Д-р Манджукова

Опасни ли са чери ангиомите и възможно ли е премахването им?

Чували ли сте някога термините „чери ангиома“ или „черешова ангиома“? Твърде вероятно е да не сте, но със сигурност сте виждали поне една, независимо дали го знаете или не. Чери ангиомите, наред с бенките, са най-често срещаните кожни образувания – доброкачествени тумори – които се развиват по кожата на човек. Обикновено се образуват след 30-та година, характерни са за над 75 % от хората, но не е изключена възможността за образуването им и в юношеска възраст, като това засяга до 5 % от подрастващите.

Чери ангиомите са кръгли или овални кожни образувания, ярко червени на цвят (оттук идва и наименованието заради приликата им с череша), обикновено малки по размер, развиващи се най-често върху тялото и крайниците. Редица медицински изследвания сочат като причина за образуването им събирането на едно място на малки, изпъкнали кръвоносни съдове, а изникването им е признак за стареенето на кожата и като цяло на целия организъм.

Появата на чери ангиоми по тялото може да е следствие на редица фактори:

  • Наследствена обремененост
  • Хормонални проблеми
  • Бременност
  • Излагане на токсини и химикали
  • Излагане на слънце или определени метеорологични условия
  • Замърсена околна среда

Ангиомите не са опасни за здравето, поради доброкачествения си характер, не причиняват физическа болка и отстраняването им не се счита за задължително. Наличието им, обаче, може да доведе до психологически дискомфорт (когато се намират в лесно забележими области по тялото) или до кървене (когато ги одраскаме, разчоплим, порежем при бръснене), като в тези случаи е препоръчително да се обърнем към дерматолог. Причина за премахването им може да бъде нарастването, изменението на цвета и формата.

Премахването на чери ангиом може да се осъществи чрез различни видове интервенция, като най-разпространена е хирургичната намеса, която не рядко оставя белези по тялото и лазерно третиране.

Дермато-козметичен център Belle Femme разполага с модерна техника за безболезнено премахване на кожни лезии, в това число чери ангиоми. Методът е напълно безвреден и бърз, необходима е една единствена процедура за отстраняването на образуванието. Третираната зона зараства бързо, като в голям процент от случаите не е необходимо поставянето на превръзка след манипулацията.

Oтстраняването чрез контролирано насочване на лазер на чери ангиоми, е метод, стимулиращ заздравяването на кожата и обмена на вещества. Отстраняване струпването на кръвоносни съдове, причини за образуването на малките, яркочервени кожни лезии, гарантира нов живот за кожата.