Д-р Манджукова

Неизчерпаемите ползи на семената на червена малина

Стареенето на кожата е необратим биологичен процес в жизнения цикъл, който е резултат или от спада на клетъчната функция, присъща за цялостното остаряване на организма, или от постоянното излагане на вредни външни влияния. Съчетанието от тези влияния може да предизвиква изменения във външната обвивка, които се характеризират със загуба на еластичност и влага и се проявяват под различна форма – бръчки, фини линии, отпускане на кожата, пигментни петна, слънчеви изгаряния, промени в текстурата и т.н. В търсене на най-добрите терапии за забавяне на процесите на стареене, хората все по-често се обръщат към натуралните козметични формули.

През последните години в света на красотата почитателите на естествените съставки все по-често могат да чуят споменаването на масло от червена малина.

Червената малина е растение от рода Rubus (семейство розови), произхождащо от Европа и Северна Азия, което на вид представлява широколистен храст с двугодишни бодливи, подобни на тръстика стъбла, които даряват с вкусни червени плодове. Плодовете на растението са отличен източник на витамин Ц и други важни хранителни вещества, жизненоважни за доброто здраве и красивата кожа.

Доказано е, че под формата на масло, което се получава от студено пресоване на плода, червената малина може да дари кожата с неизчерпаеми ползи. Именно защото са студено пресовани, което означава, че никога не  са били нагрявани, плодовете и техните семена запазват своите уникални способности и даряват кожата с дълготрайни преимущества. След обработка цветът на маслото варира от прозрачен до наситено жълт със зелен оттенък, а естественият аромат често се описва като земен, свеж, лек и почти подобен на краставица.

Маслото от семена на червена малина съдържа висока концентрация на незаменими мастни киселини, включително линолова, олеинова, алфа-линоленова и гама-линоленова киселина. Известно е, че тези мастни киселини помагат за овлажняване и защита на кожата, както и за стимулиране на нов клетъчен растеж.

Освен това маслото от червени малинови семки съдържа голямо количество гама-токоферол, една от най-големите мощни форми на витамин Е – известен със своите качества, които забавят стареенето и помагат за забавяне увреждането на кожата и образуването на бръчки.

Маслото от семена на червена малина е продукт, който козметичните компании използват заради хидратиращите, антиоксидантни и образуващи липидна бариера характеристики, главно като добавка към кремове за лице, лосиони, балсами, серуми и масла. Заради своето отлично реноме и заредено със суперсили и  противовъзпалителни елементи, маслото е средство за третиране и облекчаване на някои кожни проблеми като екзема и псориазис.

Маслото от малинови семки също служи като луксозно допълнение към балсами за устни, тъй като образува оклузивна бариера, предотвратяваща загубата на влага и предпазва кожата от увреждащи елементи.

Наред с това, този чудодеен продукт е отличен помощник на слънцезащитните продукти, благодарение на своите докладвани качества, наред с нестихващите си противовъзпалителни, антиоксидантни и хидратиращи ползи. Според проучване на Oomah (2000), маслото от малинови семки има способността да абсорбира ултравиолетова светлина, подобно на слънцезащитен крем със слънцезащитен фактор 28-40. Някои хора погрешно тълкуват тази информация и считат маслото от малинови семки като ефективен слънцезащитен крем, но в действителност това твърдение може да им изиграе лоша шега. Студено пресованите малинови семена имат свойството да поглъщат слънчевата светлина, но не могат да заменят специално изготвените кремове и лосиони за защита от ултравиолетовите лъчи. Поради тази причина експертите съветват маслото от малинови семена да се използва като добавка, но в никакъв случай в качеството на основен предпазващ източник.

Заедно с всичко изброено, маслото от семена на червена малина:

Предпазва от стресовите фактори на околната среда

Всеки ден човешката кожа е изложена на различни външни влияния от околната среда, които оказват негативен ефект върху кожата и нанасят понякога труднообратими вреди. Тук влизат тютюневият дим, замърсяването на въздуха, парфюми, освежители за въздух и т.н. Маслото от малинови семена действа като защитна бариера върху кожата и помага за предотвратяване на усвояването в организма на тези агресори.

Повишава нивата на хидратация

Известно е, че маслото от малинови семена повишава значително нивата на хидратация, защото е изпълнено с витамин Е, който не само овлажнява, но винаги оставя кожата гладка, мека и стегната. От друга страна високите нива на фитостероли намаляват трансепидермалната загуба на вода, което помага за предотвратяване образуването на дълбоки бръчки и забележими фини линии.

Повишава бариерната функция и целостта на кожата.

Маслото от малинови семки също има свойства, които директно поддържат повишената бариерна функция и целостта на кожата. Благодарение на факта, че маслото е едновременно овлажнител и омекотител, то успява едновременно изтегли вода в кожата и да я задържи там.

Подпомага лечението на кожни проблеми като екзема и псориазис

Както споменахме по-рано, известно е, че мастните киселини лекуват (или поне подпомагат лечението) на множество кожни проблеми. Те включват екзема, псориазис, хронична суха кожа и дори някои видове рак на кожата.

Съдържа антиоксиданти за борба със свободните радикали

Обратно към витамин Е, който е не само страхотен овлажнител, но и естествен антиоксидант. Антиоксидантите са изключително важни за здравето на кожата, защото се борят със свободните радикали и помагат за предотвратяване на оксидативно увреждане. Свободните радикали и окислителните увреждания могат да доведат до увреждания на кожата, включително и рак, ако не бъдат контролирани.

Премахва акне и кожни петна

Заради своите омега-3 и омега-6 мастните киселини, маслото успява значително да намали акнето, дерматита и други появили се кожни увреждания.

Предпазва от старчески петна и преждевременно стареене

Друг антиоксидант, открит в маслото от малинови семена, е елаговата киселина, която е известна със своите ефекти против стареене – увеличава производството на колаген и еластин, които от своя страна предотвратяват появяването на фини линии и бръчки.

Контролира омазняването на кожата

Използването на масло от семена на червена малина всеки ден ще балансира естественото производство на масло от кожата, защото самата външна обвивка ще усети, че се овлажнява и получава необходимите хранителни вещества.

Елиминира бактерии и микроби

Маслото от малинови семена има и антимикробни свойства, което означава, че е ефективно средство за почистването на вредни бактерии и микроби. Въпреки че не е препоръчително да се използва като почистващ препарат сам по себе си, специалистите съветват да се използва нежен почистващ препарат, като в добавка да се намери и измиващо средство, включващо в състава си масло от малинови семена.

Ползите от маслото от червени малинови семена варират от намаляване на възпалението до забавяне на процеса на стареене и подсилване на защитата от слънцето, но въпреки това то не трябва да се използва като единствен вид слънцезащита.

Маслото от червени малинови семена може да не е подходящо за всеки човек, в случай на алергия към малини, където признаците на реакция включват зачервяване, подуване, обрив и сърбеж. Експертите съветват преди употреба да се нанесе малка част от маслото върху дланта на, преди да се включи в рутинната грижа и да се използва върху по-голяма площ от лицето или тялото.