Д-р Манджукова

Натриевият РСА и неговата роля за сияен външен вид

В настоящето светът на красотата предоставя на потребителите изобилие от високотехнологични устройства, възможности за различни видове процедури и авангардни съставки, но когато става въпрос за справяне с някои от най-често срещаните проблеми в грижата за кожата, то невинаги новите решения са по-добри от вече утвърдените с годините опции. В някои случаи простите естествени формули могат да бъдат толкова ефективни, колкото и научно конструираните решения. Именно поради тази причина изграждането на рутинна грижа за кожата, трябва да бъде поставено върху основата на знанието за активните вещества и индивидуалните нужди на кожата.

Все пак, няма как да бъде отчетено като грешна стъпка, включването в режима за външния вид, естествено присъстваща в организма съставка. Такива например могат да бъдат хиалуроновата киселина, серамидите или пептидите, както и натриевият РСА.

Натриевият РСА (Sodium PCA) е овлажнител, естествено срещан в човешката кожа, който е производно от аминокиселини и може да бъде разглеждан като сол на  пиролидонова въглеродна киселина (оттук идва и съкращението РСА). Той  има високи водопоглъщащи свойства, считан е за хигроскопичен заради способността си да абсорбира влагата от въздуха и има способността успешно да свързва влагата с клетките и да задържа няколко пъти теглото си във вода. Заради тези свои качества натриевият РСА се среща като елемент в различни козметични препарати за овлажняване и омекотяване на кожата.   

Въпреки че по-голяма част от използваемият натриев PCA е синтетично създаден, той също може да бъде извлечен от тези растителни източници като кокосово масло и морски водорасли, за да се създаде растителна форма на съставката. Освен това, PCA може да се създаде и чрез разграждането на протеина филагрин в корнеоцитите  (мъртвите кожни клетки, които изграждат най-външния слой на кожата).

Натриевият PCA образува около 12% от естествения овлажняващ фактор на кожата, което го прави изключително важен компонент в поддържането на младежкия и сияен вид. Включването му в продукти за рутинна грижа определено може да спомогне в няколко направления:

1. Овлажняване на кожата

Хигроскопичната природа на натриевият РСА му позволява да привлича влагата от околния въздух и да задържа върху кожата или скалпа. Той също така допринася поддържането в изправност на естествения хидратиращ фактор (NMF), който се състои от компоненти като млечна киселина, захар, аминокиселини и протеин. Тези естествено открити липиди поддържат здравето и хидратацията на кожата.

Продуктите за красота съдържат натриев PCA в наистина ниска концентрация от 1 до 2,5%. Проучвания показват, че когато 2% от този компонент са включени в състава на продукт за овлажняване, може да се намали значително сухотата и дехидратацията на кожата.

2. Против стареене

Естественото ниво на натриев PCA в кожата намалява с възрастта. Продуктите рутинна грижа, съдържащи тази естествена съставка, могат да доставят изгубените количества. Тъй като натриевият РСА е водопоглъщащ, той абсорбира вода от околната среда, след което я „заключва“ в кожата и по този начин тя възвръща своя естествен блясък и чар, изглежда хидратирана, плътна и млада.

3. Предпазва кожната бариера

Тъй като предотвратява загубата на вода от клетките, натриевият PCA е може би една от най-подходящите съставки за подсилване на бариерната функция на кожата и намаляване на риска от атака на бактерии и алергени. Чрез РСА се помага за образуването на междуклетъчните липиди, които държат клетките заедно и ги поддържат взаимосвързани.

4. Помага в лечението на екзема

Екземата е кожно състояние, което се характеризира със симптоми като възпаление, дразнене и лющене на кожата. Според проучване, натриевият PCA, в комбинация с други добавки за защита на кожата, може да помогне за лечение на такъв вид състояния. Доказано е, че след 2 седмици редовна употреба той подобрява текстурата, намалява зачервяването със 79 % и повишава нивата на овлажняване с 44 %.

5. Контролира възпалението

Натриевият PCA действа идеално и при възпаление на кожата, като задвижва имунната система и по-специално помага за предотвратяване и контролиране на възпалението.

6. Грижа за косата

Натриевият PCA се използва и в продуктите, които помагат в грижата за косата. Безценните му качества съдействат за подобряване еластичността на косъма, намаляват възможността за увреждането му както и спомагат за контролирането на косопада. Съставката определено е подходяща в случаите, в които се търси бързо решение за хидратирането на скалпа и премахването на нежеланата сухота и лющене на кожата в тази област на главата.

Натриевият PCA действа предимно като овлажняващ елемент за кожата и косата и поради тази причина може да бъде срещнат в серуми, гелове, кремове, лосиони и шампоани. Известни марки за грим също използват съставката в своите червила и фон дьо тен, като там концентрацията варира от  0,2 – 40%. Този естествено срещан в организма елемент, може да бъде създаден в лабораторни условия и в последствие, когато стане въпрос за възстановяване и подобряване на външния вид, да осигури голям брой предимства, без да предизвика дразнене или вреден ефект върху кожата. Натриевият РСА е подходящ за почти всички типове кожа, въпреки това е препоръчително да се проведе консултация с дерматолог, особено когато ще се използва за чувствителна или склонна към алергии кожа.