Д-р Манджукова

Омега-3 мастни киселини

Години наред научните изследвания доказват значимата роля на разнообразните храни и съставките, които се съдържат в тях, за поддържането на блестящ външен вид. Човешкият организъм, в това число младата и здрава кожа, изискват изготвянето на правилен диетичен режим и набавяне на продукти с питателна стойност – плодове, зеленчуци, ядки, леща, месо, яйца и риба. По тази тема експертите са категорични – храните с ниско съдържание на захар, както и набавянето на пробиотици, вещества или съединения като цинк, селен, коензим Q10, колаген, пребиотици и омега-3 мастни киселини, са свързани с поддържането на гладка и лишена от проблеми кожа.

Не е новост, че здравето на кожата изцяло зависи от полаганите към нея грижи – използване на подходящи съставки, почистване, овлажняване, предпазване от външните фактори като слънчеви лъчи и околна среда. Наред с това, външната обвивка е силно свързана и с процесите, които се развиват в тялото. В наши дни редица проучвания са доказали сериозната връзка между чревната флора и кожата. Лошият хранителен избор може да доведе до неблагоприятни промени в чревните бактерии, което от своя страна нарушава вида на кожата.

Известно е например, че храните с високо съдържание на захар, мазнини и ниско съдържание на фибри променят чревната микробиота по начини, които водят до по-високи нива на инсулин – фактор, свързан с развиването на акне. За щастие, промяната в диетата помага за подобряване качеството на чревните бактерии. Увеличаване консумацията на риба или добавките с омега-3 насърчават растежа на „добри бактерии“, за които се смята, че оптимизират здравето на чревната флора, а оттам придават на кожата успокоен, блестящ вид.

В интернет блоговете за красота, както отдадените на грижите за външния си вид потребители, все по-често се споменава за огромното значение на мастните киселини.

Омега-3 мастните киселини са основни хранителни вещества, които тялото не може да произведе самостоятелно, но за сметка на това могат да бъдат открити в определени храни.

Известни са два вида Омега-3 мастни киселини – ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Формата на омега-3 в растенията се нарича алфа-линоленова (ALA).

Основната функция на Омега-3 киселините е свързана с намаляване на рисковете от сърдечно-съдови заболявания, болести на стомашно-чревната система, а що се касае до кожата – с регулиране на нивата на омазняване, подобряване на хидратацията, намаляване на пъпките от акне и минимизиране признаците на стареене. Те съдействат за успокояване на раздразнения и зачервявания, а също така помагат за постигане омекотяване на груба, суха и лющеща се кожа.

И не на последно място – някои проучвания показват, че редовният ѝ прием повишава имунитета на кожата срещу увреждания от ултравиолетови лъчи и рак на кожата.

Най-мощният източник на това хранително вещество е рибеното масло и риби като лаврак, бяла риба, херинга, сьомга, риба тон, езерна пъстърва и др. От друга страна ленените семена, семената от чия и соевото масло са вегетариански източници на Омега-3. Разликата е, че добитите мастни киселини от рибено масло се абсорбират лесно при консумация, докато растителните форми трябва да се преобразуват, преди да могат да се използват.

Следва да се знае обаче, че не всяка риба е добър източник на Омега-3. В действителност различните видове риба съдържат различни нива на определени хранителни вещества. Несъответствията се дължат или на биологичния състав на рибите, или на това, че са отгледани в по-малко  здравословни условия. Препоръчително е да се консумират по-малки риби, за които науката е установила, че съдържат по ниски нива на живак и да се избягва честото включване в менюто на акула, риба меч, скумрия и др. 

Все още няма ясни и конкретни напътствия за количествата Омега-3 киселини от които организмът има нужда. Здравните експерти обаче препоръчват на възрастните да приемат 500 mg на ден – еквивалент на две порции подходяща риба на седмица. Това е една отлична възможност за укрепване и подсилване на цялостното здраве, което включва и еластична, сияйна кожа.