Д-р Манджукова

Общи признаци и лечение на фоликулит

Кожата е мултифункционален орган, изпълняващ различни жизненоважни роли. Тя е основна преграда, предпазваща организма от вредните ултравиолетови лъчи, навлизането на болестотворни микроорганизми и инфекции. Същевременно, чрез нея, човешкото тяло регулира телесната температура и получава сигнали за допир, болка, студ, топлина. Човешката кожа има и свойството да изцелява собствените си рани и да се възстановява до първоначалния си вид.

Кожата съдържа и онези малки отвори, от които се появяват космите и косата. Космените фоликули се намират в дермалния слой на кожата и са съставени от различни клетки, които имат свойството да задържат косъма върху кожата и да регулират неговия растеж. Сложното взаимодействие между хормоните, имунните клетки и мастните жлези стимулират космения фоликул да произвежда различни видове косми по специфичните зони тялото. Фоликулите се намират в почти всяка част на тялото, с изключение на устните, дланите и стъпалата на краката.

В определени случаи е възможно тези отвори в кожата да пропуснат навлизането на бактерии или да се запушат, което от своя страна води до образуването на малки червени пъпчици и подутини. Този тип състояние се нарича фоликулит и е често срещан кожен проблем, засягащо хора от различни възрасти. Най-общо казано, всеки един индивид може да развие това заболяване, там, където са налице космени фоликули по тялото и главата. Лезиите  най-често се формират в области като лицето, скалпа, гръдния кош, гърба, бедрата, слабините. Не са засегнати очите, устата, дланите или ходилата, защото в тези области няма фоликули. Инфекцията може да се разпространи, когато не се вземат навременни мерки и да се превърне в доста обезпокоително състояние, изпълнено с възпалени и разранени области по тялото и/или главата. В редки случаи тежките инфекции причиняват постоянна загуба на коса и поява на белези.

Определено някои хора са по-предразположени към развиване на фоликулит – например, мъже или жени с нарушения в имунната система; заболявания като СПИН, хепатит, рак, приемащите имуносупресиращи лекарства и др. създават предпоставки за образуването на този вид кожен проблем. Разбира се, в това число следва да се отбележи, че фоликулит може да се появи и след бръснене, кола маска или носене на определен тип тесни дрехи, които предизвикват триене на кожата и нараняване на космения фоликул.

Повечето случаи на фоликулит са напълно лечими, като съществуват и по-тежки състояния, изискващи по-голяма грижа и постоянство при лечението. Въпреки че повечето от тях не са заразни, тези видове, причинен от инфекциозни агенти, може да се предадат чрез контакт на човек с кожа, споделени самобръсначки или чрез общ престой в джакузи или гореща вана.

Леките форми на фоликулит могат да изчезнат и без определен тип лечение. Не бива да се забравя обаче, че при развитието на този проблем е необходима консултация с дерматолог, тъй като заболяването може да се влоши и да доведе до сериозни увреждания на кожата на по-късен етап.

Съветвам при възпаление на космените фоликули инфектираната област да се почиства два пъти дневно с топла вода и антибактериален сапун. След всяко измиване е препоръчително кожата да се подсушава със суха и чиста кърпа. Наред с това могат да се използват хидрокортизонни кремове, както и избягването на бръснене, разчесване и носене на тесни и груби дрехи в засегнатата област.

При по-тежки форми на фоликулит най-подходящи са антибиотичните кремове или шампоани, както и перорален прием на хапчета. Стероидните кремове помагат за намаляване на подуването.