Д-р Манджукова

Опасна ли е норвежката краста и как да я лекуваме

Във все по-забързаното ежедневие, изпълнено с контакти с различни хора, разпространението на заразните заболявания е обичайно явление. Независимо от това дали общуването се състои от размяна на думи или включва и директен контакт, микроскопичните вредители (бактерии, вируси, микроби) попадат в организма и причиняват проблеми.

Някои инфекции се разпространяват от животно или насекомо, но не са заразни от друг човек. Така например, заразяването с лаймска болест не се хваща от комуникация или пряк допир с човек, а идва с ухапване от заразен кърлеж. При други болести  (като грип, настинка или стрептококи) заразяването се разпространява по няколко начина – директен физически контакт, като докосване или целувка на човек или чрез инфекциозен микроб, който пътува във въздуха. Нерядко инфекциозните заболявания се предават при допир на „заразен“ предмет – използване на обща кърпа за ръце, споделяне на една сламка за пиене и др. Точно за това е редно да се спазват основни правила за хигиена, които помагат за избягване на по-сериозни заболявания, едно от които е норвежката краста.

Кортикалната краста (наричана още норвежка краста) е зараза, характеризираща се с гъсти корички на кожата, които съдържат голям брой акари и яйца на бактерията Sarcoptes scabiei. Носи името си още от 19 век, когато за първи път е била засечена в Норвегия и представлява тежка форма на заболяване, която се среща най-често при хора с отслабена имунна система или неврологично разстройство, възрастни и инвалиди.

В сравнение с обикновения вид на болестта, при който пациентите имат около 10-20 акара, индивидите с този вид краста подържат до 4000 акара на грам кожа, а при липса на адекватна терапия те могат значително да увеличат броя си.

Точната причина, поради която възниква норвежката краста, не е известна, но появата ѝ се свързва с повишени еозинофили, IgE и IgG. В тези случаи тя започва с неправилно оформени червени петна, които след това се развиват до твърди люспести лезии между пръстите, под ноктите или върху дланите и ходилата. Други често срещани области на разпространението на болестта са лактите и коленете. Симптомите на по-често срещаната форма на краста, като сърбеж и обрив, може да липсват.

Кортикалната краста може да бъде силно заразна, разпространява се както чрез директен контакт кожа-кожа, така и чрез замърсени предмети, дрехи, спално бельо и мебели. Заразените задължително трябва да се подложат на бързо и агресивно медицинско лечение, за да се предотврати разпространението на заболяването върху други области от тялото и неговото прогресиране.

Състоянието е упорито и особено трудно за лечение. В голяма част от случаите терапията включва премахване на увредената кожа, така че да се създаде възможност локалните лекарства да проникнат по-лесно. Необходими са многократни приложения на локални медикаменти или комбинирано лечение с перорално лекарство в продължение на няколко седмици или месеци. Терапията се състои в стационарна обстановка, в която пациентът е изолиран от други хора, а медикаментите за оздравяване включват перорален ивермектин и локални инсектициди.

Членовете на семейството също трябва да бъдат подложени на проверка за наличие на краста и независимо от резултатите от изследването да се лекуват с локален скабицид.

Важно е да се знае, че акарите могат да оцелеят до 72 часа далеч от преносителя (човешката кожа). Поради тази причина жилищните площи трябва да бъдат добре почистени, а освен тях и спално бельо, съдове, мебелировка и др. общи за ползване битови предмети. Измиването с вода (с или без перилен препарат) премахва повечето от акарите, като предметите, които не могат да бъдат измити, трябва да се съхраняват в запечатани найлонови торбички най-малко 4 дни.