Д-р Манджукова

Определяне на типа кожа и полагане на грижи за нея

Най-важната стъпка в грижата за кожата е разбирането за специфичния ѝ тип и как тя се адаптира към определени обстоятелства и смяната на сезоните.  Кожата е най-големият орган на тялото, толкова сложен и значим, колкото сърцето, белите дробове, черния дроб и другите жизненоважни органи. Отделянето на време за изучаване специфичните нужди на кожата ще помогне при избора на правилните възможности (козметика), които не само ще балансират  външния ѝ вид, но и ще допринесат за нейното здраве и сияйност.

Кожата на всеки човек е уникална, като типът ѝ обикновено се дължи на генетична предразположеност, но има и външни фактори, които могат да влошат нейното състояние. Всеки тип кожа има специфичен набор от характеристики и симптоми и следователно изисква специално внимание. Определянето на  трите основни типа кожа – мазна, суха или комбинирана – може да стане по един от следните два метода:

Методът „Голо лице“

Лицето се почиства с леко средство, след което кожата се изплаква и подсушава. Без да се прилагат никакви допълнителни овлажнители, серуми или кремове, лицето трябва да остане „голо“ в следващите около 60 мин. След 30 минути се проверяват бузите, брадичката и носа за следи от омазняване. А след още 30 може да се прецени и типът кожа – ако е стегната при допир, то тя принадлежи към сухия тип; ако има забележим блясък на носа и челото, но е суха на бузите, то тя е комбиниран тип; ако се е появило омазняване по бузите, челото и носа – без съмнение това е мазен тип кожа.

Методът на попивателната хартия

Този метод е много по-бърз и често отлично разграничава мазната, суха и комбинирана кожа. За целта внимателно се поставя попивателна хартия върху различните области на лицето. След това листът се държи срещу светлина листа, за да се определи количеството мазнина от съответните зони. Ако върху хартията има незначителни количества омазняване, то това значи, че типът кожа е суха. Ако попивателният лист е поел повече мазнина от челото и носа и по-малко или никаква от бузите – комбинирана. И накрая, ако попивателната хартия е наситено омазнена, е изключително вероятно типът кожа да е мазна.

И все пак, определянето на съответния тип кожа трябва да е съпроводено и с познанието за рутинната грижа, която следва да се полага за нея.

Суха кожа:

Използването на овлажняващ крем, който помага на кожата да възвърне своята жизненост, е от съществено значение. Важно е да се поддържа редовен режим на грижа за кожата с нежни продукти, съставени от естествено извлечени природни съставки. Хората със суха кожа често страдат от леки алергични реакции и са склонни да употребяват по-често кремове отколкото лосиони, тъй като те съдържат повече хидратиращи кожата съставки. Колкото е по-високо съдържанието на овлажнители в даден козметичен продукт, толкова по-добре той може да бъде абсорбиран през бариерите на епидермиса, за да помогне на хидратиращата тъкан. Преди добавянето на нов овлажняващ крем към всекидневната грижа, следва да се тества върху малка площ от кожата, за уверяване, че няма да последва алергична реакция.

Индивидите, които имат суха кожа, е препоръчително да избягват препарати, съдържащи бензоил пероксид, тъй като той допълнително намалява количеството омазняване, което произвеждат мастните жлези. Необходимо е да се избягват дълги, изключително горещи душове, тъй като топлата вода изсушава епидермиса допълнително.

Мазна кожа:

Много хора се борят с мазната кожа с продукти, които обещават изсушаване и съдържат твърди съставки, които да предизвикат контрадействие – кожата да работи по-усилено, да произвежда повече себум от жлезите, което да доведе до запушени пори и образуване на акне.

От значение е мазната кожа да се ексфолира леко, като се използват продукти, които съдържат нежни ексфолианти, като салицилова киселина. Тя представлява естествен ексфолиант, който леко отблъсква мъртвите клетки и отваря порите, за да абсорбират нанесения след това продукт. Салициловата киселина е доказано средство, прилагано и за лечение на акне. Тя лесно прониква в порите и ги освобождава от натрупания себум, мъртвите кожни клетки и натрупаната мръсотия и предпазва от образуването на черни точки и пъпки с бял връх.

Що се касае до признаците на стареене – мазната кожа развива по-малко бръчки, тъй като благодарение на генетични фактори тя е по-дебела в сравнение със сухия тип кожа.  Тази дебелина означава по-малко фини линии, тъй като кожата е по-малко податлива на дехидратация.

Мазните типове кожа не следва да бъдат третирани с тежка козметика, която може да доведе до блокирани пори. Използването на безмаслени продукти, специално пригодени за мазна кожа, редовното отстраняване на грим преди сън и почистването на козметичните четки може да предотврати запушване на порите и разпространението на бактерии по повърхността на кожата.

Комбинирана кожа:

Комбинираната кожа е най-трудна за овладяване, тъй като понякога е необходимо използването на козметика, която не изсушава прекалено бузите и не омаслява прекомерно Т-зоната (челото и носа). В грижите за лицето е необходимо да се следва формулата почистване – тонизиране – овлажняване, която определено ще доведе до безупречен вид за кратък период от време.

Мицеларната вода е чудесен избор по отношение почистването на комбинирана кожа, като същевременно е необходимо да се спре използването на сапуни за измиване на лицето. Сапуните изсушават епидермиса и причиняват раздразнения.

Тонерът е задължителен за всекидневния режим, но това в особена степен е валидно за хората с комбиниран тип кожа. Благодарение на него се постига подходящият баланс във всички зони на лицето, като едновременно премахва и последните остатъци от мръсотия и натрупани мъртви клетки и помага за свиване на разширените пори.

Счита се, че леките хидратанти овлажняват сухите зони и същевременно омекотяват тези, които са омазнени. Хидратиращ препарат на основата на гел или овлажняващ гел ще се абсорбират по-бързо от кожата, като ще ѝ придадат млад, стегнат и блестящ вид.