Д-р Манджукова

Натриев лаурил сулфат и Натриев лаурел сулфат – прилики и разлики

Разпознаването на веществата, които съставляват най-новите и обещаващи безупречен външен вид продукти, не е никак лесна задача. Това правило е валидно дори и за потребителите, които са посветили голяма част от времето си на разучаване свойствата на различните компонентите в грижата за кожата. Съдържанието на етикета на почистващ продукт често обърква клиентите и те разчитат повече на чутото от рекламата или на споделеното от приятел.  И все пак е важно да се знае с какво кожата наистина влиза в контакт и доколко е подходящо за нейните нужди.

Не по-назад остава и наученото за препаратите за бита, които по един или друг начин достигат до кожата – дали наистина продуктът се използва за измиване на съдове или изчистване на дрехите или се прилага директно върху кожата.

Едни от най-често срещаните съставки, които фигурират в структурата на огромен брой изделия за почистване и лична хигиена (от изчистващи препарати до паста за зъби), са Sodium Lauryl Sulfate (SLS) натриев лаурил сулфат и Sodium Laureth Sulfate (SLES) натриев лаурет сулфат, които често се бъркат заради сходните имена.  И двете вещества са получени чрез смесване на лаурилов алкохол със сярна киселина и добавяне на натриев карбонат. Тези сулфатни съединения са известни като повърхностно активни вещества и могат да бъдат намерени в различни препарати като сапун, паста за зъби, шампоан и течности за измиване. Повърхностно активните вещества (ПАВ) образуват пяна, понижават напора на водата и благоприятстват нейните почистващи качества. ПАВ позволяват ефективни дисперсии на основните съставки на продукти като душ гел, паста за зъби и почистващи препарати.

Въпреки че имената на тези съставки и техните функции може да изглеждат взаимнозаменяеми, съществуват различия между тях.

Започвайки с натриевия лаурил сулфат, следва да се спомене, че това повърхностно активно вещество е чудесен почистващ продукт. Същевременно е добре известно, че SLS причинява раздразнение и зачервяване на кожата, когато остане върху нея продължителен период от време. Лаурил сулфатът засяга ежедневната функция на кожните протеини и води до увреждане на външния слой, което се изразява в напукване, сухота, понякога възпаление. Заедно с това той играе ключова роля при обострянето на състояния като екзема, псориазис, акне и поради тази причина хората, засегнати от тези проблеми, следва старателно да избягват продукти, включващи в състава си SLS.

Трябва да бъде отбелязано, че наличието на натриевия лаурил сулфат в шампоани и други продукти за коса, може да увреди космените фоликули за продължителен период от време, тъй като остава по скалпа дълго време след измиване.

За разлика от SLS, натриевият лаурет сулфат (SLES) се създава чрез процес, наречен етоксилиране (всеки продукт, завършващ на -eth също е преминал през същия процес), при който е добавен етиленоксид, за да се промени съставът на съединението. Безопасен е за използване в продукти за вана и тяло, SLES е много по-нежен за използване както върху косата, така и върху кожата и не изсушава епидермиса, а напротив – оставя го мек, гладък и подхранен.

Комбинацията на SLES с натурални съставки и натурални екстракти при грижата за кожата гарантира ефективно подхранване и избягване на възможностите за зачервяване и раздразнение.

При всеки случай е добре да се потърси съвет от специалист в случай на появил се кожен проблем. Той най-добре може да потърси първоизточника на състоянието, а при необходимост да насочи към промяна на продуктите за разкрасяване или почистване.