Д-р Манджукова

Невенът в грижата за кожата

Цветята, тези истински красиви творения на Майката природа, които носят наслада за душите ни и които подаряваме с повод и без повод,  украсяваме с тях, обичаме ароматите им. Цъфтящите растения могат да достигнат много по-далеч от техните прекрасни аромати – те се използват в грижата за кожата от векове, произведени и дестилирани заради техните противостареещи и противовъзпалителни свойства. Известно е, че розовите масла и води имат успокояващи и намаляващи зачервяването ползи, докато невенът е приветстван заради овлажняващия и успокояващ ефект върху кожата. Именно заради това, красивото градинско растение има своето широко приложение в козметичните продукти.

Невенът е целогодишно жълто – оранжево градинско цвете, едно от най- полезните когато става дума за лечебни свойства и може би това е прекрасно, когато го има в градините ни. Растението дарява с многобройни ползи, като освен за декорация, се използва и в кулинарията, но може би най-важното му качество за хората е неговата способност да лекува. Използван стотици години наред до наши дни, екстрактът, добиван от невен, се използва за вътрешно лечение на язви, предотвратяване на мускулни спазми, срещу треска и много други. Ползите му обаче не спират дотук – невенът е всепризнат от експертите дерматолози в цял свят, именно чудесата, които прави за кожата.

Забавя стареенето

Насърчава производството на колаген, който способства за свежия и здрав вид на обвивката. Заради своите характеристики, невенът увеличава възможностите за задържане на вода в слоевете на кожата.  Прилагането му в рутинната грижа значи край на сухата се и лющеща кожа и значително намаляване на фините линии и бръчките.

Поддържа кожата здрава

Невенът има способността да увеличава притока на кръв и кислорода към кожата. В резултат на това се увеличава производството на колаген и се насърчава растежа на нови клетки. От древни времена невенът е използван като средство за заздравяване на рани. Не само спомага заглаждането на белези, но и съкращава времето за зарастването им. При чувствителна към слънчевите лъчи обвивка, кремът с невен, трябва да заема своето задължително място до останалите продукти за външния вид. Особено, когато е върху тялото не е нанесен слънцезащитно средство, екстрактът от невен може да се превърне в така търсения спасител от увреждане на кожата. Премахва болката от изгарянето, хидратира и успокоява.

Срещу акне

Антимикробните свойства на невенът, го правят любимо оръжие в борбата с пъпките. Тези свойства се дължат на големите дози флавоноиди, сапонини и тритерпеноиди. В добавка с овлажняващото му свойство и възможностите за безпроблемното смесване с други съставки, невенът стои на върха в класацията за предпочитано средство срещу акне.

Хидратира кожата

Невенът е богат на витамин Е, антиоксидант с огромни хидратиращи способности. Това, както и способноста му да стимулира производството на колаген, слага края на сухата, раздразнена и зачервена кожа. Същевременно, невенът е подходящ за всекидневна употреба.

Премахва пигментни петна

Екстрактът от невен е богат на каротеноиди,  които играят основна роля за намаляване или премахване на петната по кожата. Идеален е за използване след продължителен ден на слънчева светлина, както и многократно есента след дългите и натоварващи кожата летни дни.

Невенът е доказано безопасен за употреба и може да се използва от малки деца до възрастни. Важно е да се знае обаче, че е от семейство Asteraceae, което може да попречи на потребители, алергични към маргаритки, хризантеми. В този случай, преди да бъде закупен и вкаран в рутинната грижа, е необходимо да се потърси консултация с експерт в областта.