Д-р Манджукова

Невероятните ползи от папаята в грижата за кожата

Освен източник на енергия (и на удоволствие за гурманите), храната оказва значително влияние и върху здравето на кожата. Ето защо в последните десетилетия все по-често можем да срещнем израза „Изграждането на външната красота изцяло зависи от вътрешното здраве на организма“. Така истински пълноценната и ефективна рутина трябва да включва както козметични и топични, така и вътрешни за организма фактори. Изграждането на диетичен режим, включващ основните хранителни компоненти не винаги изглежда лесна задача, но все пак разнообразието от питателни вещества, които съдържат важни нутриенти и въздействат благотворно върху най-големия човешки орган – кожата – са изключително много и по този начин дават на всеки един желаещ да подобри своята външност възможност за избор. Всеки човек знае, че плодовете имат жизненоважни хранителни качества, а освен всичко друго те могат да осигурят така желания безупречен вид на кожата. Един ярък и отличаващ се заради безспорните си качества представител на тази хранителна група е папаята.

Известна като Плод на ангелите, наречена така от Христофор Колумб, папаята (научното ѝ име е Carica papaya) може да се консумира зряла и неузряла, сурова и термично обработена. Изследвания показват, че тя изобилства от наличие на витамини А, Е и Ц, фибри, ензимите папаин и химопапаин, фосфор, магнезий, бета каротен, желязо, мед, биофлавоноиди. Проведени проучвания доказват, че един малък плод съдържа 300% от препоръчваната дневна доза витамин Ц. Да, точно така – триста! Установено е също, че заради тези витамини тя може да регулира пигментацията и да изсветлява кожата, особено при белези и зачервявания от акне. Наред с това папаята е известна и като домашно средство за третиране на мелазма – обезцветяване на кожни участъци. Папаинът разтваря неактивния протеин, изсветлява и освежава кожата, което пък е преимущество и при третирането на тъмни кръгове под очите.

Това, което обаче прави този невероятен природен дар толкова известен е неоспоримите му ползи в борбата със стареенето. Тук се включва активното вещество папаин, който ускорява заздравяването на кожата, както и отделянето на колаген, когато се използва топично чрез продукт за красота. Колагенът е основна съставна част на кожата, който я поддържа в добро здраве, подпомага еластичността ѝ, намалява бръчките и поддържа необходимата хидратация.

Наред с изброеното, комбинацията от ензими в папаята дарява външната бариера с антибактериални, противогъбични и противовирусни ползи. Друго важно и полезно действие на папаина е, че разтваря протеина, което качество помага при ексфолиация. Поради тази причина той се превръща в подходяща съставка, използвана срещу образуването на акне, тъй като може да почиства мъртвите клетки, които запушват порите, в дълбочина. В последствие кожата се изчиства и остава свежа и озарена.

Не на последно място, съдържащите се в папаята антиоксиданти потискат производството на свободни радикали като същевременно осигуряват суперхидратация за външната обвивка. Така той е считан за особено полезен когато се търси средство за суха и лющеща се кожа, тъй като почиства и овлажнява в дълбоките слоеве. Звездата тук е антиоксидантът ликопен, който противодейства на свободните радикали и повишава еластичността на кожата. А комбинацията от ликопен и витамин Ц в папаята дава чудесни резултати при намаляване дълбочината на бръчките и линиите.

Ензимите на папая изсветляват окосмяването на лицето и отслабват космените фоликули, което превръща плода в отлична алтернатива за обезкосмяване. За тази цел се използват сурови парчета от плода, а редовната употреба спира повторния растеж на космите.

Продължаващите изследвания на действията на този плод показват обещаващи резултати при брадавици, кокоши трън, екзема, белези и други видове втвърдявания на кожата.

Папаята съдържа истинско богатство от вещества, полезни за целия организъм – независимо от това дали ще бъде поднесена за консумиране, или бъде включена в състава на козметични продукти за поддържане на външния вид, тя доставя съставки, които помагат за здравия, свежия и младежки облик на външната обвивка.

Ако потребителите решат да я използват под формата на маска за лице, трябва да имат предвид, че не се препоръчва да се нанася самостоятелно, а в комбинация с розова вода, куркума, глицерин, мед, сок от краставица, банан, яйчен белтък или лимонов сок – в зависимост от конкретните нужди на кожата. Активните ѝ съставки са силни и когато се прилага самостоятелно е възможно бариерата да реагира – зачервявания, подуване, сърбеж и изсушаване. Следва да се избягва зоната около очите, както и кожата на устните. Като маска за кожа е добре да се използват узрели плодове (без семената), като престоят не трябва да надвишава 10 минути.