задълбочава възпалението, може да доведе до инфекция и впоследствие – до белези от акне.

4. Премахване на причиняващите акне бактерии

Бактериите, причиняващи акне, се размножават на всеки 12 часа и поради тази причина използването на лечебни препарати веднъж на ден съвсем не е достатъчно. Тъй като съставките могат да бъдат дразнещи и прекалено силни, за да се удвои поставянето им, специалистите съветват медикаменти като ретиноиди и бензоил пероксид да се използват вечер. На следващия ден, около обед, е ред на по-леко и щадящо лечение, например спрей със салицилова киселина и колоидно сребро, които понижават рН на кожата и я правят по-малко гостоприемна за бактериите.

5. Слънцезащитен крем всеки ден, независимо от сезона!

Всеки ден, дъжд или слънце, облаци или ясно небе, независимо от повода – училище, спорт, разходка с приятели или други извънкласни дейности – слънцезащитата е задължителна!  

Предпазването от вредните слънчеви лъчи е важно не само за намаляване на риска от рак на кожата, но и за предотвратяване на бръчки и други признаци на стареене, които се появяват години по-късно. И ако мислите са насочени другаде и се счита, че защитният фактор не е необходим, защото меланинът на кожата е надеждна бариера, то трябва да се знае че всеки човек се нуждае от слънцезащитен крем.

Препоръчват се продукти на минерална основа (с цинков оксид и/или титанов диоксид), защото те вършат най-добрата работа, блокирайки ултравиолетовите лъчи без да дразнят кожата и оставят бели следи след себе си.

6. Лечение на леките обриви с кортизон и овлажнител

Малките обриви от стрес, реакция към продукт или промени във времето се третират най-добре с кортизон и овлажнител. Известно е, че кортизонът се справя с възпалението и зачервяването, но работи по-добре, ако след това се сложи и овлажняващ продукт, който помага да се задържи влагата в кожата.

Добрата грижа за кожата е от съществено значение на всяка възраст, но здравословните навици в тинейджърска възраст и 20-те години могат да укрепят и подготвят обвивката за ефектите от стареенето. Навиците, които се развиват в по-ранна възраст, са тези, които се запазват през целия си живот – а какво по-хубаво от това тези навици да рефлектират благоприятно върху цялостното здраве на кожата.