Д-р Манджукова

Онлайн закупуване на козметика

С навлизането и налагането на онлайн търговията като алтернативен  начин за покупки, се увеличи и процентът на недобросъвестни търговци, които предлагат копия и фалшификати на търсените стоки. Развитият онлайн пазар става все по-труден за контролиране, като наред с оригинални марки все по-често се срещат и имитации, като производството вече не се ограничава само до чанти и дизайнерско облекло. И докато закупуването някои продукти може да доведе до последващо разочарование, то не по този начин стоят нещата с онлайн поръчките на козметични средства (гримове, парфюми, кремове, лосиони). Фалшификатите на известни марки козметика излагат на сериозни рискове кожата, а и цялостното здраве. И въпреки че някои от най-известните сайтове за онлайн търговия като eBay и Amazon правят всичко възможно да регулират продажбите на имитации, част от тези козметични средства достигат до крайния потребител. Вместо лечебна комбинация от алое и витамин Е, много от изброените стоки съдържат извънредно вредни съставки като цианид, арсен, отрова за плъхове, урина и олово, които определено не би трябвало да преминават прага на домакинството, още по-малко да бъдат част от козметиката.  В част от европейските държави са започнали и различни кампании, приканващи (и предупреждаващи) потребителите да бъдат подозрителни към фалшификатите и да пазаруват само в одобрени от търговците разпространители.

И тъй като към ден днешен копията все повече започват да наподобяват на оригинала, е най-добре да се знае кои са отличителните черти, които ги различават едни от други:

Подправените продукти може да се окажат трудни за разграничаване от истинските, особено при онлайн пазаруване. Фалшификатите подобряват възпроизвеждането на познати етикети и опаковки, а някои дори се опитват да пласират средства с изтекъл срок на годност. Въпреки това, изследванията показват, че хората заплащат за козметика, която често съдържа токсични и опасни за тялото съставки като олово, цинк, живак, отрова за мишки.

Ето защо, не е учудващо, че след нанасяне на подправен продукт могат да се развият проблеми като обрив, алергични реакции или други тежки странични ефекти. Бързото откриване на съставката, която причинява дразнене и възпаление може да помогне за назначаването на адекватно лечение. Препоръчително е закупената козметика да се занесе в лаборатория за изследване, за да се разбере какъв е съставът на използвания продукт.

При закупуване на средства за грижа за кожата, и особено, когато това се случва по електронен път, един от най-основните сигнали трябва да бъде ценовата разлика. Изгодните цени могат да изглеждат примамливи за всеки един потребител, а амплитудите между реалната цена и тази на предлаганото копие – огромни. Когато има цена, която изглежда твърде добра, за да е истина, е твърде вероятно това да е опит за измама. Малкото пари, които се спестяват със закупуването на фалшив продукт за грижа за кожата, може струват много повече в дългосрочен план, особено ако се появи нежелана реакция към неизвестните му съставки.

При фалшивата козметика често се използват неравномерни шрифтове за изписване на марката. Заедно с това върху указанията за употреба се срещат неправилно изписани думи и некоректно изписано име на цвета. В тази връзка е силно препоръчително да се направи проверка в официалния сайт на марката, за да се направи сравнение. Ако набелязаната стока има стикер, който трябва да се отлепи, за да се разкрие пълният списък със съставки, то това е знак, че тя не е истинска.

Също така, преди закупуването на червило или очна линия, следва да се направи проверка на опаковката. Фалшивите продукти се съхраняват в по-нискокачествени пластмасови или метални обвивки, често съчетани с недобре монтирани огледала и гъвкави апликатори. Името на нюанса трябва да бъде отпечатано върху стикер, а не върху кутията. Продукти, които не пасват напълно в кутията, както и опаковки с открити парчета картон, са индикатори, които показват, че козметиката е фалшива.

И не само нискокачествените опаковки могат да разкрият, че даден продукт е имитация на оригинала. Сенки за очи, руж, червила и фон дьо тен  обикновено имат по-слаба консистенция на съставките, когато става дума за фалшиво изделие. Освен това, трябва да се вземе предвид ароматът, който имат някои от известните марки – дребни детайли, които не могат да бъдат изработени от имитаторите.

Напълно известно е, че фалшивите козметични продукти са навсякъде и не можете да разчитате изцяло на прилагания контрол в интернет пространството. Най-добрият начин при онлайн пазаруване със сигурност означава закупуване от доверен уебсайт или от магазина на съответния производител (ако има такъв).