Д-р Манджукова

Общи хронични заболявания на кожата

През целия си житейски цикъл човек се сблъсква с различни кожни проблеми. Някои отшумяват сами с времето, други се задълбочават и изискват намеса на специалист. Трети пък се превръщат в хронични – т.е. продължават дълго време без прекъсване или редуват активни периоди с такива на затишие.

Хроничните кожни състояния са доста често срещани и е факт, че голяма част от хората свикват с тях, като не предприемат мерки за тяхното лечение. Съвсем естествено е този тип проблеми да влияят и върху качеството на живот. Проявленията на някои общи хронични заболявания засягат не само кожата на човек, но и психологическото му поведение; влияят върху самочувствието и поставят на изпитание чувствителността му.

За щастие, много от този тип заболявания могат да бъдат лекувани успешно, след консултация и назначена терапия от специалист в областта на дерматологията. Въпреки различията по отношение на симптомите, тежестта, болезнеността, както и фактът, че някои от тях са резултат на ситуационни причини, а други – на генетични, към общите хронични заболявания на кожата следва да се подхожда с внимание и търпение.

При съмнение, че едно от следните пет кожни състояния засяга Вашата кожа, препоръчвам бързата и навременна среща с кожен лекар:

Псориазис:

Десетки милиони души в световен мащаб получават и развиват симтоми на псориазис – автоимунно заболяване, което причинява червени, люспести, сърбящи петна по кожата. Макар че неприятните лезии могат да се появяват навсякъде по тялото, най-често се срещат на коленете, лактите и скалпа. Този тип заболяване не е заразно и се счита за резултат от нарушения в имунната система, при които организмът произвежда прекалено бързо огромно количество нови кожни клетки. Псориазисът засяга хора от различни поколения, без значение от техния пол – еднакво проявен е и при мъжете, и жените. Все пак, съществуват два рискови периода, когато кожата е изложена на по-голям риск – между 20-та и 30-та година и след навършването на 50. От медицинска гледна точка се използват няколко метода за лечение. Дерматолозите прилагат светлинна терапия, както и  хидратиращи лосиони и кремове. Не е изключено локално приложение на кортикостероиди или кератолитични агенти.

Екзема:

Екземата е общоприетото наименование за дерматит и не описва нито едно състояние на кожата, а група от заболявания, които причиняват възпаление. По-известен като „атопичен дерматит“, този проблем се характеризира със сърбеж и възпаление на кожата, развиващ се предимно по лицето, лактите и задната част на коленете.. Заболяването е често срещано при бебета и по-малки деца, но не е изключено да се появи и в по-късна възраст. За основен причинител на екземата се счита задействането  на имунната система, която реагира агресивно на наличието на дразнители. Обикновено имунната система пренебрегва протеините, които са част от човешкото тяло, и атакува само протеините на нашествениците, като бактерии или вируси. При екзема имунната система губи способността да прави разлика между двете, което предизвиква възпаление.

Симптомите на екзема най-често се лекуват с локални кортикостероидни кремове и антихистамини. Светлинната терапия или фототерапията използват ултравиолетова светлина или слънчеви лампи за предотвратяване на реакциите на имунната система, които предизвикват екзема. Необходими са серия от лечения и за намаляване или изчистване на този кожен проблем.

Акне:

Често срещано и погрешно схващане е, че само тийнейджърите страдат от акне. Реалността е, че това състояние засяга хора от различни възрасти, без значение от пола. За съжаление, повечето хора, страдащи от акне, следва да се заредят с огромно търпение за лечението на този кожен проблем – то може да продължи с месеци или години. Това го прави едно от най-често срещаните хронични кожни състояния. Редица изследвания доказват, че хормоните и наследствеността са основните рискови фактори, причинители на акне.

Клиничната картина на кожния проблем се характеризира със запушване на мастните жлези в определени области – лицето, гърба и гърдите. Наслояванията на токсини и мръсотия в порите причиняват тези запушвания, развива се инфекция, която води до зачервяване и подуване. Лечението на акне включва приложение на локални медикаменти, съдържащи съставки като ретиноиди, бензоил пероксид или салицилова киселина. В някои случаи дерматолозите предписват и перорални медикаменти. Новите ефективни терапии на този кожен проблем се извършват в специализирани центрове с използване на лазер, химически пилинг или друг вид екстракти за изчистване на мъртвите клетки и освежаване на кожата.

Розацея:

Розацеята също е често срещано хронично кожно състояние. Подобно на псориазис и екзема, медицината все още търси основната причина за розацеята. Все пак се счита, че генетичната предразположеност, както и нарушения в хормоналния баланс могат да доведат до развитие на заболяването. Симптомите обикновено засягат лицето, като се появяват зачервявания около носа, брадичката, бузите, а на по-късен етап се появяват сърбежи и парене, както и видими кръвоносни съдове. Клиничната картина на болестта може да премине в разпространение на червените петна по шията, подмишниците и гърдите, а в последната си фаза да стигне до образуването на твърда кафеникава коричка в засегнатите области. Лечението при този тип хронично състояние се осъществява чрез антибиотици, ретиноиди (изотретиноин) или нестероидни противовъзпалителни средства. Препоръчително е и използването на топични кремове с антибиотик, както и с антибактериално, противовъзпалително действие или Витамин-А. Все по-често медицината залага на лазерните процедури или склеротерапия, за да се минимизират изпъкналите капиляри.

Витлиго:

Появата на необичайни бели петна по кожата се свързва със състоянието витилиго. Проблемът се появява при унищожаване на пигментните клетки (меланоцити), които имат огромно значение за естествения тен на тялото. Обикновено засегнатите области са около очите, ноздрите, устата, а по-рядко по крайниците, слабините и корема. Смята се, че витилигото е резултат на автоимунни нарушения, както и на наследствена обремененост, засягайки хора от различни възрасти и раси. За лечение на витилиго препоръчвам да се използва метода на фототерапията, чрез който се облъчват засегнатите области и се стимулира активизирането на пигментните клетки, произвеждащи меланин.