Д-р Манджукова

Не правете тези неща

Стремежът към гладка, свежа и стегната кожа ни кара да полагаме възможно най-добрата грижа за нея. Някои са склонни да харчат космически суми за най-новите терапии и козметични средства, докато други се доверяват на натурални средства и съставки. Независимо от подхода обаче, понякога, е възможно да си навредим с полаганите грижи, вместо да си помогнем. Изборът на козметични средства и процедури трябва да се основава на правилна експертна информация за грижа за кожата. Всекидневно имаме достъп до огромно количество такава информация, като много често тя е противоречива и объркваща, като в редица случаи не се взимат предвид индивидуалните характеристики и особености на козметичните средства. Оптималният вариант е консултация със специалист дерматолог, който може да предложи ценни съвети за конкретната кожа и организъм.

Ето някои неща, за които има всеобщо разбиране, че нанасят вредят, вместо полза:

  • Изпoлзване на ленти за почистване на пори в домашни условия – нека си го кажем откровено: тези ленти отстраняват естествената мазнина на кожата, в резултат на което порите стават уязвими и склонни към раздразнение. Да не говорим, че използването им е болезнено и неприятно. Прогресът в дерматологията е интензивен през последните години и, например, процедурите по микродермабразио са достъпни, далеч по-ефективни и щадящи кожата.
  • Чоплене на пъпки – няма дерматолог, който да не е съгласен, че разчоплянето на пъпките и изстискването им с пръсти или нокти е недопустимо. Изстискването на гнойната пъпка отстранява белия ѝ връх, но същевременно внася бактерии и микроби вътре в раната. Този подход възпалява мястото и областта около него. Да не говорим за белезите и хиперпигментните петна, които остават след това. За щастие, медицината предлага достатъчно продукти и експертиза за правилно почистване на порите и за борбата с акнето.
  • Прекалено ексфолиране – да, отстраняването на мъртвите кожни клетки е важен етап от рутинната грижа. Важно е да се отбележи, че все пак съществува такова нещо като прекалено често ексфолиране или ексфолиране с неподходящите продукти. В резултат се стига до преждевременно премахване на здрави кожни клетки, което отслабва естествените защитни функции на кожата и би могло да доведе до възпалителни процеси, сухота и раздразнения. При хората с нормален тип кожа е напълно възможно ежедневното ексфолиране да нанесе повече поражения, отколкото ползи. За да се прецени оптималната честота на почистването и за постигане на желаните резултати, е необходимо да се определи типът кожа, нейното моментно състояние и използваните продукти.
  • Заместване на слънцезащитни продукти с грим – изключително важно е да поставя на слънцезащитен крем под фондьотена и BB-крема. Понякога хората не осъзнават каква вреда може да нанесе слънцето върху кожата и външния вид. Основната причина за това е, че проявленията става видими в по-късен етап от живота. Затова не бива да се прескача нанасянето на слънчевата защита под макиажа. За оптимален резултат е необходимо да се изчака защитният продукт да попие, а след това върху него да се поставя декоративна козметика. Не бива да се забравя, че освен внимание на лицето, трябва да се осигури слънчева защита за ушите, врата, деколтето и ръцете.
  • Заспиване с грим – Нека бъдем честни, имало е случаи, след дълъг и изтощителен работен ден, когато ни се е искало да си легнем веднага и да се отдадем на съня. Заспиването с грим, обаче, може да нанесе прекалено големи вреди за кожата. Докато спим, тялото ни, в това число и кожата, се възстановява. Ако по време на този процес порите и мастните жлези са запушени с грим, това най-вероятно ще доведе до появата на акне, черни точки, възпаление, сивкав тен. Затова, колкото и да се изморени, не пропускайте тази стъпка и кожата ще ви се отблагодари.
  • Да се прескочим сутрешното почистване – да, освен вечерта, кожата трябва да се чисти и сутринта. Причината за това е, че в процеса на възстановяване през нощта по повърхността на кожата са се отделили мъртви клетки и излишен себум, които трябва да се премахнат. След това рутината е обичайно позната – изплакване и хидратиране.
  • Недостатъчна честа смяна на калъфките – звучи невероятно, но калъфката на възглавницата може да бъде причина за обриви, акне, алергии и мазна кожа. В нишките на спалното бельо се събират мъртви кожни клетки, акари и бактерии, които през нощта се пренасят върху кожата. При нормална кожа се препоръчва смяна на калъфката веднъж седмично, докато при мазна кожа и акне – два пъти. Добре е да се избягва лягане с мокра или влажна коса, тъй като този навик би могъл да доведе до мухъл вътре във възглавницата.
  • Непочистени козметични принадлежности – гъби, тампони за многократна употреба, четки, пинсети – инструментите за красота са изключително разнообразни. С времето по повърхността им се натрупват мъртви кожни клетки, остатъчен продукт, влага, бактерии. Нали не искаме тези неща по лицето си? Затова всички аксесоари, които използваме за нанасяне на козметика, трябва да се почистват веднъж седмично с мек измиващ продукт или с разтвор на сода бикарбонат. Содата има изключително широко приложение като антибактериален агент. След процедурата по почистване на уредите, е добре да се почистят с антибактериална кърпичка и опаковките на всички използвани продукти – когато оставяме един продукт и вземаме друг, по ръцете и опаковките се пренасят всички неща, заради които се налага санитаризацията им. Нуждата от почистване важи с пълна сила и за гребените и четките за коса, фиби, ластици и шноли.