Д-р Манджукова

Нарът и неговите фантастични ползи за здравето на кожата

Доказано полезни за красотата и ефективни срещу ранните признаци на стареене, плодовете са незаменим източник на активни съставки, които козметичната промишленост умело и активно използва в различни продукти. Богатият им набор от антиоксидантни свойства спомага за намаляване на възпаления, предотвратяване на различни видове инфекции, а също така увеличава синтеза на колаген и подхранването на кожата. Един от най-отличаващите се в това отношение плодове е нарът, който през последните години заема мястото на водещ играч в подобряването на външния вид.

Съвременните научни изследвания показват, че този прекрасен червен плод със сочни зрънца изобилства от ползи за кожата. Наименованието му произлиза от френското – pomme garnete и на български означава „ябълка със семена“.

Смята се, че нарът произхожда от Персия, а достатъчно исторически източници показват, че е пренесен в Древен Египет около 1600 г. пр. н. е.  където става почитан не само като хранителен продукт (особено важен за двореца на фараона), но се използва и за медицински цели. Растението е високо ценено и е изобразено в картини на египетски гробници, тъй като символизира живота след смъртта. Наравно с това е символ на плодородието в някои култури и просперитета в други, вдъхновен от изобилието от семена в яркочервени тонове.

В съвременната медицина редица проучвания показват, че сокът от нар и/или екстрактът от нар могат да помогнат за поддържане на имунната система и насърчаване на здравословното кръвообращение, а също така да контролират завишените нива на холестерол, да поддържат артериите чисти и да намалят риска от сърдечни заболявания, инфаркт, инсулт и някои видове рак.

Що се касае до ползите и въздействието на нара върху кожата, е доказано, че този фантастичен плод, богат на полифеноли като антоциани, елагова киселина и много други вещества, умее да детоксикира кожата от  свободните радикали. Заедно с това притежава способността да възстановява кожата, увредена от фактори на околната среда, като ултравиолетова радиация и замърсен въздух.

Ползотворните съединения в екстракта от нар допринасят за издигането му в ранглистата на суперсъставките. Благодарение на своите качества той е прилаган като основен компонент в кремове, лосиони и почистващи препарати. Похвалите не са преувеличени, а на преден план могат да бъдат изведени редица положителни свойства:

1. Полезен е срещу акне

Нарът е известен с антибактериалното си, антивирусно и противовъзпалително действие и се бори ефективно с кожни проблеми като акне, пъпки и обриви. Кората на плода е богата на антиоксиданти и помага за предпазване от бактерии и други инфекции. Някои изследвания показват, че външната му обвивка е идеална за премахване на мъртви кожни клетки от лицето, но само в случаите, когато се използват като специално създаден за целта продукт (ексфолиант за лице).

2. Помага за изчистването на тялото

Антиоксидантите имат способността да се борят проактивно с токсичните агенти в тялото, а изобилието им в нара  помага за защита на епидермиса, което в крайна сметка води до регенерация на кожните клетки.

3. Предотвратява образуването на бръчки и други признаци на стареене

Прекомерното излагане на слънце и замърсяването са две основни причини за преждевременно стареене. Изследвания показват, че екстрактът от кора на нар – когато се използва под формата на масло от семена – насърчава синтеза на проколаген, бори се с ензимите, които разграждат колагена, и ефективно насърчава растежа на кожните клетки. По този начин естествено и ефективно се забавя стареенето на кожата и бръчките.

4. Действа като естествен овлажнител и слънцезащитен крем

Елаговата киселина, открита в кората на нар, може да предотврати изсушаването на влагата в кожните клетки и по този начин да поддържа обвивката хидратирана. Освен това екстрактът от плода хидратира и предпазва кожата от токсините на околната среда, а също така възстановява нейния pH баланс.

Кората от нар съдържа ефективни слънцезащитни агенти и действа като естествена слънцезащита за предотвратяване или възстановяване от увреждания.

5. Придава естествен блясък

Нарът е богат на основни минерали и помага за намаляване на слънчевите петна и пигментацията. Той също така помага в борбата с появилите се обезцветявания, а съдържанието на витамин С в нара е особено важно за постигането на сияен и блестящ тен.

6. Ефективен в борбата срещу рак на кожата

Известно е, че екстрактът от нар съдържа превантивен агент, който се бори срещу появата на рак на кожата. Учените твърдят, че противовъзпалителните и противоракови свойства на нара са ефективни при превенцията и лечението на меланома.

7. Помага за заздравяването на рани

Екстрактът от нар оказва влияние върху външния слой на кожата – епидермиса, помага за подобряването на бариерната функция и за регенерацията на кожните клетки в този най-горен слой. Тези му качества  го превръщат в идеално средство за заздравяването на рани и възстановяването на тъканите.