Д-р Манджукова

Образуване и премахване на мазоли

Лятото е сезон, през който голяма част от деня прекарваме навън, сред природата – на море, на планина; стремим се да оползотворим свободното си време сред нашите близки и приятели. В топлите летни дни, а и вечери, всеки един от нас подбира своето облекло според сезона – и въпреки това, не всяка дреха или обувка може да ни накара да се чувстваме комфортно и удобно. В голяма част от случаите високите температури ни подтикват да носим открити и отворени обувки, често чехли или сандали, а дългите преходи в планината са идеален повод да сложим чисто новите кецове или маратонки. Да, те носят прохлада за ходилата, но често са и причина за протъркване, нараняване на кожата и образуване на мазоли.

Локализирано удебеляване на епидермиса вследствие на хроничен натиск или триене се нарича мазол. Мазолът представлява бяло-сива или жълто-кафява, добре очертана рогова папула или нодула, която често може да бъде сбъркана с брадавица. Разликите се установяват, когато се разцепи повърхността със скалпел. В този случай мазолът показва ясен център и непокътнати линии на кожата, чиято структура е видима и в дълбочината на лезията. Брадавиците не запазват тези линии, като при тях се наблюдава нарушена структура на линиите на кожата.

Обикновено мазолите засягат всички хора, без значение от цвета на кожата им и се образуват по ходилата като резултат от скрит анатомичен скелетен дефект или повтаряща се травма и натиск върху костта, причинен от неподходяща обувка. Голямото удебеляване на кожата е придружено с хронична болка, особено в предната част на краката, а ненавременното вземане на мерки, в определени ситуации, може да доведе до образуване на рани. Мазолите са по-характерни и се срещат по-често при жените, като основна причина са неправилно подбрани обувки – такива с високи токчета или със силно заострена предна част – предизвикващи триене на кожата.

Разбира се, появата на мазоли по краката не изключва други части от тялото – главно ръцете, които също могат да се появят мазоли в следствие на сгъстявания на кожата, дължащи се на периодично налягане и триене. Това обикновено се случва при музиканти, строителни работници, градинари, пори които ръцете са постоянно заети в използването на определен вид инструмент. Фитнес уредите и тренажорите са също често срещана причина за образуването на удебеляване на кожата, в следствие на натоварване върху части от дланите или пръстите.

От друга гледна точка, мазолите не винаги са съпроводени с болка и всъщност са благоприятни за някои спортисти. Боксьорите и състезателите по бойни изкуства, например, изграждат мазоли на ръцете си, за да не усещат болки при удар. Танцьорите са установили, че мазолите улесняват по-доброто придвижване при правенето на завои.  Но все пак, не бива да се забравя, че дори и доброкачествени образувания, мазолите се появяват при налягане и триене върху определена повърхност от кожата и рано или късно то може да предизвика болка.

За премахването на новообразували се удебелявания на кожата не е необходима консултация със специалист – повечето мазоли изчезват постепенно, без да се налага специална терапия, като е достатъчно е триенето или натискът да спрат. В тези случаи образувалата се кора изчезва, след няколко седмици на същото място се образува нов слой здрава кожа. Все пак, ако това не е достатъчно и образуванията не изчезват, можете да прибегнете към един от следните варианти:

Овлажняващи кремове могат да помогнат за омекотяване на засегнатите зони и премахване на пукнатините.

Използването на пемза за ексфолиране на мъртвата кожа и след това прилагане на овлажняващ крем е ефективен начин за отстраняване на мазолите.

В случаите на образувани рани, препоръчвам консултация с дерматолог, който може да назначи обезболяващ и съдържащ антибиотици крем за намаляване и спиране на инфекцията.

Във всеки един случай съветвам да се подбират удобни и леки обувки за летните дни, които не притискат пръстите и са удобни за ходене. При извършване на различни дейности – фитнес, работа в градина, пренасяне на материали, използвайте защитни ръкавици, които ще понесат натиска и ще намалят в пъти триенето върху кожата.