Д-р Манджукова

Неизчерпаемите ползи на витамин К

Човешката кожа е естествената бариера, която защитава тялото от различни външни фактори като слънчева радиация, замърсяване, патогени. Затова и грижата за здравето ѝ е от изключително значение, което от своя страна изисква ежедневни усилия и мерки – третиране на конкретно състояние като акне, лезии, комедони, поддържане на необходимото ниво хидратация и не на последно място – здравословно хранене. Кое определя дали една храна е здравословна, или не? Ключовият фактор е храната да доставя на организма нужната дневна доза витамини и полезни вещества.

Витамините са органични съединения, които играят важна роля за цялото тяло и грижата за кожата в частност. Връзката между определени витамини и здравословния външен вид отдавна е установена, а продуктите за красота и храните, които носят полезни вещества за здравето на кожата, винаги са били обект на повишен интерес от страна на потребителите. Подходящата комбинация от този тип вещества повишава здравето на кожата, подхранва обвивката, помага ѝ в борбата срещу застаряването, и не на последно място – играе ролята на супер герой при раздразнения каквито са акнето и други проблематични състояния, свързани с появяването на зачервявания. „Обичайните заподозрени“ в случая са витамините А, Ц и Е, но витамин К също е неизменна съставка от жизненоважния за кожата „коктейл“, защото поддържа производството на ценния колаген, намалява тъмните кръгове под очите, осигурява защита срещу свободните радикали, има превантивна сила срещу акне, подобрява бариерната функция и ускорява заздравяването на рани.

Витамин К е мастноразтворим елемент, което ще рече, че са му необходими мазнини, за да бъде ефективен. Характерно за него е и, че е от изключително съществено значение за нормалното функциониране на голяма част от протеините в тялото, като например факторите на кръвосъсирването, които контролират кървенето.

Всъщност под името витамин К се крие клас съединения с еднаква химична структура, които се разделят на два вида – К1 (филокинон) и К2 (менакинон). Най-често витамин К1 се съдържа в зелените листни зеленчуци, краставиците, зехтина, соевото масло и рапичното олио, а К2 – в маслото, сиренето, яйчния жълтък и чревните бактерии.

Витамин К има способността да дари кожата с огромно количество ползи, като известните сред тях са:

  • Мощен антиоксидант, който защитава кожата от свободните радикали. Доказано е, че участва в ускоряването на клетъчния оборот – старите клетки освобождават място за новите, а резултатът от този процес е мека, нежна и млада външна обвивка.
  • Намалява видимите следи от застаряването – установено е, че бръчките и тъмните петна могат да се появят и при млада кожа не заради застаряване, а поради агресивни външни фактори каквито са слънчевите лъчи и замърсената околна среда – появата на такъв тип състояния означава дефицит на колаген и еластин. Витамин К помага именно в такива случаи, защото осигурява производството на колаген и подпомага изглаждането на бръчките, стягането на кожата и изсветляването  на пигментните петна.
  • Облекчава тъмните кръгове под очите – с помощта на коректор много хора се опитват да прикрият този неприятен недостатък. Витамин К има благоприятно действие, което намалява отоците и коригира цвета на кожата. Зоната под очите е много деликатна, защото кожата там е твърде тънка и лишена от характерното за други зони омазняване. Тъмните кръгове се появяват заради крехкостта на кръвоносните съдове – когато се спукат, кръвта изтича в кожата  и причинява обезцветяване. Недостатъчното количество сън, силното и грубо търкане на очите, подпухналост и генетични фактори са част от причините за това състояние. Коагулантните свойства на витамина регулират кървенето, усилват и заздравяват кръвоносните съдове и разбира се играят съществено роля при превенцията за образуването на сенки под очите.
  • Благоприятства бързото зарастване на отоци – отоците се появяват след силен удар, при който кръвоносните съдове се пукат и кръвта изтича в меката тъкан. Витамин К облекчава симптомите и способства за по-бързото възвръщане на нормалния цвят.
  • Ускорява зарастването на рани – бидейки най-големият орган на тялото и предпазващ организма щит, кожата е изложена на силен риск от всевъзможни наранявания. Благоприятните свойства на витамин К ускоряват заздравяването на рани и да контролират кървенето.
  • Облекчава възпаление – Това свойство на витамин К има особено значение при хронични заболявания като екзема и псориазис или силни алергични реакции, при които от първостепенно значение е да се контролират симптомите.

Редица плодове и зеленчуци съдържат витамина, затова науката е намерила начин да го извлече и съхрани в растителни масла – масаж с чисто, студенопресовано масло от соеви зърна, рапица, маслини, авокадо, тиквено семе или семена от нар могат да дарят кожата с пълния набор от полезни вещества, които витамин К предлага.

В козметичната индустрия витамин К се влага в серуми, масла и кремове като серумната му формулировка е подходяща за антиоксидантна защита и  забавяне на признаците на стареене; включването в ежедневната рутина на околоочният крем с витамин К може да облекчи подпухналата кожа под очите и да изсветли цвета ѝ.