Д-р Манджукова

На какво се дължи внезапната поява на акне

Независимо от вида на кожата – суха, мазна или комбинирана, независимо от всекидневните грижи, които се полагат и въпреки известните марки козметични продукти, е съвсем реално върху лицето и други части на тялото да се появят определени проблеми. Понякога организмът ни реагира на климатичните особености или на замърсената околна среда, друг път като отговор на някое вътрешно заболяване, а доста често всички тези особености се предават от родител на дете.

Подобно на всяко едно нещо от заобикалящия свят, добрите дни за кожата добавят увереност, настроение и самочувствие. Ето защо появата на обрив, пъпки или друго състояние – и то без никакви предварителни индикации – влияе не само на външния вид, но и на психологическия комфорт. Добрата новина тук, е че за всеки такъв изблик съществува специфичното решение и за щастие, съществуват варианти за бързо и ефективно отстраняване на полученото раздразнение.

И все пак, къде се крие отговорът на въпроса, свързан с внезапната поява на акне или моментите зачервявания на лицето? Научавайки повече за собственото ни тяло и кожа, всеки от нас би бил способен да вземе оптимални мерки при всеки непредвиден случай.

Причина # 1: Използване на твърде тежка козметика

Общите условия, които допринасят за възпалената кожа, са употребата на прекалено тежки и съдържащи две или повече активни съставки продукти. По този начин се премахва и естественото овлажняване, запушват се порите и се образува зачервяване и лющене. За сухата и раздразнена кожа е препоръчително използване на не образуващи пяна козметични средства, със силна концентрация на активни съставки. Подходящи биха могли да бъдат почистващи продукти с нежен и омекотяващ ефект, осигуряващи допълнително хидратиране на кожата.

Причина # 2: Наличие на стрес

Ключът към здравата и лишена от акне кожа се крие в контролиране на нивата на стрес. Когато е в малки количества, стресът може да бъде полезен за тялото и организма, но засилване на напрежението определено предизвиква проблеми с кожата и здравето. Чувството на неудовлетвореност, тревогата или силният шок  причиняват различни видове кожни проблеми, включително акне, екзема, купероза. Това се дължи на факта, че при наличието на стрес кортизолът в организма се повишава, което води до възпаление на кожните фоликули и съответно до акне. Липидната бариера на кожата се разрушава и може да предизвика екзема. Текущият стрес предизвиква организма да произвежда свободни радикали, които могат да увредят клетките на кожата и да намалят антиоксидантите, което прави кожата по-уязвима от бръчки, тъмни петна и тъпота.

Най-добрият лек срещу депресивните и силно стресови състояние се нарича спорт. Занимаването с редовни тренировки, изготвянето на питателен и балансиран хранителен режим, здравият сън и положителното отношение към нещата със сигурност свеждат до минимум необичайните, спонтанни  реакции на кожата.

Причина # 3: Сезонните промени

Климатичните особености – прекалено влажния въздух и парещите слънчеви лъчи през лятото, както изсушаващият студ и пронизващият вятър през зимата играят съществена роля за внезапни кожни проблеми. Прекалено сухото време, комбинирано с понижаване на температурите, може да доведе до силно възпалена кожа, влошаване на проблеми като акне и екзема. Същевременно пренебрегването на предупрежденията за опасните слънчеви лъчи през лятото и неизползването на висок слънцезащитен фактор причиняват сериозни увреждания – нарушения на пигментацията, възрастови петна, лунички, дори рак на кожата. Ето защо опознаването на специфичния характер на всеки сезон е толкова важно – увеличаване използването на овлажнители през зимата, ако кожата се чувства суха; по-често хидратиране и почистване през лятото за силно омазнените кожи.

Причина # 4: Хранителният режим и липсата на сън

Емоционалният стрес не е единствената причина за активизиране на хормоните, които въздействат пряко върху образуването на акне.  Липсата на сън и натоварващият организма хранителен режим оказват не по-малко въздействие върху здравето на кожата, като характерни белези за това са тъмните кръгове около очите, появата на бръчки, черни точки и пъпки. Препоръчително е изготвянето на здравословен хранителен режим, включващ разнообразие от витамини, протеини, калций, желязо и др.

Причина # 5: Промяна на козметични продукти

Един от първите въпроси, които дерматолозите поставят на своите пациенти при появата на внезапни обриви, е дали те са започнали да използват нови продукти през последните няколко месеца. Продукт, който дава добри резултати при един човек, може да предизвика проблеми при друг, заради специфичните особености на кожата – различна генетична структура, съдържание на мазнини, размер на порите.  Избягването на негативна реакция от продуктите се осъществява чрез първоначалното им използване върху малка площ от кожата, преди да бъде приложен върху останалата част от кожата.

Причина # 6: Смесване на козметичните продукти с потта върху кожата

Внезапната поява на акне по лицето, гърдите и гърба могат да бъдат свързани с отделяне на пот от жлезите. Отделената течност се смесва със съставките на използваната преди това козметика – грим, слънцезащитен крем или други продукти за грижа за кожата и това причинява запушване на порите. Избягването на раздразнение на кожата може да се постигне чрез незабавното измиване на потта, като задължително се избягват и излишните овлажнители, които биха задълбочили проблема.