Д-р Манджукова

Нека премахнем бръчките около очите

Бръчките са естествена част от процеса на остаряване. С напредване на възрастта кожата става по-тънка, по-суха, по-малко еластична и по-малко способна да се предпази от увреждане. Този процес, логично, има своите отражения върху определени области от нашето тяло и води до появата на бръчки, гънки и линии по кожата.

Една от основните причини за образуването на бръчки е ограниченото производство на колаген и еластин. С годините човешкият организъм намалява образуването на тези два вида протеин, отговорни за това кожата да изглежда мека, гладка и еластична. Някои части на лицето са по-податливи на признаците на стареене в сравнение с останалите, включително деликатната област около очите. В тези зони кожата е тънка, нежна, лишена от наличие на мастни жлези. Това я прави податлива на всички външни влияния, а зоната около очите е една от първите, засегната от бръчки.

Видимите гънки, които започват да се образуват в областта на външните ъгли на очите, са известни още и като бръчки тип „пачи крак“. Когато човек напряга очите си да види нещо, смее се, плаче или изразява учудване – зоната около очите неминуемо се свива или изпъва. Това от своя страна води до набраздяване в областта, което след определена възраст се задълбочава и става трудно за прикриване. Известни още като мимически бръчки или като бръчки на характера, „пачи крак“ се появяват благодарение на склонността да изразяваме емоции с тази част на лицето.

Разбира се, основни фактори, оказващи влияние върху образуването на фини линии в околоочния контур, могат да бъдат и замърсената околна среда, нездравословния начин на живот – тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, стресът и най-важното от всички изброени – слънчевата светлина. Излагането на ултравиолетова светлина, например, чрез слънчеви бани, солариуми и спортуване на открито, увеличава шанса за по-ранно образуване на бръчки „пачи крак“. Слънчевата светлината уврежда колагеновите и еластичните влакна, формиращи съединителната тъкан на кожата, което, съвсем разбираемо, дава своето отражение и прави кожата по-слаба и по-малко гъвкава.

Съществуват няколко доказани през годините естетични способа, които намаляват бръчките в областта около очите и същевременно подхранват кожата с необходимите ѝ вещества, за да изглежда млада, гладка и еластична.

Използване на подхранващи и хидратиращи кожата кремове – препоръчвам внимателно да се прочетат съставките на продукта и да се закупуват марки, препоръчани от дерматолозите. За намаляване на бръчките „пачи крак“ са подходящи мазила, богати на ретинол или линолова киселина. Някои кремове за очи съдържат и двете, те осигуряват влага и имат противовъзпалителни свойства, подходящи са да възстановят деликатната област на очите. Без значение от избора, подходящо е кремовете за очи с Ретинол да се прилагат през нощта, а не сутрин. Според някои научни изследвания ретинолът се разпада под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето, което го прави по-малко ефективен. Въпреки това, голяма част от кремовете не дават необходимите ефекти и могат само да забавят появата на този тип бръчки, но не и да я предотвратят.

Ботулинов токсин – оказва влияние и премахва бръчките, свързани с изразяването на емоция и причинени от повтарящи се мускулни контракции. Токсинът е една от най-подходящите терапии за премахване на бръчки тип „пачи крак“. Подходящ е за хора, чиито бръчки тепърва започват да се развиват (между 30 – 50 годишна възраст), но не е така ефективен за дълбоки, вече образували се бръчки. Ботулиновият токсин се инжектира директно в засегнатата област с малка игла, а действието му предизвиква парализиране на мускулите, чрез които изразяваме емоции. Поставянето на токсина предотвратява свиването на мускулите, което следователно намалява появата на бръчки.

Ботулиновият токсин не пречи на израженията на лицето, а се съсредоточава само към онези мускули около очите, които причиняват бръчки „пачи крак“. Ефектът му обикновено трае между 4 и 6 месеца.

Дермалните филъри (пълнители) са друга популярна козметична терапия. Подобно на ботулиновия токсин, дермалните пълнители са козметични инжекции, но вместо да използват невромодулатор за отпускане на мускулните контракции, филърите обикновено са предназначени за безопасно запълване на депресии, оставени от загуба на обем, както и третиране на фините бръчки в околоочния контур. Дермалните пълнители съдържат хаилуронова киселина, която е основен компонент на съединителната тъкан. Чрез тях кожата се хидратира, възстановява естествената си гладкост и здравина. Филърите се инжектират с малка игла директно в областта на бръчките „пачи крак“. Различните марки пълнители имат и различен ефект и трайност, но все пак първите видими резултати се наблюдават седем дни след процедурата и имат трайност до 12 месеца след инжектирането им.

Лазерно възстановяване – Аблативното лазерно обновяване е процедура, която премахва горните слоеве на кожата, като по този начин стимулира изграждането на нови и здрави клетки, произвеждащи необходимия колаген. Отстраняването на горния слой на кожата е предпоставка за естествена реакция на организма и активизирането му да изгради нов слой кожа, която видимо ще е по-здрава, гладка и еластична. Лазерното обновяване не само заздравява кожата, но ѝ придава желания младежки вид. Резултатите и ефектът имат различна трайност, но в най-добрите случаи продължителността им е до 10 години. Процедурата е подходяща за комбиниране с други терапии, като например инжекциите с ботулинов токсин.

Препоръчвам на моите пациенти да се грижат внимателно за кожата си и да полагат специални грижи за нея в областите, където е по-тънка и нежна. Околоочният контур се нуждае от допълнителни усилия, за да се избегне ранната поява на бръчки или увиснала кожа. Съветвам да се използват слънцезащитни кремове и да се избягва излагането на слънчева светлина, когато това е възможно. Използвайте кремове за лице, препоръчани от дерматолог, богати на естествени натурални съставки. Пийте често вода, която е необходима не само за утоляване на жаждата, но и за хидратирането на кожата и целия организъм.