Д-р Манджукова

Неочаквани обриви през лятото – причини и лечение

Ето, че отново е лято, любимото ни време от годината! С трепет очакваме събиранията с приятели, нашата ваканция, дългото време, прекарано навън сред природата. Топлината и уютът, с които ни обгръща този сезон, изстрелват своя положителен заряд към нашето настроение.

Леките и къси дрехи, които носим и комбинацията от природа и прекомерно излагане на слънчева светлина, могат да причинят истински хаос върху кожата ни, който обикновено се изразява в образуване на подутини и обрив.

За необученото око обривите изглеждат по един и същи начин – еднакви. Те понякога са бледи и не изискват специална лекарска намеса. От друга страна обаче, нещата не са винаги чак така прости. Обривите могат да се появят като петна, рани или мехури, да се зачервяват, сърбят и да образуват сухота и люспи както в определени области на тялото, така и върху целия торс и крайниците. В допълнение, може да се каже, че определени видове обриви се появяват и изчезват сами, докато други изискват силни топични или перорални медикаменти, както търпение в процеса на лечение.  

Така или иначе, настъпи ли лятото, силно нараства възможността за образуване и развиване на малки дразнещи ситни пъпчици, които освен на здравето, могат да повлияят и на настроението ни. И все пак, нека разберем какво можем да очакваме и да научим от какво да се предпазваме:

„Маргарита“ Дерматит

Както всички знаем, Mаргарита е свеж летен коктейл, но освен потенциален махмурлук заради погълнатото количество, той може да причини и вреди на кожата. Капка цитрусов сок върху изложената на слънце кожа, може бързо да доведе до неприятно изгаряне, наречено фитофотодерматит – понякога известно като „Маргарита“ дерматит. Целият този процес се задейства, когато фотосенсибилизиращо съединение в лайм, наречено фурокумарин – намиращо се също в други цитрусови плодове, както и в магданоз, копър, целина и редица други растения – се активира от ултравиолетова А (UVA) светлина, причинявайки парещ обрив в рамките на часове.

Фитофотодерматитът може да се развие до мехури или червени, сърбящи петна по кожата, като симптомите са най-лоши в рамките на два до три дни. Тъй като са засегнати само областите от кожата, които са били в пряк контакт със сока от лайм, обривът може да се появи като капки, ивици или други неправилни шарки. Докато мехурите зарастват, засегнатите зони може да станат по-тъмни – ефект, който може да изчезне с месеци. В тези случаи дерматолозите обикновено изписват локален стероиден крем и студен компрес за облекчаване на болката.

Церкариален дерматит (Сърбеж на плувеца)

Обривът при Церкариалния дерматит се появява върху области, които не са покрити с бански костюм. Състоянието се развива, когато микроскопични паразити от заразени охлюви, живеещи в топлите, плитки води на езера, потоци или океани, се заровят в кожата, причинявайки алергична реакция, която се появява като малки червени подутини.

За да се облекчи сърбежа, е препоръчително да се вземе вана с английска сол или смлени овесени ядки, както и да се нанесе хладен компрес върху засегнатата кожа. Ако сърбежът продължава, е добре да се потърси експертна лекарска помощ, като медиците обикновено предписват антихистамин или локален кортизон.

Обрив на горещата вана (фоликулит)

Един или два дни след пребиваване във вода, замърсена с обикновена бактерия Pseudomonas aeruginosa, може да се развие кожен обрив, известен като фоликулит на горещата вана. Микроорганизмът, причина за това състояние, се среща по-често в горещи вани и басейни (оттук и името), тъй като топлата вода разгражда хлора, който убива бактериите. Обривът обаче може да се появи и след плуване в не добре поддържан басейн или замърсено езеро.

Симптомите на фоликулита на горещата вана включват сърбящ червен обрив от малки подутини не по-големи от милиметър. Докато обривът има тенденция да се подобрява от само себе си, е разумно да се посети специалист, ако се задържи няколко дни. Не се изключва приемът на антибиотици за отшумяване на пъпчиците.

Най-добрият начин за предотвратяване на това състояние е да се проверят  нивата на хлор и бром във водата, преди потапяне. При излизане от водата е необходимо да се вземе душ с почистващо средство, както и да се изперат банските.  

Топлинен обрив

Известен също като бодлива топлина или милиария, топлинният обрив се появява, когато потта се блокира в порите и се натрупва под кожата. Особено често се случва при децата, но и хората в зряла възраст не са застраховани от получаването на топлинен обрив, особено когато навън е горещо и влажно.

Милиарията обикновено се появява като малки червени подутини или прозрачни мехури, които могат да парят или да сърбят. Лезиите се появяват в областите, в които тялото се поти обилно или където кожата се трие една в друга, като подмишниците, лактите и слабините.

Топлинният обрив обикновено изчезва от само себе си, а сърбежът може да се облекчи с охлаждане на кожата чрез студен компрес или просто сваляне на дрехите. Добра идея е да се предприемат стъпки за минимизиране на изпотяванията, като носене на широки, леки памучни дрехи; използване на леки овлажнители като лосиони; оставане на сянка или в климатизирана сграда, когато навън е най-горещо.

Полиморфна светлинна ерупция

Хората с чувствителност към слънчева светлина, които прекарват дълго време на открито в края на пролетта и началото на лятото, могат да развият много сърбящи подутини, известни като полиморфна светлинна ерупция (PLE). Обривът обикновено се появява на гърдите, шията, ръцете и лицето.

Изследванията показват, че 10 % от общото население на планетата е засегнато от PLE, като по-често състоянието се наблюдава при жени на възраст от 20 до 40 години. Хората със светла кожа обикновено са податливи към образуването на този вид обрив.

Реакцията на свръхчувствителност към слънцето трябва да изчезне от само себе си в рамките на 10 дни. Обикновено се появява само веднъж на сезон, а в последствие, със затоплянето на времето, кожата привиква към ултравиолетовата светлина.

За облекчаване на сърбежа, медицинските лица препоръчват да се приеме антихистамин или да се нанесе крем против сърбеж. В тежки случаи лекарят може да предпише локален кортикостероид. Най-сигурната алтернатива за избягване на този тип обрив е превенцията: да се потърси сянка колкото е възможно по-дълго време, когато слънцето е най-ярко, задължително да се нанася слънцезащита с минимален фактор 30.

Херпес на устните

Херпесът на устните е вирусна инфекция на малки, пълни с течност мехури върху или около устните. Ако в миналото са се появявали афти , може да се забележи, че рецидивите за образуване на херпес са по-чести през лятото поради излагане на слънчева светлина.

Не трябва да се забравя използването на слънцезащитни продукти за устни, особено случаите на анамнеза за херпес.

Разноцветен лишей (Тинеа версиколор)

Разноцветният лишей е гъбична кожна инфекция, която – характерно за гъбичните инфекции – може да се срещне през лятото. Когато става въпрос конкретно за Тинеа версиколор, специфичните признаци на този тип обрив са бели, розови, червени или кафяви петна, като кожата в засегнатите области може да бъде суха и сърбяща. Гъбичката причинител на състоянието се среща през лятото и често се появява на торса, когато организма се поти повече.

Противогъбичните локални продукти могат да елиминират причините за обрива, а кожата може да хиперпигментира за известен период от време.