Д-р Манджукова

Органични козметични продукти с растителен произход

В стремежа си за оптимална грижа за кожата, разбираемо е усилието ни да използваме най-добрите продукти. Козметичната индустрия непрекъснато предлага на пазара нови и нови попълнения и предложения и регулациите в тази област не биха могли да гарантират пълната безопасност на използваните съставките. Напълно възможно е лъскавите опаковки, наред с рекламираните предимства, да съдържат токсични, синтетични съединения с неясен и неизследван ефект. Преди да се пристъпи към избор на продукти за кожата – рутинна или в борба срещу определено състояние – най-добър съвет за това би предложил специалист дерматолог.

Използването на органични козметични продукти с растителен произход не е нова, модерна тенденция, но те продължават да бъдат предпочитан избор. Основната причина за това, разбира се, е,  че те нямат опасни или непредсказуеми странични свойства и кожата само би спечелила от прилагането им. Когато се спрем на такъв продукт, знаем какво слагаме върху кожата си и какви са ефектите от това. Съставките на натуралните продукти, както личи от името им, са единствено с растителен произход, без синтетични добавки, и са извлечени от плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови и зърнени растения и билки. Тези растения съдържат големи количества витамини, минерали и други полезни вещества, които благоприятстват сияещата кожа, лъскавата коса и здравите нокти.

Какви са ползите от използването на козметични продукти с растителен произход:

  • Богати са на антиоксиданти, които възстановяват и правят клетките по-силни в борбата им със свободните радикали;
  • Разнообразието от витамини в тях са отличен помощник срещу стареенето на кожата;
  • Съдържащите се в тях есенциални мастни киселини помагат при акне, регулират производството на себум, изглаждат фини линии и белези и подобряват еластичността на кожата;
  • Липидите и естерите в тях засилват защитната функция на кожата и подобряват свойството ѝ да се изглажда и възстановява;
  • Протеините им удължават живота на клетките на кожата;
  • В тях има хидролоиди – вид емулгатори, които подобряват текстурата на кожата и я изглаждат.

За да получи даден продукт сертификат „органичен“, той трябва да отговаря на определени критерии, които може да варират за различните държави – например, за САЩ това означава, че 95% или повече от съставките му са с растителен произход и са култивирани в контролирана среда без пестициди, хербициди и изкуствени торове. От гледна точка на етикета натуралният продукт не попада в обхвата на подобна регулация, което означава, че може да бъде означаван като натурален, но в същото време да съдържа висок процент синтетични добавки. Затова е важно да бъде ясен произходът на такъв продукт или суровината, от която е получен. Някои продукти, освен като органични, може да са посочени и като веган – но следва да се има предвид, че ако в състава им е включен пчелен мед, не са веган. Не на последно място, производството на такъв вид продукти  не  уврежда и не застрашава околната среда през целия цикъл на създаването си.