Д-р Манджукова

Облекчаване симптомите на розацея през лятото

В съвременната епоха, когато Google е един от най-близките ни приятели за решаване на проблеми и за отговор на въпроси от всякакъв тип, жизненоважно е да разберем за разнородните състояния, които могат да се развият върху нашата кожа. Много рядко обаче няколко клика с мишката могат да разрешат образувалите се проблеми – възможно е едно и също нарушение да има различно проявление при отделните индивиди. Почти невъзможно е за необученото око да открие фините разлики между два привидно еднакви модела на обрив. Както няма двама души, които да си приличат на клетъчно ниво, няма еднозначно решение за хронични кожни заболявания; това, което спомага за лечението на един човек, може да не действа при друг. 

Хроничните кожни заболявания, като екзема, псориазис, акне и розацея,   могат да бъдат физически и психологически болезнени и изтощителни. Рядко се повлияват от само един медикамент и в тези моменти разбираме колко упорити могат да бъдат те. Изискват огромно търпение и последователност от страна на пациента и дерматолога, за да се намалят проявяващите се симптоми и да се облекчи състоянието.

Особено през лятото, когато слънцето е твърде силно и стои на хоризонта в по-голямата част от денонощието, хората с хронични кожни заболявания трябва да вземат предпазни мерки срещу активирането/засилването на съществуващия проблем. Страдащите от розацея вероятно знаят, че топлината е един от основните фактори за влошаване на състоянието. Доказано че, че топлината повишава основната телесна температура, което кара хората с това заболяване да се изчервяват по-лесно и да влошават симптомите си.

Според проучване, проведено от National Rosacea Society, 80 % от 431 участници са заявили, че заболяването им реагира на излагане на ултравиолетови лъчи; други 54 % споделят, че приемането на гореща вана или душ също предизвикват обостряне, както и приемът на топла напитка като кафе, чай или горещ шоколад.

Въпреки че точната причина за розацея все още не е известна, науката недвусмислено е доказала, че летните горещини са зареден пистолет за хората с това хронично състояние. В резултат на това, особено през ваканциите и почивните дни, които предполагат по-дълго време на слънце, трябва да се вземат някои допълнителни мерки, за да се избегнат появата и засилването на неприятните възпалителни петна. Спазването на няколко елементарни съвета значително може да подобри проявлението на розацея и да осигури едно истинско и безгрижно лято.

Обличане на няколко пласта дрехи – Носенето на няколко слоя дрехи означава, че страдащите от заболяването могат да премахнат горното облекло, ако започнат да усещат горещина. Не бива да се забравя, че леките, широки дрехи охлаждат най-ефективно.

Използване на вентилатори, ако е необходимо – В задушни стаи или в такива с недобра вентилация леките вентилатори са добър начин за охлаждане на тялото.

Контролиране на климата – След като е ясно кое температурно ниво задейства състоянието, експертите съветват пациентите да поддържат вътрешната си среда на температура малко под тази, която влошава симптомите им.

Избягване на парата – Сауните, горещите вани, горещите душове и горещите кухни могат да доведат до прегряване на кожата и трябва да бъдат избягвани!

Поддържане на хладни предмети преди влизане в контакт с кожата – Колкото и странно да звучи, този метод определено помага в знойните горещини. Отделят се предмети, които често влизат в контакт с кожата – овлажнители и калъфка на възглавница. Те могат да стоят във хладилника малко преди да се използват, за да бъдат приятно охладени.

Слънцезащитни стратегии

  • Защитата на кожата от парещите слънчеви лъчи върви ръка за ръка с избягване горещините за предотвратяване влошаването на розацея. Специалистите считат, че е разумно да се намали излагането на пряка слънчева светлина. Препоръчително е да се стои на закрито, особено в пиковите часове от 10 до 16 часа, а в случай че това не е възможно, заради възникнал ангажимент, е добре да се търсят сенчести места.  
  • Използването блокъри (не слънцезащитни кремове!) с титанов диоксид или цинков оксид са най-добрите възможности за предпазване от обостряне на проблема. Разумно е да се потърсят продукти, които предлагат защитен фактор над 30, като се нанасят върху тялото около 30 минути преди излизане на открито.
  • Носенето на шапка с голяма периферия, както и на ризи с дълъг ръкав и плътни дълги панталони, определено ще минимизира рисковете за влошаване на розацея.
  • Носенето на слънчеви очила, които филтрират както ултравиолетовите A, така и ултравиолетовите Б лъчи, спомага за защита на зрението, предотвратява увреждане на очите и, разбира се, защитава от зачервявания на кожата в следствие на розацея.

Стратегии за охлаждане

Ако все пак тялото прегрее или се  почувства зачервяване, трябва незабавно да се предприемат стъпки за охлаждане. Когато се предвижда ситуация, която може да доведе до увеличаване на температурата на тялото, следва да се планират действия за бързо сваляне на топлината.

  • Увеличаването на топлината може да се предотврати с нанасянето на влажна и хладна кърпа върху лицето и шията. Носенето на хладна кърпа около врата също може да бъде успокояващо.
  • Използването на преносим вентилатор, който се захранва с батерии, може да предотврати прегряването на тялото и възпламеняване на розацея.
  • Пиенето на студена вода също е опция за разхлаждане в най-топлите дни.
  • Поставянето на лед в устата или носенето на ленти срещу изпотяване, напоени със студена вода, съдействат за навременно разхлаждане на тялото.
  • За пълно отнемане на горещината в тялото може да се прибегне до хладки, но в никакъв случай ледени душове.

За всички, които се борят със симптомите на възпалената кожа, свързана с обостряне на розацея, пролетта и лятото могат да бъдат трудни периоди. За облекчаване на дискомфорта, е добре да се спазват описаните по-горе съвети. Те помагат за намаляване и ефективно управление на обичайните признаци на заболяването, за да позволят на имащите го максимално да се възползват от чистия въздух и своята лятна ваканция.