Д-р Манджукова

Негативното влияние на глутена върху кожата

Човешката кожа е доста точно огледало на това, което се случва вътре в организма – ако е налице нарушен вътрешен баланс, той неизменно ще се прояви и във външния вид. Акнето е типичен пример за проявление от подобен тип и въпреки че най-често се свързва с хормоналните изменения в тийнейджърския организъм, твърде често хора страдат от него и в по-напреднал етап от живота си. То е трудно лечимо и упорито състояние и е напълно разбираемо, ако пациентите опитват всякакви начини, които да им помогнат, включително и спазване на строг хранителен режим. Няколко различни хранителни режима са били обект на изследвания, като резултатите показват, че диети с ниско съдържание на месо облекчават акнето, но в същото време няма доказателства, че вегетариански или вегански режими помагат.

Причините за появата или обострянето на този проблем, разбира се, могат да бъдат много, но тук ще бъде посочена потенциалната му връзка, или по-скоро потенциалното му неразбирателство, с глутена.

Глутенът е белтъчна смес от протеини, които се срещат в различна концентрация във всички житни култури и техните производни – пшеница, ръж, ечемик, булгур, лимец, грис. Притежава свойството да придава еластичност и форма на тестото, което води до по-качествено втасване и като резултат – до пухкави и меки тестени изделия. Както всички протеини, така и глутенът при попадане в организма се разгражда и сам по себе си не причинява вреди.

В някои случаи, обаче, поради редица причини организмът е принуден да започне да произвежда антитела срещу белтъчната смес от протеини и да го „атакува“. Счита се, че отговорът на тялото увеличава вероятността за поява на пъпки по лицето и тялото. Когато причината за тази реакция е несъвършенство във вродения имунитет (например, поради генетична предразположеност), се появява състояние, наречено в медицината цьолиакия. То представлява автоимунно заболяване, при което пациентът не може да обработи глутена и при остра фаза е възможно да се стигне до изтъняване на стените на тънките черва.

Когато обаче организмът възприема концентрацията на тези протеини като заплаха поради дефект в придобития имунитет, става дума за глутенова чувствителност и последиците от консумация на продукти с глутен са чести главоболия, силна умора до степен на усещане за изтощение, стомашно-чревни проблеми като болки в стомаха, запек или диария, а в някои случаи е възможна и поява на кожен обрив.

Все още няма клинични данни в подкрепа на тезата, че безглутеновият режим на хранене би излекувал образувалите се комедони и пъпки, както и липсват категорични доказателства, че глутенът предизвиква образуването им, но е доказано, че непоносимостта към съставката и цьолиакията се свързват с редица други кожни състояния:

Алопеция ареата – автоимунно заболяване, което причинява частична или пълна загуба на коса. Не е налична достатъчно информация, която да удостовери, че диета би облекчила това състояние.

Атопичен дерматит – известна и като екзема, която се изразява в кожно възпаление и сърбеж. Свързва се с дефект в имунната система, която от своя страна реагира, ако пациентът има цьолиакия. Тук също отсъства информация за потенциален благотворен ефект от спиране на глутенови продукти.

Дерматитис херпетиформис (Болест на Дюринг) – причинява същите обриви, както и страдащите от цьолиакия след консумация на глутен.

Уртикария – причинява лезии върху кожата, най-често предизвикани от алергия от определени медикаменти или храни.

Псориазис – някои изследвания сочат, че избягването на глутенови храни би могла да облекчи симптомите при пациенти, страдащи от псориазис и цьолиакия.

Както стана ясно, няма налични достатъчно доказателства, които обвързват акнето с режима на хранене. В медицинската литература не се съобщава за връзка между глутенова нетърпимост с акне, което не означава, че няма обвързаност, а просто, че не е регистрирана. Все пак е препоръчително хората с кожни проблеми да избягват храни с висок гликемичен индекс, както и млечни продукти. Някои зърнени храни като овес и ориз не съдържат глутен, затова е важно да се проверява информацията на опаковките.

Експертите съветват:

  • да се спре приемът на храни, съдържащи глутен;
  • да се започне  прием на пробиотик, който да помогне на стомашно-чревния тракт в прехода към нов хранителен режим;
  • да се поемат повишени количества вода и магнезиев глицинат, което да подпомогне на организма да се пречисти от вредните токсини;

Разбира се, преминаването към определен, лишен от глутен режим не означава непременно автоматично изчистване на кожното състояние, но е напълно възможно хората с цьолиакия и глутенова непоносимост да придобият по-чиста и здрава кожа.

Пациенти с акне задължително трябва да бъдат консултирани и наблюдавани от специалист дерматолог, за да се определи индивидуална и ефективна терапия, която би могла да бъде комбинация от топични и перорални медикаменти, промяна на хранителния режим и начина на живот.