Д-р Манджукова

Обновете кожата си през пролетта

Зимата определено е тежък и суров сезон, който носи със себе си своите климатични особености – минусови температури, ниска влажност, пронизващ вятър, които неминуемо оказват влияние както на целия организъм, така и на външната обвивка. И може би няма нещо по-лошо за кожата от продължителната и студена зима – понижената влажност на въздуха в съчетание със студения въздух, както и замърсения въздух от изгорели газове често могат да оставят сух, груб, често набразден с линии външен вид.

За щастие удариха първите часове на пролетта! Денят се увеличава за сметка на нощта, цветята разцъфват и все по-често се чува песента на птиците. Време е за прибиране на дебелите пуловери и зимните палта и изваждането на късите летни дрехи. Тепърва предстоят ваканциите на морския плаж, развлеченията край басейните, летните барбекюта и разходките сред природата. Но докато усещането за пролет бавно се настанява в душата, е твърде вероятно кожата все още да търпи последиците от проточилата се зима – дехидратирана, стресирана, неподхранена, с неравномерен тен или увреждания, причинени от слънчевите лъчи. Именно когато усетът за собствената кожа не отговаря на очакванията – суха, изпълнена с мъртви клетки, първите пролетни дни са идеалното време за предприемане на сериозни стъпки за възстановяване на сияйния външен вид.

Пристъпването към процедури като микродермабразиo или химически пилинг разкриват голям шанс не само за пълно обновяване на кожата, но и за придобиване на изцяло нов, млад, стегнат и лишен от проблематични състояния (акне, обезцветявания) изглед. И докато основната прилика при тези две терапии е плътното и дълбоко ексфолиране, начинът на осъществяването, използваната техника и медикаменти ги различават коренно една от друга.

Разглеждайки по-задълбочено спецификите на микродермабразиото и химическият пилинг, следва да се отбележи, че при първата процедура практикуващият специалист може да използва малък уред с диамантен накрайник за премахване на най-горния слой от мъртви клетки. По време на лечението апликатор изсмуква наслоената мръсотия, като дълбочината на проникване зависи от оказвания натиск от апарата върху кожата. Процедурата е лека, слабоинвазивна, като преди началото ѝ може да се използва обезболяващ агент. Ефектът на този метод е забележим още след края на процедурата – кожата е идеално почистена, липсват следи от акне и обезцветявания, като най-общо казано пациентът може да се наслади на изцяло подмладен външен вид

И докато при микродермабразиото се използва физическо устройство за ексфолиране на кожата, химическият пилинг използва анаген за постигане на същия ефект. Химикалите, използвани за почистване на мъртвите клетки, варират според търсените резултати и зависят от дълбочината на проникване. Например, някои пилинги съдържат хидрохинон, избелващ агент, който може да помогне за премахване на някои тъмни пигментационни белези. В случаите на мелазма, петна, останали от минали пъпки или слънчеви изгаряния, хидрохинонът може да помогне за избледняването им. Пилингът може също да съдържа салицилова киселина или друг вид бетахидрокси киселина, както и алфа хидрокси киселини, които спомагат за увеличаване на клетъчния оборот и намаляване на фините линии и бръчки.

Микродермабразионната терапия не изисква възстановителен период, като веднага след процедурата пациентите могат да се върнат към всекидневните си задължения. В някои редки случаи кожата може да изглежда леко зачервена или по-скоро розова, но тези симптоми отшумяват до няколко часа след лечението. В тези случаи може да се използва крем с овлажнител, който ще достави необходимата хидратация и ще успокои получилото се възпаление.

За разлика от терапията с изсмукващ клетките апликатор, химическият пилинг може да наложи определен престой, в зависимост от третираната зона или дълбочината на проникване. Все пак целта на този способ е премахването на горния слой клетки и разкриването на млада, свежа и съвсем нова кожа. Поради тази причина в първите дни след процедурата е възможно да се случи зачервяване, тъй като пилингът започва да действа и да „отлепва“ стария слой кожа. След премахване на горния слой клетки и разкриването на нов дермален слой, кожата може да изглежда розова или леко червена веднага след това, като пилингът започва 3-5 дни след третирането. В този период е силно препоръчително да се избягва престоят на слънце, който може да увреди образуващата се нова обвивка. С насърчаването на естествените заздравителни процеси на организма, ефектът от химическият пилинг се изразява в свеж и изцяло възстановен младежки вид.

Коя е подходящата процедура – химически пилинг или микродермабразио – зависи от редица фактори и най-вече от това, което пациентът се надява да получи като резултат.  Когато се търси бърз и мигновен резултат, както и по-често прилагане на процедура, то определено трябва да се заложи на микродермабразиото. При специфичен проблем с кожата, който изисква и проникване в по-дълбоките слоеве на кожата, химически пилинг може да бъде перфектният избор.

Възможно е и съчетаване на двете лечения или редуване на процедурите. Всичко зависи от предварителните разговори с естетичния лекар и изготвения план за лечение, който би осигурил желаните резултати за пациентите.