Д-р Манджукова

Неоперативна блефаропластика – по-сигурен и по-бърз начин да повдигнете увисналите клепачи

Тъжният факт на живота е, че с напредването на годините човешката кожа става все по-отпусната, появяват се бръчки, като най-силно впечатление правят тези в деликатната зона около очите. Въпреки всекидневното полагане на грижи, използването на козметични продукти за разкрасяване и стягане на отпуснатите места с използването на дневни и нощни кремове, процесите на стареене са необратими. В такива моменти, особено когато това влияе върху  самочувствието, е добре да се потърсят съветите на специалисти в областта на естетичната медицина и да се изберат оптималните начини за премахване на набраздените участъци по лицето и около очите. Ако сухата и осеяна с бръчки кожа около очите кара човек да изглежда по-възрастен, отколкото се чувства, нехирургичната (неоперативната) блефаропластика може да бъде подходящата процедура за подмладяване.

Неоперативната блефаропластика се определя като иновативен метод за терапия на деликатните зони около очите, където кожата е изключително тънка и все повече изтънява с възрастта. Следва да се знае, че кожата в тази област съдържа по-малко мазнини и потни жлези, което я прави още по-податлива на последиците от стареенето. Най-честите промени и оплаквания включват тъмни кръгове, бръчки тип „пачи крак“, т. нар. „торбички“ или отоци под или около очите. В миналото хирургичната интервенция е била единственото ефективно решение на този тип състояния. С въвеждането на нехирургичния лифтинг на клепачите се гарантира безболезнен, бърз и ефективен начин за генериране на нова, стегната и млада кожа.

Нехирургическата блефаропластика използва плазма, известна като 4-тото състояние на материята след твърдо, течно и газообразно. Принципът на този метод включва йонизирането на газове, съдържащи се във въздуха, за да се създаде малка електрическа дъга. Тя от своя страна се насочва към повърхностния слой кожни клетки чрез устройство, наподобяващо писалка и генериращо плазмен микроимпулс между чувствителните зони около очите и иглата – накрайник на уреда. Едно от предимствата на процедурата е предотвратяване увреждането на околните области, като импулсите се насочват само към предварително избраните места. Този вид плазмено лечение предизвиква незабавно свиване и затягане на кожните влакна, което създава повдигащ, ремоделиращ и подмладяващ ефект на обработваната област.

Резултатът е незабавно намаляване на излишната кожа на горния или долния клепач, както и свиването на излишната кожа във външната област около очите. Като полза от манипулацията може да бъде изтъкнато и подобряването на линиите за изразяване на емоции (мимическите бръчки) в ъгъла на окото и скулата.

Процедурата нехирургична блефаропластика се счита за „динамична“, тъй като позволява на практикуващия да поиска от пациентите да отварят или да затварят очите си по време на лечението. Преди започването дерматологът може да нанесе обезболяващ крем, който ще намали чувствителността и ще създаде комфорт по време на терапията. Типичната сесия не трае повече от 30 минути, а като страничен ефект след нея може да се отчете подуване и болезненост в лекуваната област. В рамките на 3 до 7 дни изчезват всички странични ефекти (остатъчни корички, зачервявания и т.н.)

В зависимост от естеството и обхвата на излишната кожа и обработена област, може да се наложи повторение на между 1 и 3 лечения, разделени на 4 до 6 седмици. Резултатите са видими още след първата процедура, а крайният резултат от сесиите обикновено се наблюдава от 14 до 45 дни. В някои случаи пациентите изискват допълнителни сесии в зависимост от лекуваните места и първоначалната тежест на проблема. Въпреки трайността на ефекта от неоперативната блефаропластика, с напредването на възрастта може да възникне необходимост от нови процедури – нещо, характерно и за хирургичните интервенции за намаляване на отпуснатата кожа.