Д-р Манджукова

Октомври – месецът на тиквата

Оцветяването на листата на дърветата и намаляването на деня подсказват приближаването на есента. Плавният преход към хладните вечери и продължителните дъждове напомня, че е време за смяна на късия ръкав с дълъг, както и на прохладните коктейли със затоплящ чай. Тези дни в годината не оставят по-назад и грижата за кожата, която също очаква своята лека промяна. 

След продължителното лято, изтощителните за кожата слънчеви лъчи, солена вода, пясък е време за подхранване и обновяване. И когато октомври почука на вратата, пред очите се появяват ярко оранжевите тикви със своя красив аромат. Освен със своя жизнерадостен вид (особено по време на Хелоуин) и прекрасен вкус, този чудноват зеленчук е истинско находище по отношение на ползите за здравето. В тиквата може да бъдат открити богатство от витамин А, витамин Ц и витамин Е, флавоноиди и антиоксиданти като ксантин, каротени и левтин. Освен това тя е източник на витамини от група В като фолат, ниацин, пиридоксин, пантотенова киселина и тиамин. И не на последно място – тиквата е огромен „склад“ за минерали, желязо, мед, калций, калий и фосфор, което я превръща в истински дар за здравето. Благодарение на своите фантастични свойства, тя допринася за подсилване на имунната система, намаляване рисковете от сърдечни проблеми и възпаления, както и успокояване на раздразнения в стомашно-чревния тракт.

Наред с тези си ползи за цялостното здраве, изобилието от полезни съставки допринася и за изчистване на кожните проблеми. Заредена с естествено срещани ензими и алфа-хидрокси киселини, тиквата има способността да прочиства организма, да премахва мъртвите кожни клетки, да увеличава клетъчния оборот, което озарява и изглажда кожата. Антиоксидантните свойства на съдържащите се в нея витамин А и витамин Ц съдействат за увеличаване производството на колаген и намаляване на фините линии и бръчки. С високо съдържание на есенциални мастни киселини и витамин Е, тиквата може да помогне за поддържане на добра бариерна функция, както и за регулиране на себума.

Молекулната структура на тиквата е малка и прониква добре в кожата, което ѝ дава предимство при третирането на различни проблеми и едновременно това допринася с многобройни ползи.

1. Ползи против стареене

Тиквата е добър източник и на витамин С, който е мощен антиоксидант, и на бета-каротин, който помага срещу уврежданията от ултравиолетовите лъчи и подобрява текстурата на кожата. Тиквата насърчава производството на колаген, като по този начин подобрява тонуса и еластичността на кожата. Заедно с това тя предпазва кожата от радикални увреждания, които могат да причинят бръчки и дори меланома.

2. Лечение на тъмни петна

Богата на бета каротин, който ѝ придава красив оранжев оттенък, тиквата е подходяща за придаване на златист блясък. Включването ѝ в дневния хранителен режим допринася за намаляване на тъмните петна, придобити през знойните летни дни.  

3. Терапия на акне

Тиквата е добър източник на витамини от група В като ниацин, рибофлавин, В6 и фолати. Ниацинът и фолатът подобряват циркулацията, което насърчава клетъчния оборот и обновяването на клетките. Това прави този зеленчук подходящо средство в борбата с комедоните и пъпките с бял връх.  

4. Овлажнява кожата

Тиквата е естествен хидратант, който съдейства в случаите на суха и раздразнена кожа. Овлажняваща маска за лице и тяло с тиквено пюре дарява кожата с необходимата ѝ влага, а нанасянето на допълнително средство за овлажняване (тонер) със сигурност ще „запечати“ постигнатите резултати.

5. Действа срещу уврежданията от слънчевите лъчи

Тиквите са зеленчуци, изобилстващи от каротеноиди, които се превръщат във витамин А в организма. Каретоноидите са мощни антиоксиданти, които спомагат за предотвратяване на ултравиолетови увреждания.

6. Възстановява и заздравява косъма

Тиквата възстановява влагата в сухия и увреден скалп. Благодарение на съдържащите се в нея калий, витамини от група В, желязо, витамин Ц и Е, се насърчава растежа и заздравяването на косъма.  

7. Заздравява ноктите

Съдържанието на витамин Ц и Е, минералният цинк, помагат за укрепване на ноктите и насърчават техния растеж.