Д-р Манджукова

Насърчаване на клетъчния оборот

Опознаването нуждите на собствената кожа заедно с предимствата, които предлагат различните съставки, е основата за поддържането и възстановяването на блестящия вид. Без разбиране за физиологичните процеси, които се случват в организма, няма как да бъдат постигнати впечатляващи резултати, особено що се касае до външния изглед.

Човешкото тяло е симфония от различни жизнени цикли, като нагледен пример за това е ежедневният цикъл – сън-събуждане-будност (действие през деня)-сън. Подобен е 28 месечният кръг при нежния пол, където се наблюдават и изменения в нивата на хормоните, влияещи върху настроението, задържането на вода, качването на килограми и др. На абсолютно същия принцип кожните клетки имат свой собствен жизнен цикъл, а насърчаването му играе особено важна роля за поддържането на здрава, лишена от проблеми кожа. По-подробно проучване на процеса би следвало да хвърли по-ясна представа за протичането му.

Кожата е най-големият орган в тялото, като една от основните ѝ функции е предпазване от външни заплахи, което оказва влияние върху вътрешния баланс на организма. Тя обаче не може да осигури същото ниво на защита, ако едни и същи клетки блокират, абсорбират или по друг начин „се справят“ с ултравиолетовото лъчение, замърсяването на околната среда, температурните промени и т.н. ден след ден, седмица след седмица. За да могат да изпълняват адекватно своята основна функция кожата се нуждае от обновяване, като старите клетки се заменят от нови.

Тялото непрекъснато произвежда кожни клетки дълбоко в дермалната матрица. Те мигрират нагоре към повърхността, докато узреят. Някои от тях претърпяват процес, наречен кератинизация –  превръщане на плоскоклетъчните епителни клетки в кератин или по-прости структурни протеини. Кератинизацията в крайна сметка води до клетъчна смърт, оставяйки сух слой (по-твърд органичен материал) на повърхността. Горните слоеве на мъртвите клетки се отлюспват естествено чрез контакт с предмети и непрекъснатото им избутване нагоре и изместване от по-новите клетки. За премахването им могат да бъдат впрегнати и козметични средства, включително почистващи препарати и ексфолианти. По този начин на преден план се появява нова, млада и блестяща кожа, което доказва, че клетъчният оборот е необходим както за здравето, така и за външния вид на кожата. 

Ако кератиновите клетки не бъдат отстранени от повърхността, съществува риск от запушване на порите и бактериална инфекция, което пък създава идеални условия за образуване на акне. 

За съжаление натуралният оборот на клетките се забавя с напредване на възрастта. Процесът, който отнема две седмици при бебетата, от три до четири седмици за тийнейджъри, постепенно забавя своя  ритъм като се случва все по-бавно в зряла възраст до веднъж месечно, а над 50 години – между 40 и 90 дни.

В наши дни са известни няколко начина за насърчаване на клетъчния оборот:

Ексфолиране

Забавеният клетъчен оборот най-лесно се възстановява чрез физическа ексфолиация с ексфолианти и професионални услуги или химическо почистване с гликолова и млечна киселина, както и с фотобиомодулация под формата на терапия с червена светлина.

Независимо дали е физическо или химическо, ексфолирането помага за разхлабване на мъртвите клетки от повърхността. То стимулира издигането на по-новите и свежи клетки, което води до незабавен ефект и видимо намаляване дълбочината на фините линии и бръчки.

Друга форма на ръчно ексфолиране идва под формата на професионални услуги като дермапланинг и микродермабразио. Дермапланингът и микродермабразиото са неинвазивни, събуждащи кожата лечения, които комбинират ексфолиране и подхранване на кожата с полезни вещества. Така те подобряват здравето, функцията и външния вид на обвивката. Ексклузивният ексфолиатор с диамантен връх осигурява равномерно прецизно почистване на сухите, повредени клетки от епидермалния слой. Методът комбинира почистване на натрупалата се мръсотия едновременно с нанасяне на серум в дермата и постига мигновени резултати в подобряване на обема, хидратацията, тена и текстурата.

Светлинна терапия

LED светлинна терапия (LED фото подмладяване) осигурява механизъм за доставяне на светлина по-дълбоко в тъканите на тялото. С тази процедура се насърчава заздравяването на рани и подмладяването на човешките тъкани. Способът работи, като изпраща енергиен поток в дълбоките дермални слоеве на кожата. Терапията действа и на клетъчно ниво, излъчвайки нискоинтензивни светлинни дължини на вълните, почти по същия начин, по който растенията използват слънцето за фотосинтеза, но без вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи. Тъканите притежават способността да поглъщат насочената към тях светлина като източник на енергия, която стимулира и причинява по-голям клетъчен оборот.

Светлинната терапия е неинвазивна процедура, която помага за регенериране на кожните клетки (увеличаване на клетъчния оборот), почистване и подхранване на кожата. Тя  стимулира производството на колаген и еластин –изключително важни, когато става въпрос за структурата и външния вид на кожата.

Ретинол

Тъй като по-бавният клетъчен оборот има съществено значение за начина на стареене на кожата, учените съсредоточават усилията си в изследване на съставки, отнасящи се до възстановяване на младежкия жизнен цикъл на клетките. Витамин А (Ретинол) е основна съставка в стратегиите против стареене. Той спомага за ускоряване жизнените процеси, като първо стимулира отслабването на мъртвите клетки от повърхността, а след това действа като регулатор, като директно влияе върху производството на колаген и еластин. Ретинолът обаче може да представлява и предизвикателство за чувствителния тип кожа, защото предизвиква изсушаване и възпаление.  Поради тази причина е препоръчително преди включването му като съставка в ежедневната грижа за кожата да се потърси мнението на специалист, да се уточни начина на употреба и препоръчителното количество. 

Необходимо е да се уточни, че Витамин А демонстрира изключителна ефикасност при видимите признаци на увреждане от слънцето, линии и бръчки, като същевременно подобрява общата текстура и тонус на кожата.

Гликолова киселина

Друга надеждна и утвърдена съставка, която активно насърчава клетъчния оборот, е гликоловата киселина. Добивана от захарната тръстика, тази Алфа-хидрокси киселина се препоръчва често от дерматолозите, тъй като е високоефективна и осигурява подмладяващи резултати без да изисква време за възстановяване. Гликоловата киселина действа по отличен начин като отстранява старите кератинови клетки и активира излизането на повърхността на нова, млада и здрава кожа. Киселината също е едно от средствата, които експертите предлагат за минимизиране на множество кожни проблеми, включително склонност към мазна кожа, запушени пори, хиперпигментация и фини линии и бръчки.