Д-р Манджукова

Нежна грижа за деколтето и шията

Един от основните моменти за постигането на блестящ външен вид е отделянето на достатъчно внимание за всяка част от тялото. Поддържането на кожата стегната и млада е процес, който изисква еднаква грижа както за лицето и косата, така и за ръцете, краката, деколтето, врата. Постигането на баланс в зоните изисква отлично познаване на собствената кожа, нейните особености, необходимостите ѝ, както и на изобилието от козметични продукти, предлагани на пазара.

Някои от хората съсредоточават своите усилия в борбата с преждевременното стареене върху лицето, пренебрегвайки други области на тялото. Въпреки това, те трябва да знаят един много простичък, но съществен факт – кожата на ръцете и шията е много по-тънка и деликатна от тази на лицето. Не по-малко важно е, че в зоните на деколтето, врата и ръцете тя е снабдена с много по-малко мастни жлези, което я прави податлива на ранно стареене.

Всекидневните грижи, които се полагат за лицето, трябва да са съобразени изцяло с вида на кожата – суха, мазна или чувствителна. От там насетне може да се изработи специфичен режим, който включва определен тип почистващи препарати, тонери, серуми и подхранващи средства. Използването на подходящата козметика за лице може да предотврати ранна поява на бръчки, акне, тъмни кръгове под очите.

Продуктите за грижа на тялото следва да съдържат мощни овлажняващи и подмладяващи съставки, антиоксиданти и клетъчно възстановяващи съставки. Постоянно изложена на вредното влияние на ултравиолетовите лъчи, зоната на деколтето и врата се нуждае от по-специфично отношение. От една страна на преден план излиза потребността от постоянно прилагане на слънцезащитен продукт и хидратиращ препарат; от друга – внимателното подбиране на средствата, тъй като кожата в тази област е силно чувствителна и лесно раздразнима.

Грижата за нежната обвивка на деколтето и шията може да започне с меко ексфолиране до два-три пъти седмично, което ще я подготви кожата за по-лесно абсорбиране на поставените съставки върху нея. Премахването на натрупалите се мъртви клетки насърчава кръвообращението и създава по-гладка на допир повърхност.

В следващият етап се препоръчва поставянето на подхранващ кожата серум или ампула с активна съставка. Този тип изделия имат високо съдържание на определен елемент, а леката им структура ги прави изключително мощно средство за коригиране на увредена кожа и за повишаване на поставените овлажняващи агенти.

Нанасянето на овлажняващ, стягащ крем върху врата, раменете и гърдите е съществената част, тъй като така се захранват по-дълбоките слоеве на кожата и се активизира производството на колаген. Разумно е да се инвестира в закупуването на козметика с натрурални съставки, която е съобразена и със специфичните особености на дадената кожа – чувствителна, склонна към алергични реакции или силно дехидратирана.

Разбира се, като финална фаза, която обединява нуждите на лицето, гърба, шията и деколтето и е ключът към предотвратяване на преждевременното стареене – всекидневното нанасяне на предпазващи от слънцето кремове или лосиони. В топлите и летни горещини, когато се носят и по-къси и леки облекла, е препоръчително да се използват слънцезащитни средства с висок предпазващ фактор (над 30), без оцветители, с високо съдържание на цинк. Поставянето на слънцепредпазващите средства играе и превантивна роля за развитието на някои проблематични състояния като хиперпигментация, алергия и рак на кожата.