Д-р Манджукова

Ноталгия парестетика – възможни причини и лечение

Има известна истина във вярването, че кожата е огледало на здравето на човека. Тя е най-големият орган в тялото, като същевременно е видима и достъпна на допир. Точно тези нейни характеристики позволяват да се забележат състояния, причинени от външен дразнител или да се разберат първите признаци на вътрешно заболяване. Хората от всички възрасти, от новородени до навлизането и преминаването на зрелостта, са податливи на кожни проблеми, които идват под различна форма и вид, от редки до често срещани и от хронични до краткотрайни. За почти всяко състояние дерматологията има отговор, като основен критерий за отшумяването е ранната диагностика и адекватно назначеното лечение.

Някои кожни проявления обаче предизвестяват за прикрито първично заболяване и изискват намесата на втори специалист, който да третира основния проблем. Такъв е случаят с невропатичните заболявания, при които се засягат определени сетивни неврони, а част от симптомите са свързани с пареща болка, боцкане, изтръпване и усещане за силен сърбеж.

Ноталгия парестетика (Notalgia paresthetica) е невросензорен синдром, който обикновено се появява в горната част на гърба и се характеризира с множество клинични симптоми, които имат различна степен на изразеност при всеки индивид. Засегнатото място обикновено е хиперпигментирано и създава усещане за с парене, студенина, хипоестезия, повишена болка и/или изтръпване.

Специалистите считат, че причина за заболяването е силен натиск от костите или мускулите върху нервите в горната част на гърба. Обикновено мускулните движения на гръбнака са в основата на състоянието, тъй като нервните влакна преминават през мускулите около гръбнака под определен ъгъл и това ги прави по-податливи на дразнене.

Възможните причини за заболяването може да са:

  • нараняване на гърба
  • диабет тип 2
  • дискова херния
  • заболяване на гръбначния мозък или миелопатия
  • херпес зостер

Натискът върху нервите ограничава притока на кръв, кара ги да се подуват и води до тяхното увреждане. Така засегнатите и раздразнени нерви реагират прекомерно и изпращат съобщения до мозъка за силен сърбеж, боцкане и изтръпване.

Най-честата локализация на Ноталгия парестетика е горната част на гърба, особено между лопатките. Областта може да бъде ограничена само от едната страна на горната част на гърба или може да се появи в средата на горната част на гърба, над гръбначните кости. Обикновено засяга възрастните хора, като изследване от 2020 г. доказва, че състоянието се проявява предимно при жени между 54 и 62 години.

Заболяването често започва след период на интензивни упражнения и физическа активност, при които се появява скованост на мускулите. Експертите съобщават, че Ноталгия парестетика може да се развие и при конкретно нараняване. Клиничната картина протича със силен сърбеж (периодичен или непрекъснат) по медиалната граница на едната лопатка или и на двете, т.е. между лопатките, като дразненето не се облекчава от чесане, въпреки че драскането и триенето може да намали до някаква степен симптомите.

Разчесването на засегнатите области може да доведе до изменения във вида на външната обвивка, което включва:

  • Хиперпигментация (кафяви петна)
  • Хипопигментация (бели петна)
  • Симплексен лишей (вид  екзема)
  • Белези

Все още не е открито постоянно ефективно лечение за Ноталгия парестетика. Третирането на проблема обикновено включва мултидисциплинарен екип от специалисти.

Терапията от първа линия обикновено включва лечение на основното гръбначно заболяване от ортопедични хирурзи или физиотерапевти. Локалните терапии изискват прилагането на стероидни кремове, такролимус или капсаицин. Допълнителните методи включват инжекции с ботулинов токсин, габапентин, физиотерапия, нервни блокове и транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS).

Също често срещан метод за облекчаване и лечение на състоянието са пероралните агенти. Известно е, че габапентин или другото му наименование е Neurontin (лекарство против гърчове) се използва за намаляване на сърбежа и изтръпването. Neurontin е вид хапче, което трябва да се приема ежедневно, за да бъде ефективно при третиране на Ноталгия парестетика. Като страничен ефект на медикамента може да бъде отбелязана леката болка в корема.

Крем с капсаицин може да предложи известно облекчение на сърбежа, но от друга страна често причинява усещане за парене. Може да се използва пет пъти на ден в продължение на 1 седмица и след това три пъти на ден в продължение на 3 до 6 седмици.

Местни болкоуспокояващи като лидокаин 2,5 % и прилокаин 2,5 % крем два пъти на ден обикновено помага за намаляване на симптомите.

Ботулиновият токсин А е безопасен терапевтичен вариант за пациенти с Ноталгия парестетика. Ранните доклади за използването на този вид терапия предполагат, че ботулиновият токсин е жизнеспособна опция със значително подобрение на сърбежите.

Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS) използва електрически ток с ниско напрежение за облекчаване на болката. Тъй като заболяването може да се прояви с други невропатични симптоми като болка, изтръпване и изтръпване в допълнение към сърбежа, TENS може да бъде особено ефективен метод за пациенти, изпитващи множество невропатични усещания.

Физиотерапията може да бъде особено полезен подход при пациенти с атрофирали параспинални мускули или рамо с намален обхват на движение. Тези упражнения за укрепване и разтягане намаляват ъгъла, под който кожните нерви пробиват параспиналните мускули, което води до намаляване на дразненето и след това на сърбежа.

Домашните средства за облекчаване на симптомите включват нанасянето на охлаждащ крем върху гърба. Разумно е пациентите да се насочат към препарати, съдържащи камфор или ментол.